Artykuły

Drewniane deski –

Drewniane deski – jak dbać?

2017-02-15

Deski do krojenia to produkty stale mające kontakt z żywnością. Podobno na desce do krojenia znajduje się 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej…

Czytaj więcej...
Tryby pracy i zasilanie

Tryby pracy i zasilanie

2017-02-15

W zależności od stopnia zaawansowania urządzenia mówimy o jednym lub kilku trybach pracy.

Czytaj więcej...
Końcówki i ich zadania

Końcówki i ich zadania

2017-02-15

Szczoteczki elektryczne różnią się końcówką roboczą, czyli główką czyszczącą i włosiem.

Czytaj więcej...
Rodzaj włosia ma znaczenie

Rodzaj włosia ma znaczenie

2017-02-15

Dostosowanie rodzaju włosia do stanu zębów i dziąseł to podstawa prawidłowego szczotkowania, zwłaszcza szczoteczką elektryczną.

Czytaj więcej...
Jeśli szczoteczka do zębów,

Jeśli szczoteczka do zębów, to jaka?

2017-02-15

Przede wszystkim elektryczna. Do wyboru są dwa typy urządzeń: klasyczne i soniczne.

Czytaj więcej...
Na wagę smaku -

Na wagę smaku - wagi kuchenne

2017-02-15

Dokładne odmierzenie składników to podstawa udanego pieczenia i gotowania. Precyzja to jeden z warunków właściwego dobrania produktów, które muszą być podane w odpowiednich proporcjach. Tu z pomocą przychodzą wagi kuchenne – zarówno te mechaniczne, jak i elektroniczne.

Czytaj więcej...
Czyszczenie i bezpieczeństwo

Czyszczenie i bezpieczeństwo

2017-02-13

Każde urządzenie elektryczne, a w szczególności te, które mają kontakt z żywnością, wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Tak naprawdę nie da się uniknąć systematycznego czyszczenia tostera, który mimo upływu czasu nadal powinien być w dobrej formie.

Czytaj więcej...
Historia pieczenia chleba

Historia pieczenia chleba

2017-02-13

Chleb tak jak i wszystko inne ma swoja historię. Z biegiem lat zmienił się sposób jego wyrabiania oraz smak. Dodawano nowe składniki i eksperymentowano ze smakiem. Pierwsze wypieki bardziej przypominały podpłomyki niż znane wszystkim bochenki czy rogale. Placki z mąki i śruty pieczone w popiele początkowo przygotowywano na rozgrzanych kamieniach, a później na rusztach i blachach.

Czytaj więcej...
Skąd wziął się toster?

Skąd wziął się toster?

2017-02-13

Opisując urządzenia, trudno nie wspomnieć o tym, jaka jest ich historia i kogo można uznać za twórcę najciekawszych rozwiązań. Podobnie jest z tosterami, które nawiązują do znanej od wieków metody opiekania pieczywa nad paleniskiem.

Czytaj więcej...
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket