Ważne etykiety efektywności energetycznej

Ważne etykiety

Etykieta efektywności energetycznej to cenna wskazówka związana z podstawowymi parametrami oraz cechami urządzeń AGD. Szczególny wymiar kładzie się tu na aspekty ekologiczne, ale także ekonomiczne.

Dla konsumenta są to więc dość istotne kwestie. Trzeba jednak pamiętać, że obecnie klasy efektywności energetyczne znaleźć można tylko w segmencie piekarników do zabudowy (bez parowych) oraz kuchni wolnostojących.

Efektywność piekarników i kuchni wolnostojących

Od 1 stycznia br. zaczęły obowiązywać nowe przepisy, a dokładniej ustawa (nr 65/2014) o etykietowaniu piekarników i kuchni wolnostojących. Ustawodawca przewiduje, że w ciągu kilku następnych lat zauważymy wyraźne zminimalizowanie zużycia energii elektrycznej, a także zapotrzebowania na zużycie energii w ujęciu globalnym. Dlatego najnowsza etykieta przewiduje zmodyfi kowaną skalę klas efektywności energetycznej: od A+++ do D (urządzenie pracujące w klasie A+++ jest najbardziej energooszczędnym modelem, a w klasie D – najmniej). Nowe etykiety energetyczne piekarników oraz kuchni elektrycznych zawierają takie informacje jak:

  1. Nazwa dostawcy lub znak towarowy;
  2. Identyfi kator modelu dostawcy, czyli alfanumeryczny kod, który odróżnia określony model domowego piekarnika od innych;
  3. Źródło energii domowego piekarnika;
  4. Klasa efektywności energetycznej;
  5. Objętość użytkowa komory w litrach w zaokrągleniu do najbliższej liczby całkowitej;
  6. Zużycie energii elektrycznej dla cyklu, wyrażone w kWh/cykl w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku (EC – Electric Cavity).

Ważne etykiety

Uwaga: Po zapoznaniu się z treścią kilku etykiet możemy porównać, ile dane urządzenia zużywa energii, jaką ma pojemność czy jakie jest źródło jego zasilania. Informacje te zawarte są na specjalnych ikonkach umieszczonych na etykiecie.

2016-11-25
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket