Parametry – na co warto zwrócić uwagę?

Parametry

Roboty kuchenne to zróżnicowana grupa produktów. Podczas zakupu pod uwagę trzeba wziąć nie tylko funkcjonalność urządzeń czy rodzaj dostępnych końcówek, ale także najważniejsze parametry – to także od nich zależy wydajność konkretnych modeli.

Wtym rozdziale przyjrzymy się temu jakie parametry mają wpływ na efektywność pracy robotów kuchennych i na jakie dane trzeba zwrócić uwagę podczas zakupu. Ich znajomość ułatwi wybór urządzenia, które nie tylko będzie spełniało wymogi, ale też będzie dopasowane do rzeczywistych potrzeb użytkownika.

Do najważniejszych parametrów zaliczamy:

  • pojemność – oznaczana jest w litrach lub mililitrach. Dotyczy mikserów z misą stojącą blenderów, robotów wielofunkcyjnych, gotujących a także rozdrabniaczy. Pojemność to wielkość maksymalna deklarowana przez producenta – do jej zmierzenia używa się po prostu wody. Wskazuje na możliwość zmieszczenia w misie potrzebnej ilości składników przygotowywanej potrawy (osobno lub razem), owoców, warzyw itp.;
  • szybkość wirowania narzędzi – czyli liczba obrotów na minutę [obr./min] dla poszczególnych stopni ustawień, a także dla wartości maksymalnej. Zwykle maksimum nie przekracza 350 obr/min, a liczba ustawień – 10. Parametr ten jest bardzo ważny gdyż pozwala na dobór optymalnej obróbki do konkretnych składników, ale też produktu końcowego. Innej prędkości wymaga kruszenie lodu, innej ubijanie piany czy wyrabianie ciasta. Część urządzeń ma specjalne ikonki informujące o tym jakie ustawienie jest odpowiednie do konkretnej potrawy – bardziej szczegółowe informacje zawarte są w instrukcjach obsługi lub dołączanych do urządzeń książkach kucharskich;
  • napięcie sieci – to napięcie skuteczne prądu przemiennego [V] podawane w normie państwowej zasilania sieciowego;
  • temperaturę gotowania – podawana jest w stopniach Celsjusza [°C] i dotyczy robotów z opcją gotowania. Pozwala na wybór (lub ustawienie według książki kucharskiej) optymalnego programu dla cieplnego przygotowania potrawy. Jej zakres jest obowiązkowo podawany przez producenta i ma wpływ na to, jaki rodzaj produktów czy dań jesteśmy w stanie przygotować w urządzeniu;
  • moc przyłączeniową – podawana jest w watach [W] lub kilowatach [kW] jako moc czynna z iloczynu prądu (A) i napięcia (V). Jeżeli nie jest podana przez producenta, to o jej wysokości decyduje pomiar watomierzem w czasie największego poboru mocy. Parametr ten ma znaczenie dla przewidywanej efektywności (wydajności) pracy robota. Zwykle zawiera się w przedziale od 700 W do 1200 W;
  • masę robota – podawana w kilogramach masa urządzenia tak naprawdę wpływa głównie na wygodę jego przechowywania, a właściwie przenoszenia. Największą masę mają modele z funkcją gotowania czy planetarne – te ostatnie najczęściej mają korpus wykonany ze stali nierdzewnej oraz stalowe dzieże. Masę powinno się podawać osobno dla urządzenia i dla kompletu wyposażenia w wymienne narzędzia;
  • wymiary robota – określają jego zewnętrzne krawędzie. Podanie szerokości, wysokości, głębokości urządzeń jest bardzo pomocne przy jego przechowywaniu a także planowaniu jego ustawienia podczas gotowania. Największe wymiary mają modele planetarne i z funkcją gotowania. Więcej miejsca zajmują także blendery stojące czy miksery z misą. Dlatego też warto jeszcze przed zakupem zastanowić się czy aby na pewno w kuchni znajdzie się wystarczająco dużo miejsca do ich przechowywania

Parametry
2016-11-28
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket