Wkłady filtrujące - najważniejszy element dzbanka

Wkłady filtrujące

Najważniejszym elementem każdego dzbanka jest wkład filtrujący. Jego budowa oraz znajdujące się w nim mieszanki odpowiadają za skuteczność usuwania zanieczyszczeń.

Wodniesieniu do dzbanków filtrujących mówi się o kilku stopniach filtracji – minimum o trzech. Budowa wymiennych wkładów oraz skład mieszanki filtrującej decydują o tym, o ilu etapach mówimy, i w znacznym stopniu przekładają się na efektywność całego procesu. Wkłady należy wymieniać systematycznie – zazwyczaj raz w miesiącu. Na rynku pojawiły się również tzw. wkłady filtrujące wielokrotnego użytku. Mają one plastikową, otwieraną obudowę i saszetki, którymi uzupełnia się wkład po wyrzuceniu zużytego zasypu z zachowaniem higienicznych warunków.

Budowa wkładu filtrującego

Zacznijmy od budowy wkładu. Do jego produkcji wykorzystywane jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia tworzywo sztuczne, niezawierające bisfenolu A. Na rynku standardowo dostępne są dwa typy wkładów – pierwszy tzw. klasyczny jest podłużny, drugi poziomy. Kształt wkładu wpływa na to, jak wygląda wewnętrzny dzbanek na wodę nieprzefiltrowaną. Część z nich dostosowana jest do dzbanków konkretnego producenta, część można uznać za uniwersalne – przed kupnem dzbanka warto sprawdzić, jaka jest dostępność wkładów i czy z ich dokupieniem nie będzie problemów.

W górnej części obudowy umieszczone jest siteczko, które odpowiada za wstępną filtrację mechaniczną. Drobne oczka filtrują zanieczyszczenia, takie jak piasek czy drobinki rdzy – gęstość siateczki to np. 190 mikronów. W środkowej części znajduje się to, co najważniejsze, czyli mieszanka filtrująca. Jej podstawę stanowią wymiennik jonowy oraz węgiel aktywny – niektórzy producenci stosują dodatkowe produkty, tym samym zwiększając liczbę etapów filtracji. Na dole wkładu znajduje się kolejne siteczko z jeszcze drobniejszymi dziurkami. To właśnie ono wychwytuje pozostałe zanieczyszczenia, zatrzymując je w bardzo gęstej siateczce (np. 220 mikronów).

Wkłady filtrujące

Filtr bobble oczyszcza wodę kranową, usuwając z niej zanieczyszczenia organiczne, oraz zapach i smak chloru. Pozostawia niezmienioną ilość minerałów, dzięki czemu woda zachowuje swoje naturalne, dobre dla zdrowia pierwiastki.

2016-12-20
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket