Środki czyszczące pod lupą

Środki czyszczące

Aby kuchnia lśniła i pachniała czystością, warto zagwarantować sobie specjalne środki, które sprawią, że szkło, akryl, ceramika czy tworzywa kompozytowe staną się jak nowe. Dodatkowo większość środków ma właściwości odkażające, zapewniające higieniczność bez cienia bakterii czy grzybów.

Kuchnia i łazienka są wizytówką domu. Należy o nie dbać, tak jak o resztę pomieszczeń. Tym bardziej, że mają one ciągły kontakt z wodą, dlatego należy regularnie czyścić powierzchnie narażone na kontakt z nią. Ponadto pielęgnowane sprzęty pozwolą przez długie lata cieszyć się blaskiem. Czyszczenie powinno być na błysk!

Środki do czyszczenia kuchni

Na rynku jest pełne spektrum specyfików zarówno do użytku konsumenckiego, jak i profesjonalnego. Typy te najczęściej różnią się doborem substancji chemicznych oraz ich skoncentrowaniem. Zawierają głównie takie substancje jak soda oczyszczona, chlor, amoniak, podchloryn, a także skoncentrowany ocet i ekstrakty cytrusowe.

Same baterie stalowe pokryte są warstwą chromu, którego uszkodzenie grozi nieodwracalnymi odbarwieniami. Zalecamy podstawowe działanie – czytanie zarówno instrukcji obsługi do danego modelu, jak i… etykiet preparatów czyszczących. To z pewnością zmniejsza ryzyko uszkodzenia produktu, a z drugiej strony – jeśli coś stanie się z modelem, mamy gwarancje, że nie wyniknęło to z naszej winy. Wybór „byle jakiego” detergentu, potocznie nazywanego uniwersalnym, to zły wybór dla dobrej jakości produktów. Bateria może będzie czysta i lśniąca, jednak mikroskopijne uszkodzenia powierzchni będą się, niestety, pogłębiać.


Uwaga: Należy pamiętać, że baterie czy zlewozmywaki mają często specjalne powłoki, które zmniejszają ryzyko osadzania się kamienia lub bakterii. Dlatego więc należy uważać, jaki środek stosowany jest na daną powierzchnię.


Podczas czyszczenia zlewozmywaka ważny jest dobór środka do materiału, z jakiego został wykonany. Zlewozmywaki stalowe są bardzo wdzięcznym produktem do czyszczenia. Jednolita powierzchnia wymaga od użytkownika użycia zaledwie jednego produktu, który usunie zarówno plamy z tłuszczów, kamienia i inne. Nie należy jednak używać metalowych ściernych czyścików, ponieważ mogą zrobić trwale ubytki w powierzchni, które mogą rdzewieć w kontakcie z wodą.

Niezależnie od materiału wykonania czyszczenie powinno odbywać się regularnie przez przemycie zlewozmywaka płynnym detergentem z ciepłą wodą. Silne zabrudzenia, m.in. z kawy, herbaty czy soków, należy niezwłocznie umyć, ponieważ mogą poplamić powierzchnie. Natomiast użycie wybielacza, mimo iż w wielu sytuacjach skutecznie, może wywołać niepożądane efekty w m.in. w postaci uszkodzenia odpływu i uszczelki. Osad z kamienia warto usuwać specjalnym środkiem przeznaczonym stricte do tego celu. Usuwa on kamień zdecydowanie szybciej niż uniwersalne detergenty. Można także użyć domowej metody – roztworu octu z wodą w proporcjach 1:1. Ponadto warto także zważać na akcesoria do zlewozmywaków, m.in. deskę do krojenia. Wiadomo, deska ma kontakt z żywnością. Stosowanie specyfików nie zawsze jest zalecane, ponieważ np. deski z tworzywa czy drewna wchłaniają wodę i wilgoć – po użyciu takich środków, wchłoną pewnie i substancje myjące. Zalecamy raczej po każdej pracy umyć je, spłukać obficie wodą i pozostawić do wyschnięcia. O ile większość desek można myć w zmywarce, drewnianej nigdy nie wkładamy do urządzenia, chyba, że chcemy ją mieć w dwóch lub więcej częściach…

 

Fot. Berg

2018-01-18
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket