Parą w potrawę, czyli funkcje parowe

Parą w potrawę,

Funkcje parowe to kolejne udogodnienie w piekarnikach, a także główny „czynnik grzewczy” w urządzeniach parowych. Zastosowanie pary jest o tyle dobre, że w każdej wersji jest ona zdrowa. Niezależnie od tego, czy mówimy o parowym wspomaganiu, czy o funkcji czystej pary – rozwiązanie idealnie sprawdza się w przygotowaniu potraw. Danie jest wówczas soczyste, aromatyczne i przede wszystkich zdrowsze aniżeli te pieczone w tłuszczach. Co ważne, gotowane warzywa i owoce zachowują swój kolor i smak, który zanika po wyciągnięciu z wody. Ciekawostką jest fakt, że np. papryka ma więcej witaminy C właśnie wtedy, kiedy jest przygotowana na parze. Gotowana w wodzie traci 25 proc. witaminy. Para wodna ma także właściwości czyszczące i bakteriobójcze. Nie bez kozery producenci wykorzystują systemy parowe do czyszczenia komory tuż po zakończeniu pieczenia. W piekarnikach tradycyjnych spotkać się można przede wszystkim z funkcjami wspomaganymi, wtedy mowa o piekarniku z funkcją pary lub o piekarniku parowym. Z drugiej zaś strony mamy całkowicie parowe urządzenia, bez żadnych funkcji grzewczych (tj. bez grzałek, grilla czy turboobiegu), tzw. parowary. Wymienione wyżej modele konstrukcyjnie przystosowane są do podgrzewania wody i wtłaczania jej do komory urządzenia, np. przez generator pary czy przez zbiornik lub systemem kanalików. Zamieniona w parę wodną woda trafia do komory i rozprowadzana jest przez wentylator. W taki właśnie sposób traktuje potrawę, nadając jej lepsze właściwości smakowe. Nasuwa się jednak pytanie, jak owa woda trafia do komory. Urządzenia parowe zaprojektowane są tak, że w zależności od modelu w przedniej lub bocznej części urządzenia zainstalowany jest zbiornik, do którego należy wlać, a potem dolewać systematycznie wodę. W modelach, w których zastosowano tradycyjny generator pary, zbiornik na wodę zostaje podgrzany a woda paruje wtłaczając parę przez ujścia w ściankach piekarnika. Wybierając takie modele warto przeanalizować ofertę modeli z systemami parowymi: CombiSteam SousVide czy CombiSteam DeLuxe 3w1 marki Electrolux, Pro- Combi marki AEG, Steam marki Amica z kolekcji Amica.IN, MutliSteam 360° i Dry Steam marki Gorenje, fullSteam lub pulseSteam marki Siemens, pieczenie wspomagane parą marki Beko, MultiSteam lub MonoSteam marki Miele czy 6-ty Zmysł marki Whirlpool.

2016-11-29
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket