Największym atutem kuchenek mikrofalowych jest różnorodność. Znajdziemy wśród nich podstawowe, przystępne cenowo urządzenia, idealne do szybkiego odgrzewania czy rozmrażania potraw i produktów, jak i modele bardziej zaawansowane, które np. w kuchni singla z powodzeniem zastąpią większe sprzęty. (Fot. Sharp)
Współczesne kuchenki mikrofalowe to praktyce wielofunkcyjne urządzenia do gotowania i pieczenia. Przy ich pomocy nie tylko podgrzejemy potrawy, ale możemy również piec z termoobiegiem, grillować czy gotować na parze. W połączeniu z programami automatycznymi sprawia to, że przygotowywanie potraw jest proste oraz szybkie.
Moc to jeden z ważniejszych parametrów przy wyborze kuchenki mikrofalowej. W zależności od rodzaju produktu i producenta jest ona zróżnicowana. Przyjmuje się, że im większa moc urządzenia, tym sprawniej i szybciej kuchenka mikrofalowa podgrzeje lub ugotuje potrawy. Precyzja sterowania w dostępnych obecnie na rynku urządzeniach pozwala na dokładny dobór ustawień do produktu. Dlatego jeśli używamy sprzętu jedynie do podgrzewania czy rozmrażania potraw, wystarczy sprzęt nawet niewielkiej mocy. Jeśli rozmrażamy lub chociażby podgrzewamy produkt, jego krawędzie mogą być po kilkudziesięciu sekundach bardzo mocno wysuszone, a środek nadal zimny – wówczas należy zmniejszyć moc grzania i wydłużyć nieco czas działania mikrofal. Mikrofalówki mogą być wyposażone w funkcję grilla. W zależności od tego, czy będzie to grill klasyczny (grzałka tradycyjna) czy bardziej zaawansowany i efektywniejszy grill kwarcowy, średnia wartość wynosi tutaj ok. 900–1100 W. Jeśli mikrofalówka zastępuje urządzenie do przygotowywania potraw lub połączona jest z opcją pary, warto zadbać o większą jej regulację i większą moc.
Równie ważnym parametrem przy wyborze urządzenia jest pojemność. Należy pamiętać, że pojemność użytkowa jest ściśle powiązana z wielkością (oraz średnicą talerza obrotowego, jeśli taki jest). Standardowe modele wolnostojące spotykane na polskim rynku mają pojemność od 15 do o ok. 30 l. Jeśli nie mamy dużo miejsca na blacie, a przy tym podgrzewamy zazwyczaj jeden talerz, warto zdecydować się na model mniej pojemny. Jeśli natomiast chcemy wykorzystywać kuchenkę do gotowania, przyrządzania potraw na parze czy pieczenia, lepiej zdecydować się na urządzenie większe lub ewentualnie model do zabudowy, którego komora może mieć pojemność nawet 50 l, a więc niewiele mniejszą niż w niektórych piekarnikach.
SAMSUNG MS23DG4504GTE2; CONCEPT MT4520bc
Urządzenia te mogą mieć grzałki działające jak grill w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu typu crisp (co jest wyjątkowo praktyczne i warto zwrócić uwagę na to rozwiązanie przy zakupie). Ważne są także programy predefiniowane, pozwalające na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go według ściśle określonych parametrów grzania, tj. czasu, mocy czy zastosowanej funkcji. Co ważne, taka konstrukcja z wieloma dodatkowymi udogodnieniami może doskonale uzupełnić możliwości tradycyjnej kuchni, a w niektórych gospodarstwach domowych nawet zastąpić piekarnik.
AMICA AMGF23E1GB; MIELE M 6012 SC
Ważnym czynnikiem, który różnicuje dostępne na rynku kuchenki mikrofalowe, jest sposób ich obsługi, a dokładnie rodzaj sterowania. Ten wpływa głównie na wygodę użytkowania. Jeśli lubimy mieć nad wszystkim kontrolę, ale nie szukamy skomplikowanych rozwiązań, wówczas dobrym wyborem będzie tradycyjna mikrofalówka ze sterowaniem mechanicznym. Do tej grupy należą modele, w których za pomocą pokrętła użytkownik ustawia moc i czas grzania. Są to urządzenia z reguły najprostsze pod względem konstrukcyjnym i funkcjonalnym. Innym rozwiązaniem jest sterowanie elektroniczne. W tego typu modelach na panelu umieszczonym na froncie kuchenki znajdują się przyciski, zegar, a w niektórych modelach wyświetlacz LCD. Użytkownik zaznacza rodzaj potrawy (np. ryba lub warzywa), wpisuje wagę i wybiera opcję (podgrzanie lub rozmrażanie), a mikrofalówka sama dobiera moc i czas pracy. Jeśli potrzebujemy urządzenia, które ułatwi nam dobór odpowiedniej temperatury, możemy wybrać kuchenkę ze sterowaniem „inteligentnym”. Są to modele najbardziej zaawansowane. Dzięki specjalnym czujnikom same ustalają masę potrawy i automatycznie dobierają odpowiedni program. System ten ogranicza rolę użytkownika praktycznie do włożenia potrawy do mikrofalówki i wyboru programu (gotowanie, podgrzewanie lub rozmrażanie).
Funkcje smart umożliwiają monitorowanie pracy kuchenki mikrofalowej i programowanie gotowania. (Fot. Samsung)
Kuchenki mikrofalowe, wyposażone nierzadko w zaawansowane wyświetlacze, pozwalają także wybrać odpowiednią potrawę za pomocą graficznej ikonki lub napisu prezentowanego na wyświetlaczu. Mowa o automatyce urządzenia, która pomaga przede wszystkim w idealnym doborze parametrów i mocy do przygotowanej potrawy. Po wyborze konkretnego rodzaju mięsa czy ryby, mrożonki lub gotowego dania kuchenka często pyta jedynie o masę dania, tak aby dobrać do niej wszelkie opcje w optymalny dla produktu sposób. Do automatyki wagowej dołączana jest także regulacja czasu, przez co użytkownik ma pewną kontrolę nad procesem przygotowywania potraw. W kuchence mikrofalowej nie brakuje także tradycyjnych programów automatycznych i do rozmrażania, które z pewnością trafią w gusta klientów.
BOSCH FFL023MS2; GOTIE GKM-823
Producenci oferują także wyspecjalizowane funkcje, które m.in. pozwalają na lepsze i bardziej równomierne rozprowadzanie mikrofal we wnętrzu urządzenia, czy chociażby funkcje gotowania wieloetapowego. Wtedy urządzenie informuje o wszystkich czynnościach, które użytkownik powinien wykonać (do makaronu dolać wodę i przyprawić, wymieszać produkt czy też dodać sos do ryżu itp.). Gotowanie wieloetapowe pozwala na zaprogramowanie procesu składającego się z kilku cykli pracy kuchenki (mikrofale, grill, combi i termoobieg). W tym rozwiązaniu przygotowywana potrawa może być kolejno (nie w tym samym czasie, jak w wypadku urządzeń typu combi) poddawana działaniu mikrofal, a następnie grillowana.
CONCEPT MT4420wh; SHARP YC-PC254AE-S
Do niedawna większość urządzeń wyposażona była w obrotowy talerz. W środku komory, na jej dnie, znajdował się zazwyczaj otwór z tzw. „ślimakiem”, który za sprawą napędu obracał talerz. Dzięki niemu produkt „kręcił się w kółko”, równomiernie i z odpowiednio dobraną prędkością, podgrzewając jedzenie – bez niego potrawa byłaby lepiej nagrzewana bliżej kanału magnetronu, a tym samym użytkownik doświadczyłby w połowie zimnych produktów lub miejscowo przypalonych. Alternatywą stała się konstrukcja mikrofali bez talerza, ale ze specjalną płaską powierzchnią dna. Jest to w pewnym sensie rewolucja użytkowa, ponieważ dzięki temu producenci nie tylko ułatwiają nam, konsumentom, wkładanie i wyjmowanie dań, ale też czyszczenie kuchenki mikrofalowej. To także wyjątkowo funkcjonalne rozwiązanie pod względem samej powierzchni roboczej – płaska konstrukcja dna bez talerza obrotowego pozwala oszczędzić blisko 30 proc. miejsca w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu do mikrofalówki możemy włożyć zdecydowanie więcej, przykrywając niemal całą powierzchnię jej dna, a potrawy będą efektywnie podgrzane w kilka minut.
Bardzo przydatną funkcją jest zdrowe gotowanie na parze. (Fot. Samsung)
Kuchenki mikrofalowe mogą mieć grzałki działające jak grill tradycyjny w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu. W zależności od producenta stosowane są różne nazwy tej funkcji. Kuchenka mikrofalowa podczas grillowania wykorzystuje aż trzy sposoby podgrzewania potrawy: jeden z nich to ciepło z grzałki, drugim jest odbicie ciepła, trzecim natomiast cyrkulacja gorącego powietrza. To połączenie sprawia, że grillowane w kuchence potrawy są zarówno wypieczone w środku, jak i zarumienione na zewnątrz. Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególną obróbkę, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością. Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla. Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go według ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większych pojemnościach, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.
SAMSUNG MC32DB7746KCE2; MPM MPM-20-KMT-05
O zaletach kuchenki mikrofalowej nie trzeba mówić. Nawet dziecko wie, że dzięki niej możemy szybko przygotować większość potraw. Pytanie tylko, czy zawsze jest to zdrowy posiłek? Jak każde urządzenie emitujące promieniowanie, kuchenka mikrofalowa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Naukowcy od dłuższego czasu zadają sobie pytanie, jaki jest wpływ kuchenki mikrofalowej na nasze zdrowie i czy korzystanie z niej jest bezpieczne. Prawda jest taka, że fale elektromagnetyczne otaczają nas z każdej strony. Są emitowane również przez radioodbiorniki, telewizory, telefony komórkowe, systemy nawigacyjne i satelitarne oraz różne inne urządzenia techniczne, bez których dzisiaj już sobie nie wyobrażamy życia. Niekorzystny wpływ tego rodzaju promieniowania nie został naukowo udowodniony, jednak trudno przewidzieć, jaki będzie skutek takiej ilości promieniowania za kilkadziesiąt lat. Jedno jest pewne: jak z każdym tego typu sprzętem, podobnie z mikrofalówką należy obchodzić się zgodnie z zaleceniami producenta. A to, że z kuchenki mikrofalowej mogą wyjść naprawdę zdrowe posiłki, jest niezaprzeczalne. Idealnym przykładem są kuchenki z funkcją gotowania na parze. Potrawy przygotowane na parze są bardziej delikatne i lekko strawne. Produkty zachowują swój naturalny smak, kolor i aromat oraz prawie wszystkie wartości odżywcze. Gotowanie na parze zachowuje w potrawach wszelkie witaminy i sole mineralne, które podczas gotowania w wodzie są z nich wypłukiwane. Na parze można gotować i odświeżać prawie wszystko: warzywa, ryż, mrożonki, mięso i ryby. Producenci kuchenek mikrofalowych nie pozostają obojętni wobec tego trendu.
© 2024 InfoMarket