Spośród różnych metod przygotowania żywności gotowanie na parze uchodzi za jedną z najzdrowszych. Obrabiane w ten sposób składniki nie tracą cennych minerałów i wartości odżywczych. Ich proste przygotowanie umożliwia parowar elektryczny. (Fot. Amica)
Przyjrzyjmy się więc temu, jak działa parowar oraz jakie ma zalety. Jedzenie gotowane na parze może mieć wyśmienity smak. Z potraw przyrządzonych w parowarach można wydobyć całą głębię smaku, a przy tym zaoszczędzić sporo czasu. Wszystko to dzięki nowoczesnym funkcjom. Po ten sprzęt często sięgają także rodzice. Parowar dla dzieci jest świetną propozycją, ponieważ przygotowane w nim posiłki dostarczają maluchom wartości odżywczych niezbędnych do rozwoju.
Osoby, które chciałyby zacząć swoją przygodę z takim rodzajem obróbki termicznej potraw, mają do wyboru całą gamę parowarów. Podstawowy podział wyróżnia modele pionowe i poziome. Liczba pojemników wchodzących w skład parowarów waha się najczęściej od dwóch do nawet pięciu. Dobór konstrukcji zależy od ilości miejsca i aranżacji przestrzeni. Pionowy parowar wielopoziomowy jest, oczywiście, wyższy i może się nie zmieścić na blacie kuchennym, jeśli znajdują się nad nim szafki. Z kolei parowar poziomy może mieć mniej pojemników i o mniejszych rozmiarach. Najważniejsze w konstrukcji jest to, żeby pokrywki ciasno przylegały do najwyższych pojemników, a całość była wykonana solidnie i z dobrej jakości materiałów. Warto podkreślić, że istnieją modele, w których każdy pojemnik ma osobny element grzewczy, można więc oddzielnie obrabiać różne produkty przez odpowiednią ilość czasu.
ADLER AD 633; AMICA PT 3011; MPM MPA-02
Warto wybrać parowar do zdrowego gotowania, ponieważ można przygotowywać w nim właściwie wszystko: od warzyw, przez mięso i ryby, aż po – uwaga – ciasta i desery. Moc urządzeń waha się od 400 W do ponad 2000 W. Wpływa ona przede wszystkim na szybkość nagrzewania wody, a zatem i gotowość do pracy. Zazwyczaj parowary o większej pojemności mają dużą moc, ponieważ zużywają więcej wody, a ważne jest, żeby zachować szybkość przygotowywania potraw. Parowary mają różną pojemność, a cała magia zdrowego gotowania polega na cyrkulacji pary wodnej. W zależności od modelu parowary są wyposażone w pojemniki na produkty płynne i sypkie, pojemniki na zioła, tace i ruszty czy foremki do deserów. Potraw nie trzeba nieustannie kontrolować, ponieważ dobry parowar elektryczny ma możliwość ustawienia czasu gotowania, a ponadto jest wyposażony w funkcję automatycznego wyłączenia. Są też takie, które zasygnalizują użytkownikowi, gdy zabraknie w nich wody lub zajdzie potrzeba odkamienienia.
W parowarach spotkać możemy dwa rodzaje sterowania. Pierwszym z nich jest mechaniczny panel z pokrętłem, przy pomocy którego po prostu ustalamy, przez jak długi czas urządzenie ma pracować. Służy więc ono do kontroli minutnika. Zdecydowanie bardziej zaawansowane funkcje oferują modele wyposażone w ekran LCD z niezależnie sterowanymi komorami. Przede wszystkim mają one programy automatyczne, zazwyczaj służą one do przygotowywania drobiu, mięsa, ryb, jajek, warzyw czy ryżu. Gotując obiad wieloskładnikowy, mięso umieszczamy w jednej komorze, a np. ryż w drugiej. Następnie możemy zaprogramować niezależnie komory, tak żeby oba składniki, choć wymagają innego czasu, były gotowe w tej samej chwili. Oczywiście, dostępny jest także tryb manualny, w którym samodzielnie ustawimy czas gotowania wybranej potrawy.
Użytkując parowar elektryczny, warto pamiętać o kilku regułach. Przede wszystkim nawet jeśli sprzęt jest wyposażony w programy automatyczne, to czas gotowania jest jedynie sugestią i należy go dobierać do ilości składników. Pojemniki są ustawione piętrowo. Najszybciej ugotują się te składniki, które znajdują się na niższych poziomach, a najwolniej te najwyżej. Warto o tym pamiętać, rozmieszczając składniki dania w urządzeniu. Obieg powietrza we wnętrzu powinien być swobodny. Jeśli gotujemy dużą ilość żywności, to w połowie cyklu można unieść pokrywę i wymieszać składniki. Oczywiście, pamiętajmy, że są one gorące i żeby użyć np. łopatki. Mrożone mięso, ryby czy owoce morza przed ugotowaniem na parze powinny zostać rozmrożone. Używajmy tylko tylu pojemników, ilu aktualnie potrzebujemy. Mniejsza liczba pojemników na żywność skraca czas jej przygotowywania.
AMICA PT 3012; RUSSELL HOBBS 19270-56 Cook@Home
Gdy rozważamy czy warto kupić parowar dobrym pomysłem jest zapoznanie się z funkcjami urządzenia. Sprawiają, one że korzystanie z niego jest wygodniejsze, i oferuje dodatkowe możliwości. Przykładem tego jest wskaźnik poziomu wody. Dzięki niemu wiemy, ile płynu ma parowar i czy już czas go dolać. Niektóre modele wyposażone są w alarm akustyczny, który poinformuje o konieczności uzupełnienia zbiornika na wodę. Pamiętajmy o tym, żeby wlewać zimną wodę. Kolejne rozwiązanie to tacka ociekowa. Podczas gotowania zbiera się w niej aromatyczny wywar ze składników. Można go wykorzystać następnie jako bazę do przygotowania sosu. Dobry parowar może być również wyposażony w tzw. aromatyzer. To praktyczne rozwiązanie, które pomoże wzbogacić smak potraw. Do aromatyzera wkładamy mieszankę świeżych lub ususzonych ziół. Następnie przepływa przez nie strumień gorącego powietrza, który aromatem wypełnia wszystkie komory parowaru. Dzięki temu dania są jeszcze bardziej esencjonalne. Gdy przygotowujemy dwudaniowy obiad, przydatnym rozwiązaniem będzie misa do podgrzewania zupy. Dzięki niej, gotując danie w parowarze, możemy jednocześnie podgrzać np. zupę, gulasz czy ryż. Estetyczna forma sprawia, że zupę możemy podawać bezpośrednio z misy, nie brudząc innych garnków. To także oszczędność czasu oraz przede wszystkim energii elektrycznej, ponieważ nie musimy włączać np. płyty indukcyjnej. Co więcej, delikatne ogrzewanie w parowarze chroni potrawy przed przypaleniem. Jeśli danie jest już gotowe, jednak domownicy wciąż nie zebrali się przy stole, to bez wątpienia bardzo przydatna będzie opcja automatycznego podtrzymywania temperatury. Włącza się ona samodzielnie po zakończeniu gotowania i np. przez 20 minut utrzymuje ciepło potrawy.
Połączenie nowoczesnych funkcji i łatwej obsługi w parowarze Amica PT 4011, sprawia że gotowanie na parze staje się wyjątkowo wygodne. Urządzenie ma zbiornik na wodę o pojemności 1,6 l oraz przestrzeń gotowania wynoszącą 11 l l, co pozwala na przygotowanie posiłków dla całej rodziny. Kluczowym elementem są dwie niezależne strefy gotowania, umożliwiające ustawienie odmiennych czasów i temperatur. Parowar samodzielnie synchronizuje programy, aby potrawy były gotowe równocześnie. Urządzenie wyposażono w tacę ociekową, która zbiera wywar do wykorzystania w sosach, oraz aromatyzer na zioła, nadający potrawom wyjątkowy smak i aromat. W zestawie znajduje się również specjalna miska do podgrzewania zup czy gulaszy. Parowar oferuje 6 automatycznych programów gotowania, które dostosowują czas do rodzaju potraw, a funkcja podtrzymywania ciepła utrzymuje ich temperaturę przez 20 minut. Sterowanie odbywa się za pomocą panelu z wyświetlaczem LCD, który pozwala na ustawienie niezależnego czasu gotowania do 99 minut dla każdej strefy. System ochronny automatycznie wyłącza urządzenie w razie przegrzania, zapewniając bezpieczeństwo użytkowania. Parowar Amica PT 4011 to idealne rozwiązanie dla osób ceniących zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu posiłki.
© 2025 InfoMarket