Pojemniki próżniowe

Pojemniki

Pojemniki próżniowe tak naprawdę niewiele różnią się pod względem kształtu i pojemności od zwykłych pojemników na żywność. Głównymi różnicami są materiał, z którego zostały wykonane, oraz dodatki do nich. Najczęściej są one wykonywane z tworzywa polipropylenowego lub polietylenowego z domieszką gumy syntetycznej. Innym przykładem mogą być pojemniki ceramiczne lub szklane. Mają one szczególne zastosowanie, ponieważ są odporne na wysokie temperatury, co sprawia, że żywność w nich zawartą można podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Należy pamiętać, że większość pojemników przystosowana jest jednak do temperatury max. 90 °C. Na rynku dostępne są różnego rodzaju pojemniki. Można znaleźć takie, które mają swoje zastosowanie np. tylko to zamrażania żywności i chronią ją przed szkodliwym działaniem lodu np. na smak. Jeśli chodzi o budowę, niewiele różnią się one od tradycyjnych modeli. Składają się z pojemnika i wieczka, które powinno być na tyle szczelne, aby nie przepuszczało żadnych nieprzyjemnych zapachów z zewnątrz. Niektóre modele mają dodatkowy gumowy pasek, gwarantujący jeszcze większą szczelność. Dla osób, które żyją w biegu i często korzystają z kuchenki mikrofalowej, dobrym rozwiązaniem są pojemniki wyposażone w specjalne otwory, które ułatwiają podgrzewanie potraw. Idealnym dodatkiem są specjalne wkładki oddzielające produkty od siebie. Na rynku można spotkać pojemniki sprzedawane pojedynczo lub w kompletach, tak aby każdy mógł wybrać odpowiednią możliwość dla siebie.

Podział pojemników próżniowych

  • Klasyczne – hermetyczne pojemniki, przypominające tradycyjne pojemniki na mąkę.
  • Z systemem usuwania powietrza – w przeciwieństwie do klasycznych typów istnieje możliwość usunięcia z nich powietrza. Są wyposażone w specjalny zawór oraz pokrętło do ustawiania daty, dzięki któremu można na bieżąco kontrolować termin przydatności produktów.
  • Z pompką próżniową – pojemniki wyposażone w pompkę próżniową mają za zadanie wyciągnąć powietrze z pojemnika i blokować jego wydostanie się na zewnątrz. Po włożeniu produktów do pojemnika umieszcza się pompkę na zaworze, a następnie odpompowuje powietrze. Na końcu ustawia się datę i umieszcza w lodówce.

Pojemniki klasyczne nie różnią się niczym od tych na mąkę czy ciastka. Są hermetyczne, jednak użytkownik nie ma możliwości usunięcia powietrza z ich wnętrza. Taką opcję dają dwa pozostałe typy. Pojemniki z systemem usuwania powietrza na pokrywce mają specjalny zawór (wystarczy go nacisnąć i zamknąć, by zatrzymać powietrze, lub podnieść, by je wypuścić) oraz pokrętło umożliwiające ustawienie daty – to z kolei ułatwia kontrolowanie tego, jak długo żywność jest przechowywana.

Bardziej skomplikowane są pojemniki wyposażone w pompkę pozwalającą „wyciągnąć” powietrze z wnętrza pojemnika i blokujące jego dostęp z zewnątrz. Dostęp powietrza blokuje zawór znajdujący się na pokrywce, który utrzymuje próżnię za pomocą specjalnego elementu uszczelniającego. Jak to działa? Po włożeniu produktów do pojemnika i jego zamknięciu umieszcza się pompkę próżniową na zaworze pośrodku pokrywki i odpompowuje powietrze, poruszając pompką w górę i dół, dopóki w zaworze nie zrobi się wgłębienie. Jest on tak skonstruowany, by wskazywać na stan próżni w pojemniku. Potem wystarczy tylko ustawić datę i włożyć pojemnik do lodówki. Aby go otworzyć, trzeba najpierw uchylić lekko ruchomą część zaworu, co pozwoli na wprowadzenie do środka powietrza.

2017-02-09
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket