MSM Mońki zaprezentowała ciekawy raport związany z aktualnymi trendami kulinarnymi, jakie mogą mieć miejsce na naszym rynku w bieżącym roku. Niezależnie w którą stronę rozwiną się nasze upodobania, jedno jest pewne – rok 2025 w branży gastronomicznej zapowiada się niezwykle smakowicie!
Zdaniem jednego z czołowych producentów wyrobów mlecznych w Polsce, Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej rok 2025 upłynie pod znakiem comfort food, a więc produktów przygotowywanych z tradycyjnym stylu i wg dawnych receptur. Jednocześnie nacisk położony zostanie na celebrację prostoty, eksperymenty ze składnikami z całego świata oraz potrawy inspirowane pop-kulturą.
Jakość, a nie ilość – polska kuchnia, znów doceniona
Lokalne, świeże i sezonowe składniki to trend, który utrzymuje się już od lat. I nic nie wskazuje na to, by zmieniło się to w ciągu najbliższych miesięcy. Polacy doceniają nie tylko sezonowość, ale i autentyczność smaków. Jesteśmy lojalni wobec sprawdzonych dostawców i zwracamy baczną uwagę na certyfikaty dotyczące żywności, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę.
Choć Polacy lubią poznawać nowe smaki, to ponad 30 proc. z nas deklaruje, że to właśnie kuchnia polska jest ich ulubioną. Z sentymentem powracamy do przepisów naszych babć i mam, delektując się smakami znanymi z dzieciństwa. Nic dziwnego, kojarzą się nam z bezpieczeństwem i dobrostanem. Przez wiele lat, w czasach PRL-u, odrzucaliśmy jednak tradycyjną kuchnię polską, uważając ją za tłustą, ciężkostrawną i niezdrową. Dziś na nowo doceniamy tradycyjne, polskie receptury. Szukamy bowiem jedzenia, które nie tylko zaspokaja nasz głód, ale także daje nam poczucie błogości na zupełnie innych poziomach.