Drewniane deski – jak dbać?

Drewniane deski –

Deski do krojenia to produkty stale mające kontakt z żywnością. Podobno na desce do krojenia znajduje się 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej…

Podczas krojenia np. surowego mięsa, warzyw czy owoców wydobywające się z nich soki mają niekorzystny wpływ na materiał, z którego są wykonane. Co więcej, powodują rozmnażanie się bakterii, które w konsekwencji mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. O ile modele wykonane ze szkła czy marmury nie wymagają specjalnego traktowania, o tyle deski drewniane trzeba czyścić nie tylko systematycznie, ale i we właściwy sposób. A z wiedza na ten temat bywa różnie. Modele wykonane z twardych materiałów (szkło, marmur, granit) są obojętne i nie chłoną zapachów czy wody. Ponadto szybko wysychają i nie barwią krojonej żywności. Podobnie jest z modelami z tworzywa. Trzeba pamiętać, że nie każda deska nadaje się do mycia w zmywarce – o tym najlepiej dowiedzieć się z opisu konkretnego modelu. Jak już wspominaliśmy sprawy komplikują się w wypadku desek drewnianych. Jedną z ich zalet jest to, że nie tępią noży. Z drugiej strony w powstałych szczelinach gromadzą się resztki soków czy krojonych produktów. To z kolei sprzyja rozwojowi bakterii. Dlatego też tak ważne jest ich odpowiednie czyszczenie i… suszenie. To właśnie wilgoć jest największym wrogiem tego rodzaju desek. Zarówno producenci, jak i znawcy tematu zalecają stosowanie starych, dobrych, domowych metod na ich czyszczenie. Aby utrzymać drewno w dobrej kondycji raz w tygodniu po umyciu i dokładnym wysuszenie deskę powinno się nacierać olejem spożywczym, która nie tylko przywraca drewnu właściwy wygląd, ale też zapobiega wchłanianiu wilgoci. Sprawdzonym sposobem są domowe mikstury robione z cytryny czy sody kuchennej. Aby pozbyć się przykrego zapachu, po dokładnym umyciu deski trzeba natrzeć ją cytryną. Namaczana w wodzie z octem i pozostawienie przez całą noc pozwala poradzić sobie z przebarwieniami a nacieranie wilgotnej deski grubą solą kuchenną lub sodą skutecznie usuwa gromadzące się w drewnie bakterie. W walce z bakteriami pomagają także roztwory z sody oczyszczonej (łyżeczka sody na dwie szklanki ciepłej wody), którymi wystarczy spryskać deskę, a potem umyć ja jak zwykle. Zamiast sody doskonale sprawdza się także np. woda utleniona. W codziennej pielęgnacji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  • Po każdym użyciu deskę trzeba przetrzeć do sucha i pozostawić do wyschnięcia.
  • Drewnianych desek nie wolno czyścić chemikaliami – wnikają one w drewno i wydostają się przy kontakcie z żywnością.
  • Najlepiej jest je myć ręcznie. Woda ze zmywarki jest pełnia bakterii, które mogą wsiąknąć w głąb drewna.

2017-02-15
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket