Niezbędne naczynia, wyposażenie i akcesoria

Niezbędne naczynia,

Mówiąc o urządzeniach gospodarstwa domowego nie można pominąć naczyń i akcesoriów. Pozwalają one w indywidualny sposób przygotować daną potrawę i pomagają w jej komfortowym przechowywaniu.

Niezależnie od tego, czy mówimy o garnku, patelni czy szklanej brytfannie, należy pamiętać, że są one pomocnikami w codziennych zmaganiach z gotowaniem. Nie wszystkie jednak nadają się do tych samych urządzeń i różnych celów.

Do indukcji, gazu i ceramiki

Należy pamiętać, że płyta indukcyjna wymaga naczyń ferromagnetycznych (dających się namagnesować). Niekoniecznie muszą być to wielkie, ciężkie i drogie garnki. Najistotniejsze, aby były do tego celu przystosowane. Na płycie indukcyjnej, niestety, nie będą działały naczynia wykonane z blachy emaliowanej, tradycyjnej stali nierdzewnej, miedzi, szkła czy porcelany (poza pewnymi wyjątkami o których na samym końcu niniejszego rozdziału). Płyty ceramiczne i gazowe są najmniej wymagającymi rodzajami urządzeń. W tym wypadku pasuje większość naczyń – od aluminiowych, po szklane. Nie można jednak stosować naczyń z tworzywa sztucznego czy papieru.

Niezbędne „gadżety”

Niezbędne

Najnowszym wyposażeniem, dostępnym od kilku ostatnich lat, są wszelkiego typu nakładki na płyty grzewcze. Mowa m.in. o pierścieniu pod naczynie wok do płyt zarówno indukcyjnych, jak i ceramicznych, a także o specjalnej żeliwnej nakładce teppan yaki lub grill. Na rynku dostępne są także specjalne podkładki pod naczynia, które w normalnych warunkach nie przewodziłoby ciepła na płycie indukcyjnej. Po zastosowaniu nakładki garnek nagrzewa się bez problemu.

Oznakowanie zastosowania garnków

Wspomnieliśmy wcześniej, że by móc korzystać z płyty indukcyjnej, potrzebne są garnki z dnem ferromagnetycznym. To specjalny rodzaj naczyń, który po przyłożeniu magnesu, przyciąga go do siebie. Nie nadają się garnki z emaliowanej blachy ferrytowej, porcelanowe, miedziane, aluminiowe, ze stali nierdzewnej lub szklane. Wyjątkiem są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej ferromagnetycznej. Z kolei do płyt gazowych oraz ceramicznych nie jest wymagany specjalny rodzaj naczynia, ponieważ obróbka cieplna działa na zasadzie nagrzania naczynia przez gaz i analogicznie przez energię elektryczną. Zalecane są garnki aluminiowe, które świetnie przewodzą temperaturę; garnki żeliwne są również polecane do gotowania na płytach ceramicznych i gazowych, lecz w przypadku płyty elektrycznej, należy uważać aby ciężar naczynia nie porysował powierzchni płyty; miedziane garnki także nadają się do ustawiania na płycie ceramicznej bądź gazowej. Jednak by rozróżnić rodzaje garnków i ich zastosowanie, producenci naczyń umieszczają na swoich produktach odpowiednie oznakowanie o możliwości używania produktu na danym rodzaju płyty.

Niezbędne naczynia,

1. Garnka można używać na szklanych płytach ceramicznych z halogenowym rodzajem nagrzewania.

2. Garnka można używać na płytach elektrycznych, z wyjątkiem płyt indukcyjnych. Przypomina żeliwne pole elektryczne.

3. Garnka można używać na płytach gazowych. Symbol przypomina pole grzejne z dodatkiem płomieni.

4. Garnka można używać na płycie indukcyjnej. Wymagane są wówczas ferromagnetyczne naczynia. Inne nie będą się nagrzewały, a elektryczna płyta nie wykryje obecności garnka. Symbol przypomina spiralę.

5. Garnka można używać na specjalnych kuchenkach sensorowych, wykorzystujących czujniki

2016-11-25
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket