Maszynka do mielenia mięsa – na kiełbasę i nie tylko

Maszynka do mielenia mięsa – na kiełbasę i nie tylko

Dostępność różnych produktów wcale nie sprawiła, że moda na domowe wyroby minęła. Polacy kochają swojską kuchnię, a w przygotowaniu ulubionych potraw pomogą niezawodne urządzenia AGD. Dlatego tym razem przyjrzymy się, jaka maszynka do mielenia mięsa do domu jest najlepsza. (Fot. Zelmer)

Choć to urządzenie kojarzone przede wszystkim z przygotowywaniem mięsa, to zakres jego zastosowania jest znacznie szerszy. Maszynka do mielenia mięsa z akcesoriami pomoże w przygotowaniu sałatek dzięki szatkownicy, rozdrobni farsz czy nawet wyciśnie sok. Dlatego tego wszechstronnego sprzętu nie może zabraknąć w kuchni. Do wyboru są modele różniące się wyposażeniem czy wydajnością, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Jaką maszynkę do mielenia mięsa wybrać?

Kilkanaście lat temu najpopularniejszym wyborem była ręczna maszynka do mielenia mięsa. To urządzenie wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Przymocowuje się je do blatu za pomocą przyssawki lub ścisku. Dostępne są również modele wykonane z tworzywa sztucznego, łącznie ze ślimakiem i komorą mielenia, jednak taka konstrukcja może być za mało wytrzymała do mielenia twardego mięsa. Ręczna maszynka do mielenia mięsa wymaga użycia siły mięśni, a korzystając z niej, traci się więcej czasu niż w wypadku urządzeń elektrycznych. Atutem jest jednak fakt, że nie wymaga podłączenia do zasilania, co daje swobodę użycia w różnych warunkach.
Dziś najlepsza maszynka do mielenia mięsa to oczywiście model elektryczny. To także urządzenie bardziej wszechstronne ze względu na mnogość końcówek i nakładek do nich dołączanych. Konstrukcja dostępnych na rynku modeli jest bardzo zbliżona. Podstawę stanowi maszyna, w której umieszczony jest silnik elektryczny i znajdują się przyciski sterujące pracą. Najważniejszą częścią urządzenia jest komora mielenia, składająca się z gardzieli i podajnika, które zazwyczaj wykonane są z trwałej stali. W kwestii konstrukcyjnej warto jeszcze zwrócić uwagę, że często elektryczna maszynka do mielenia mięsa wykorzystuje noże z podwójnymi ostrzami, które są dwukrotnie trwalsze. Większość elementów maszynki mających kontakt z żywnością powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, która jest łatwa w czyszczeniu i nie wpływa na smak obrabianych składników. Niektóre elementy można myć w zmywarce, określa to dokładnie instrukcja obsługi.

Maszynka-do-mielenia-miesa-na-kiełbase-i-nie-tylko-3

ADLER AD 4811; MPM MMM-07M

Wydajność i moc maszynki do mielenia mięsa

Zwróćmy uwagę, jakie parametry ma wybrana maszynka do mielenia mięsa. Informują one przede wszystkim o możliwościach i wydajności sprzętu. Moc silnika to podstawowy parametr każdej maszynki, który znacząco wpływa na jej wydajność. Wielu producentów podaje faktyczną moc silnika – zazwyczaj jest to wartość od 400 do 500 W, co dla większości konsumentów będzie wystarczające. Niektóre marki informują także o mocy zablokowania silnika, która jest znacznie większa. Może wynosić nawet 3000 W i oznacza maksymalną moc, jaką może osiągnąć maszynka przy dużym obciążeniu.
Wydajność jest podstawowym parametrem, który określa możliwości urządzenia. Informuje o tym, ile kilogramów mięsa sprzęt jest w stanie przetworzyć w ciągu minuty. W podstawowych modelach jest to od 1,2 do 1,5 kg. Wydajne urządzenia z segmentu średniego radzą sobie z nawet 2,5 kg. Najlepsza maszynka do mielenia mięsa pozwoli na przerobienie nawet ponad 3 kg w ciągu minuty.
Oczywiście, im wydajniejsze urządzenie, tym lepiej, jednak pamiętajmy, że taki sprzęt jest większy i droższy. Jeśli elektryczna maszynka do mielenia mięsa jest używana okazjonalnie, warto postawić na model ze średniej półki, który można łatwiej przechowywać, a jego wydajność w pełni zaspokoi nasze oczekiwania. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń kuchennych rozmiary zależą przede wszystkim od mocy i wydajności. Urządzenia z silnikami o mniejszej mocy zajmą mniej miejsca, a te o większej zazwyczaj więcej. Ma to znaczenie podczas pracy oraz przechowywania sprzętu. Powinniśmy zwrócić uwagę, czy zmieści się on w szafkach kuchennych oraz czy wygospodarujemy odpowiednio dużą ilość miejsca na blacie. Gdy sprzęt nie jest użytkowany często, wystarczy mała maszynka do mielenia mięsa. Łatwiejsze przechowywanie będzie atutem, a ograniczona wydajność w takiej sytuacji nie powinna stanowić problemu.

Maszynka-do-mielenia-miesa-na-kiełbase-i-nie-tylko-5

ZELMER ZMM3512B; MPM MMM-05

Funkcje maszynki do mielenia mięsa

Oczywiście, podstawową funkcją maszynki jest mielenie mięsa, co opiszemy dalej, skupiając się na akcesoriach. Oprócz tego jednak maszynka może być wyposażona w kilka przydatnych rozwiązań. Bez wątpienia jest to uchwyt, który ułatwia przenoszenie. W obudowie często umieszczony jest także schowek na akcesoria, możemy tam trzymać np. sitka o różnej średnicy. Dzięki temu będą zawsze pod ręką. Najlepsza maszynka do mielenia mięsa do domu musi być wyposażona w tzw. rewers. To nic innego jak możliwość uruchomienia obrotów wstecznych. Jest użyteczny, zwłaszcza gdy mielemy twardsze mięso, ponieważ grubszy kawałek może wtedy zablokować maszynkę. Przy pomocy obrotów wstecznych łatwo wycofamy felerny kawałek mięsa i udrożnimy maszynkę. Maszynka do mielenia mięsa powinna mieć również ochronę przed przegrzaniem. W trakcie długiej pracy z dużym obciążeniem urządzenie może wyłączyć się automatycznie, by ochronić silnik przed przegrzaniem i spaleniem.

Użytkowanie maszynki do mielenia mięsa

Sterowanie maszynką jest bardzo łatwe. Większość modeli jest wyposażona po prostu we włącznik oraz przełącznik uruchamiający obroty wsteczne. Mogą być dostępne dwa tryby obrotów, różniące się prędkością pracy. To sprawia, że łatwo dostosujemy je do przetwarzanych składników czy aktualnie użytkowanych akcesoriów. Na rynku dostępne są maszynki do mielenia wyposażone w wyświetlacz i panel dotykowy, jednak takie rozwiązanie jest niezmiernie rzadkie. Znacznie częściej na obudowie znajdują się po prostu fizyczne przyciski i przełączniki.
W zestawie maszynka do mielenia mięsa ma popychacz. Pozwala on na efektywniejszą i bezpieczniejszą pracę oraz lepsze rezultaty mielenia. Na wlocie maszynki montowana jest zazwyczaj tacka podawcza, najczęściej wykonana z tworzywa sztucznego, która pomaga zachować porządek w miejscu pracy. Przy pomocy popychacza możemy zgarniać mięso z tacki podawczej wprost do otworu wlotowego. Podstawa maszynki często stoi na gumowych antypoślizgowych nóżkach. Zapewniają one stabilną pozycję, co jest szczególnie istotne, ponieważ nierzadko blat kuchenny jest dosyć śliski. Niektóre maszynki wyposażone są również w schowek na kabel. Łatwo wysuniemy go na odpowiednią długość i unikniemy plątaniny przewodów. Całość można także wygodnie przechowywać.

Maszynka-do-mielenia-miesa-na-kiełbase-i-nie-tylko-9

PRIME3 SMM11; CAMRY CR 4812

Maszynka do mielenia mięsa z akcesoriami

Oferta urządzeń jest bardzo duża i różnią się one także wyposażeniem. Dzięki niemu sprzęt zyskuje wszechstronne zastosowanie. Dobra maszynka do mielenia mięsa z akcesoriami bez trudu zastąpi inne domowe urządzenia.
W zestawie znajdziemy zazwyczaj dwa lub trzy sitka z oczkami o różnej średnicy – drobne, średnie i grube. Dzięki nim można dostosować grubość mielenia do potrzeb. W końcu często mielemy nie tylko mięso, ale także np. mak, grzyby czy warzywa na farsz lub do pasztetu. Za prawidłową jakość mielenia odpowiada nożyk. Producenci bardzo często stosują nożyki dwustronne, których zaletą jest zwiększona trwałość. Możemy je użytkować dwukrotnie dłużej niż jednostronne.
Kolejnym z przydatnych dodatków jest nakładka masarska. Przy jej pomocy maszynka do mielenia mięsa przygotuje przede wszystkim pyszne domowe kiełbasy, oprócz tego ułatwia wypełnianie potraw farszem. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przy pomocy nasadki do kiełbas przygotowywać również ich wegańskie i wegetariańskie wersje, które następnie zostaną np. uwędzone.
Maszynka do mielenia mięsa z akcesoriami, pomoże przygotować oryginalne przekąski czy sałatki lub soki. Przystawka do kibbehu pozwoli zasmakować nutki orientu. To tradycyjna potrawa kuchni arabskiej. Kibbeh ma kształt nieco podłużny lub mięsnej kulki, która tradycyjnie jest wypełniona farszem. W uproszczonej wersji kibbeh nie ma farszu, a mięso jest zmieszane i zmielone, np. z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i innymi składnikami. Całość jest smażona w głębokim tłuszczu. Danie świetnie sprawdzi się np. jako przekąska na spotkaniach z bliskimi. Co ważne, nasadka formuje mielone składniki w rurkę, którą po podziale z łatwością wypełnimy farszem. Różni producenci maszynek do mięsa stosują również takie nazewnictwo jak nakładka do kebabu, kebbe czy kulek mięsnych.
Popularnym dodatkiem jest również nasadka do przygotowywania ciastek. Zazwyczaj dostępne są formy o różnym kształcie, a w zależności od typu ciasta, jakie przygotujemy, przy ich pomocy można nawet przyrządzić popularne w Hiszpanii churrosy. Maszynka do mielenia mięsa ma coś do zaoferowania nawet domowym baristom. Przystawka w postaci młynka żarnowego nie jest może najpopularniejszym dodatkiem, jednak – nie da się ukryć – bardzo funkcjonalnym. Oczywiście, przy jej pomocy oprócz zmielenia ziaren kawy na określoną grubość możemy także poddać obróbce orzechy, nasiona, zioła czy przyprawy. Jak widać, oferta dodatkowych akcesoriów do maszynek może być bardzo duża. Dlatego warto wybierać model, który w przyszłości będzie można rozbudować dodatkowymi funkcjami.
Najbardziej uniwersalne maszynki do mielenia można wyposażyć także w wyciskarkę do soku. Jest przeznaczona do obróbki miękkich warzyw i owoców, świetnie poradzi sobie np. z aronią czy przygotowaniem przecieru pomidorowego. Z jednej strony wylatuje pulpa, a drugiej sok. Stopień wyciskania jest regulowany, a w razie potrzeby pulpę można jeszcze raz przepuścić przez wyciskarkę. Skoro mowa o owocach, to maszynka do mielenia mięsa może mieć również wyciskarkę do cytrusów. Wystarczy przeciąć owoce na pół i umieścić je w wyciskarce, by do szklanki wypłynął świeży i aromatyczny sok.

Maszynka-do-mielenia-miesa-na-kiełbase-i-nie-tylko-11

ELDOM M500 millo

Maszynka do mielnika mięsa z szatkownicą

W kuchni przydatna będzie maszynka do mielenia mięsa z szatkownicą. To jedno z najbardziej popularnych akcesoriów. Najczęściej w zestawie jest kilka wymiennych bębnów – do cięcia w plastry oraz tarkowania na wiórki o różnym rozmiarze oraz ucierania ziemniaków na placki. Bębny powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, która nie wpływa na smak przetwarzanych warzyw i innych produktów oraz jest łatwa w czyszczeniu. Maszynka do mielenia mięsa z szatkownicą jest nieoceniona podczas przygotowywania np. sałatek.

Maszynka do mielenia mięsa Zelmer ZMM5802P Zosia – jakość z Polski

Dla wymagających użytkowników doskonałym wyborem jest maszynka do mielenia Zelmer ZMM5802P Zosia. To urządzenie, które umożliwia szybkie i wygodne przetwarzanie większych porcji mięsa. Dzięki silnikowi o mocy do 2200 W osiąga wydajność mielenia na poziomie nawet 3 kg na minutę. Potwierdzeniem jakości urządzenia jest również fakt, że zostało wyprodukowane w Polsce. Dzięki temu firma ma możliwość stałego nadzoru nad procesem produkcji. Maszynka do mielenia mięsa Zelmer ZMM5802P Zosia ma trzy rodzaje sitek o różnej wielkości oczek oraz dwustronny nóż. Akcesoria gwarantują uzyskanie odpowiedniej konsystencji składników, zgodnej z każdym przepisem. Dodatkowo urządzenie wyposażono w szatkownicę z trzema bębnami: do krojenia w wiórki, słupki oraz do ziemniaków, a także w nasadkę masarską do wyrobu kiełbasy. Funkcja rewersu oraz sprzęgło zabezpieczające zapewniają bezpieczne i bezproblemowe użytkowanie.

Maszynka do mielenia mięsa Zelmer ZMM5802P Zosia – jakość z Polski

Do kiełbas i nie tylko – maszynka do mielenia mięsa Amica MM 3012

Aby praca w kuchni była szybka i bezproblemowa, maszynka do mielenia mięsa Amica MM 3011 została wyposażona w wydajny silnik o znamionowej mocy 1000 W. Dzięki temu bez trudu można przygotować potrawy z mięsa, warzyw czy grzybów. Producent deklaruje, że urządzenie jest w stanie zemleć nawet 2,7 kg mięsa w ciągu minuty. Dołączona do zestawu nasadka masarska umożliwia łatwe przygotowanie domowej kiełbasy, a specjalna nakładka pozwala na przyrządzenie kebbe, co sprawia, że maszynka sprawdzi się również w kuchni orientalnej. W przypadku zablokowania zbyt grubego kawałka mięsa z pomocą przychodzi funkcja rewersu, czyli obrotów wstecznych, chroniąca sprzęt przed uszkodzeniem. W komplecie znajdują się trzy wymienne sitka o różnej średnicy otworów, które można dostosować do rodzaju potraw, takich jak farsz do pierogów czy mięso na kotlety. Dodatkowy popychacz poprawia komfort użytkowania i zapewnia lepsze rezultaty mielenia i większe bezpieczeństwo. Elektryczna maszynka do mielenia mięsa Amica MM 3011 ma elementy wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są odporne na intensywne mycie.

Do kiełbas i nie tylko – maszynka do mielenia mięsa Amica MM 3012
2025-02-14
x

Kontakt z redakcją

© 2025 InfoMarket