Jaką lodówkę wybrać?

Jaką lodówkę

To jedno z najczęstszych pytań, jakie zadajemy sobie przed zakupem urządzenia. Jednak odpowiedź nie zawsze jest taka łatwa, zwłaszcza wtedy, kiedy nie wiemy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru najważniejszego w domu urządzenia.

Wiele osób zasięga opinii „wójka Gie”, który przecież wie wszystko. Niestety, w tej kwestii nie jest najlepszym źródłem wiedzy. Dobrymi doradcami nie będą także serwisy i fora internetowe, na których nadal mamy do czynienia z przekłamaniami i nierzetelnością. 

Przechodząc do sedna, wybór urządzenia chłodzącego to rzecz prosta. Trzeba jedynie odpowiedzieć sobie na kilka zasadniczych pytań i dokładnie zapoznać się z dostępnymi na rynku konstrukcjami oraz opartych na nich modelami. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy 10 kluczowych pytań, na które należy spokojnie i rzetelnie odpowiedzieć. Wraz z wiedzą o markach, modelach, programach, rozwiązaniach i funkcjach, sprawi to, że wybór stanie się naprawdę prosty.

Pytanie 1: Lodówka wolnostojąca czy do zabudowy?

Od strony funkcjonalnej nie ma większej różnicy, czy instalujemy lodówkę wolnostojącą czy do zabudowy. Niewątpliwą zaletą modeli zabudowanych jest ich ukrycie oraz wyciszenie pracy. Są one przy tym konstrukcyjnie nieco bardziej zaawansowane, a wynika to głównie z norm i ma związek z oddziaływaniem urządzeń m.in. na szafki, ich okleinę itp., a także zapewnieniem urządzeniu odpowiedniej wentylacji (cokół, kratka wentylacyjna). Źle wentylowane urządzenie niewłaściwie pracuje, a przy tym pochłania znacznie więcej energii. Z kolei modele wolnostojące gwarantują pewną swobodę ustawienia urządzenia, a co więcej, mogą stać się ciekawym dodatkiem do wnętrza. Jednak wybór urządzenia należy do klienta, który musi zdecydować, czy chce lodówkę zakrytą, która nie będzie wyróżniać się w ciągu meblowym i w sposób estetyczny zaaranżuje wnętrze, czy też model wolnostojący, który wręcz przeciwnie przyciągnie uwagę designem i będzie można postawić go prawie wszędzie. Należy pamiętać jednak, że lodówek wolnostojących pod żadnym pozorem nie wolno zabudowywać.

Pytanie 2: Jak ważna jest pojemność urządzenia?

Wielu twierdzi, że im większa lodówka, tym lepiej. Taka odpowiedź ma znaczenie, jeśli klient ma dużą rodzinę lub po prostu przechowuje dużą ilość produktów. W przeciwnym razie duża, kilkusetlitrowa lodówka jest po prostu bezużyteczna, ponieważ stojąc, zajmuje dość sporo miejsca, a w środku znajdziemy jedynie… powietrze i światło. Radzimy więc dobrać pojemność sprzętu przede wszystkim do liczby użytkowników. Im więcej domowników, tym więcej przestrzeni w lodówce powinniśmy zapewnić danej rodzinie i chłodzonym lub mrożonym produktom. Z drugiej strony, jeśli użytkownik przechowuje dużą ilość jedzenia w małej przestrzeni chłodzącej, sprzęt nie tylko pracuje nieskutecznie, ale przede wszystkim nieekonomicznie – pobiera zdecydowanie więcej energii elektrycznej. Warto dodać, że dziś producenci wychodzą naprzeciw użytkownikom, którzy wolą mniejsze gabarytowo urządzenia, jednak ze standardową pojemnością klasycznych urządzeń (ok. 300–400 l). Stosuje się wtedy technikę zmniejszania grubości ścianek lodówki – to jedna z innowacji w chłodnictwie.

Pytanie 3: Za co odpowiada system No Frost?

Będąc w sklepie czy chociażby szukając sprzętu przez Internet, klienci pytani są, czy lodówka ma być z systemem No Frostem czy też nie. Urządzenia z systemem No Frost (na rynku dostępne są różnorodne nazwy w zależności od producenta i modelu) uważane są za bardziej zaawansowane technicznie w głównej mierze dlatego, że produkty zarówno chłodzone, jak i mrożone (należy sprawdzić, jaka wersja dostępna jest w danym sprzęcie) nie pokrywają się szronem ani nie przymarzają do siebie. Spowodowane jest to odprowadzaniem wilgoci z produktów na zewnątrz. Modele wyposażone w ten system nie wymagają więc odszraniania, co wpływa na komfort ich użytkowania. Każde zaawansowane rozwiązanie ma jednak pewne niedogodności (nie nazywajmy ich wadami). Otóż długoterminowe przechowywanie produktów powoduje jednak ich wysychanie, dlatego zaleca się wkładać warzywa i owoce, a także mięso i ryby do pojemników. Modele z systemem No Frost są nieco droższe niż lodówki bez systemu.

Pytanie 4: Czym różnią się konstrukcje side by side, french door oraz door

Wspomniane konstrukcje urządzeń mają większe gabaryty niż standardowe lodówki. Ich pojemność to ok. 450–600 l. Modele side by side wyróżniają się tym, że część chłodząca i część mrożąca znajdują się obok siebie, a ich wymiary są zbliżone. Modele side by side mogą mieć konstrukcję amerykańską lub europejską, które różnią się budową. W konstrukcji amerykańskiej mamy do czynienia z jedną bryłą, przedzieloną na środku pionową podziałką. Wersja europejska jest zestawieniem dwóch oddzielnych urządzeń (zamrażarki i chłodziarki) o tej samej wysokości i zbliżonej stylistyce. W lodówkach french door z kolei całą górną powierzchnię stanowi chłodziarka, a dolną zamrażarka. Najważniejszą różnicą jest brak środkowego słupka dzielącego część chłodzącą i część mrożącą. Najnowszą innowacją jest wprowadzenie lodówek typu door in door, czyli wyposażenie lodówki (najczęściej standardowej lub side by side) w dodatkowe drzwi. Po otworzeniu pierwszych drzwi mamy dostęp do najpotrzebniejszych produktów, tak aby zimne powietrze nie wydostawało się z głównej komory. Aby mieć dostęp do całej zawartości urządzenia, należy otworzyć drugie, główne drzwi lodówki.

Pytanie 5: Jak maksymalnie głośną lodówkę powinienem wybrać?

Emitowany przez lodówki dźwięk o natężeniu 36–40 dB(A) jest porównywany do szumu wentylatora w komputerze, jest więc wręcz niesłyszalny. Takie urządzenia uchodzą za najcichsze, więc też takie polecamy. Na rynku są także modele emitujące dźwięk od 41 do 45 dB(A) i nadal plasują się jako stosunkowo ciche. Gorzej jest już z wartościami większymi. Dźwięk urządzenia plasujący się na poziomie 50 dB(A) i więcej można uznać za lekko uciążliwy, dosyć słyszalny. Trzeba pamiętać jednak, że wartość podana przez producenta na karcie produktu to dźwięk badany laboratoryjnie. Dlatego więc aby lodówka nie pracowała o kilka decybeli głośniej w domu, dużą wagę trzeba przywiązywać do prawidłowego montażu czy wypoziomowania nóżek. Wpływ na emitowany dźwięk mają także tarcie urządzenia o mebel, rezonans czy chociażby wstawienie lodówki w szczelną wnękę. Urządzenia przeznaczone do zabudowy mają tę zaletę, że dzięki wmontowaniu ich w meble (zakryciu) są cichsze.

Pytanie 6: Jak wybrać urządzenie pod kątem zdolności zamrażania?

Każde urządzenie mrożące pracuje z danymi parametrami zdolności zamrażania. Określa ona maksymalną masę produktów żywnościowych, jaką zamrażarka jest w stanie zamrozić w ciągu doby, a podawana jest w kilogramach na dobę (kg/24 h). Zdolność zamrażania w zależności od modelu zamrażarki wynosi od ok. 8 kg do nawet ponad 30 kg na dobę. Klienci mrożący dużo produktów powinni wybierać jak największą zdolność zamrażania, aby w czasie awarii sprzęt utrzymał temperaturę wystarczająco długo i aby produkty nie zepsuły się.

Pytanie 7: Statyczny czy dynamiczny przepływ powietrza?

Lodówki z obiegiem statycznym to najprostsze technicznie urządzenia. Wykorzystują one prawa fizyki, twierdzące, że najwyższa temperatura unosi się w górnej części, a najniższa opada w dolnych partiach lodówki. Dlatego więc konsumenci wybierający takie urządzenie powinni odpowiednio rozkładać produkty w jego wnętrzu. Zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest więc zastosowanie dynamicznego obiegu powietrza, który wykorzystuje wentylator rozprowadzający nawiew zimnego powietrza w komorze chłodzenia. Nie trzeba więc zwracać szczególnej uwagi, na jakiej półce i gdzie układamy produkty, bo w praktyce zimne powietrze dostaje się wszędzie równomiernie. Producenci zauważają, że zaletą dynamicznego systemu przepływu powietrza jest energooszczędność, ponieważ po otwarciu urządzenia temperatura wewnątrz zostaje szybciej wyrównana. Trzeba dodać, że lodówki z takim systemem są znacznie droższe niż ze statycznym obiegiem powietrza, jednak za komfort czasem warto zapłacić wyższą cenę.

Pytanie 8: Dlaczego warto korzystać z pojemników na owoce i warzywa?

W lodówkach dostępne są zazwyczaj dwa pojemniki, które mają dwojaką funkcję. Po pierwsze, pozwalają zachować porządek w komorze (warzywa i owoce mają swoje miejsce), a po drugie – co ważniejsze – zapewniają optymalną wilgoć, która potrzebna jest do przechowywania i dojrzewania takich produktów. To ważne zwłaszcza wtedy, kiedy lodówka wyposażona jest w system odprowadzania wilgoci No Frost (inaczej warzywa i owoce pozbawione byłyby soków i miałyby „suchą skórkę”).

Pytanie 9: Jak ważna jest klasa efektywności przy wyborze lodówki?

Wielu konsumentów twierdzi, że nie jest ważna, że to tylko marketingowe hasło, które napędza budżet, ponieważ urządzenia energooszczędne kosztują znacznie więcej, a w sumarycznym obrachunku klient wychodzi na zero. Otóż to nieprawda, a argumentem są wnioski matematyczne. Każdy sprzęt elektryczny pracuje w danej klasie efektywności energetycznej, czyli pobiera daną ilość energii, by sprawnie działał. Jedne urządzenia (ze względu na rodzaj komponentów, dostępne oświetlenie itd.) mogą pracować oszczędniej (w najlepszej klasie A+++, A++, A+, A), inne – mniej oszczędnie. Podajmy porównanie kosztów dwóch podobnych pojemnościowo lodówek w klasach B i A+++. Ta pierwsza to na przykład model zużywający rocznie średnio 450 kWh energii elektrycznej. Przyjmując, że użytkownik płaci za 1 kWh 50 gr, rocznie będzie musiał płacić za eksploatację ok. 225 zł przy jednorazowym zakupie urządzenia za ok. 1000 zł. Inaczej wygląda to w wypadku urządzenia w klasie A+++, które kosztuje ok. 2000 zł (widełki cenowe wahają się między 1500 a 3000 zł). Jego roczna „energożerność” powinna wynosić ok. 170 kWh, co po przeliczeniu daje 85 zł. Po pięciu latach użytkowania model klasy B będzie o 300 zł tańszym rozwiązaniem, ale już następne lata eksploatacji pokażą, że koszt poboru energii przez urządzenie klasy A+++ będzie mniejszy i model taki jest bardziej opłacalny.

Pytanie 10: Jak luksusowo wyposażyć mieszkanie w urządzenia chłodnicze?

Coraz więcej z nas zwraca uwagę na jakość sprzętów i ich wygląd. Niekoniecznie cena idzie w parze z luksusem. To, że kupimy drogą lodówkę, nie znaczy, że dobrze ją zaaranżujemy. Warto wtedy postawić na dodatki w postaci winiarek (czyli urządzeń do chłodzenia wina), humidorów (do przechowywania cygar i tytoniu) czy eleganckich witryn chłodniczych. Zestawienie ich sprawia, że pomieszczenie (niekoniecznie przecież takie urządzenia muszą trafi ć do kuchni) nabiera prestiżowych barw. Szczególny efekt występuje, kiedy urządzenie ma przeszklony front i widać jego zawartość. Takie profesjonalne urządzenia, o których piszemy w dalszej części numeru, idealnie harmonizują się w dużych salonach. Na rynku dostępne są także lodówki, które w górnej części mają zarówno standardową komorę chłodzenia, jak i winiarkę zespoloną z konstrukcją urządzenia.

2016-11-10
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket