Blendery-reczne-i-kielichowe-2-20

Wydajny blender kielichowy sprawdzi się podczas przygotowywania zup czy sosów. (Fot. Bosch)

Blendery kielichowe

Na rynku możemy wyróżnić trzy główne grupy blenderów kielichowych. Pierwszą z nich są modele tradycyjne. Mają one dzbanek wykonany z tworzywa sztucznego lub hartowanego szkła. Służą przede wszystkim do mielenia i kruszenia różnych produktów, mogą być wyposażone w dodatkowe akcesoria, np. rozdrabniacz. Ich podgrupę stanowią blendery osobiste, w których funkcję kielicha pełni podręczna butelka.

Kolejna kategoria to blendery kielichowe z funkcją gotowania. Ich podstawa jest nieco większa niż w modelach tradycyjnych, ponieważ są dodatkowo wyposażone w grzałkę. O jej mocy informuje specyfikacja. Z urządzenia można korzystać jak z blendera tradycyjnego lub dodatkowo włączyć funkcję podgrzewania zawartości. Wystarczy więc np. włożyć do środka wszystkie składniki do zupy kremu, włączyć odpowiedni program i po kilkunastu minutach danie będzie gotowe. Urządzenie ma zaawansowany elektroniczny panel sterujący. Dzięki niemu ustalimy np. prędkość obrotową czy czas gotowania. Automatyzuje on przygotowywanie potraw.

Blendery próżniowe to podgrupa modeli kielichowych. Ich główną funkcją jest bowiem rozdrabnianie produktów i przygotowywanie np. koktajli. W wersji próżniowej są one pozbawione powietrza, co pozwala na uzyskanie gładszej konsystencji i dłuższe zachowanie świeżości. Różnice między poszczególnymi modelami sprowadzają się głównie do mocy, rozmiarów kielicha czy dodatkowych akcesoriów i trybów pracy.

Blendery-reczne-i-kielichowe-2-23

ADLER AD 4628; AMICA BL 5014; MPM MBL-15M

Moc i pojemność

W blenderach kielichowych moc wynosi zazwyczaj od ok. 250 W w wypadku najsłabszych modeli do nawet 2000 W. Moc należy dobierać do zastosowań, w jakich wykorzystywany będzie sprzęt. Z miksowaniem owoców poradzą sobie nawet urządzenia z podstawowego segmentu o mocy ok. 400 W. Jeśli jednak jest nam potrzebny np. blender do masła orzechowego albo mąki, warto wybrać model wysokoobrotowy, a co za tym idzie, o większej mocy, ponad 1000 W. Prędkość obrotowa noży to kolejny z istotnych parametrów. Oczywiście, urządzenie najczęściej jest wyposażone w możliwość jej regulacji. W końcu nie każde zastosowanie będzie wymagało największej wartości. Modele podstawowe oferują wydajność na poziomie ok. 20 tys. obr./min. Taka prędkość sprawdzi się np. przy kruszeniu lodu czy przygotowywaniu koktajli. Jeśli jednak mamy większe wymagania i potrzebny jest nam blender do mielenia orzechów lub przygotowania mąki, to warto sięgnąć po model wysokoobrotowy, oferujący ponad 30 tys. obr./min. Modele o największej wydajności osiągają prędkość nawet 45 tys. obr./ min. Duża prędkość obrotowa pozwala także uzyskać koktajle o bardzo jednolitej konsystencji lub aksamitne kremy i sosy. Kolejnym z istotnych parametrów jest pojemność kielicha. Jest on wyposażony w czytelną miarę, na której możemy sprawdzić ilość składników. Pojemność powinniśmy dobrać do naszych wymagań i zastosowań. Modele kompaktowe mają kielich o objętości niewiele przekraczającej 1 l. Standardem w większości urządzeń jest ok. 1,7 – 2 l pojemności użytkowej. To wystarczy, np. żeby przygotować zupę krem dla 4-osobowej rodziny. Warto także pamiętać o masie i wymiarach. Sprzęt o większej mocy będzie zauważalnie cięższy i większy ze względu na zastosowanie wydajniejszych elementów. Choć duża moc w wielu zadaniach może się przydać, to właśnie dlatego nie należy też z nią przesadzać, żeby użytkowanie urządzenia było wygodne.

Dzbanek i ostrza

Wybierając blender kielichowy do koktajli czy zup, powinniśmy także zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonano dzbanek. W modelach z niższej półki cenowej zazwyczaj jest stosowane standardowe tworzywo sztuczne. Z pewnością jego zaletą jest niewielka masa. Jeśli jednak materiał jest słabej jakości, może np. matowieć oraz mogą pojawić się na nim rysy. Jeśli mamy zamiar przygotowywać zupy, istotna będzie także odporność na wysokie temperatury. Dlatego w blenderach lepszej jakości stosowane są kielichy ze szkła hartowanego lub tritanu. Szkło hartowane wykazuje dużą odporność na temperaturę, zarysowania i zużycie, jednak jest cięższe niż tworzywo. Tritan jest trwałym tworzywem sztucznym, wolnym od szkodliwego związku, jakim jest BPA. Wykazuje bardzo dużą odporność na zarysowania, stłuczenia oraz wysokie temperatury. Jest przy tym relatywnie lekki. W zależności od upodobań polecamy wybierać blendery z dzbankiem wykonanym z tritanu lub szkła hartowanego.

Ostrza to jeden z najważniejszych elementów blendera, w końcu odpowiadają za prawidłowe siekanie produktów. Najczęściej nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej, która cechuje się dużą odpornością na zużycie i składa się z przynajmniej czterech ostrzy. Taka konfiguracja pozwala na skuteczne miksowanie miękkich warzyw i owoców. Po raz kolejny większe wymagania postawią twarde warzywa i owoce oraz orzechy. Dlatego w blenderach wysokoobrotowych bardzo często stosuje się system noży składający się z sześciu lub nawet ośmiu ostrzy, zapewniających skuteczne cięcie także twardych składników. Warto wybrać blender, który ma możliwość wygodnego demontażu ostrza. W razie uszkodzenia noża nie jest konieczna wymiana całego kielicha, a mycie ostrzy jest wygodniejsze.

Blendery-reczne-i-kielichowe-2-27

CAMRY CR 4069 inox; AMICA BTM 5011; CONCEPT TM4820

Blendowanie próżniowe

Rozwiązanie to ma wiele zalet. Gdyby zapytać użytkowników blenderów, co jest największym minusem zblendowanych owoców i warzyw, bez zawahania odpowiedzieliby, że utrata przez nie cennych witamin, minerałów i składników odżywczych (w tym koloru i zapachu). Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ szybkie obroty powodują wtłaczanie znacznych ilości powietrza w blendowaną masę, która staje się zwyczajnie napowietrzona, co z kolei prowadzi do utlenienia zawartych w niej składników odżywczych. Choć powstają coraz nowocześniejsze blendery, które potrafią zachować do 90 proc. tychże składników, np. w koktajlach, to niektórzy producenci idą o krok dalej. Blendery próżniowe ograniczają dostęp powietrza do takiego minimum, że wychodzące z nich napoje mają lepszy smak, kolor, zapach, jednym słowem: wszystko. Powodują, że w zblendowanej masie nie ma pęcherzyków powietrza, nie tworzy się piana (choć niektórzy ją lubią) i można ją dłużej przechowywać, np. w lodówce, co daje większy komfort i oszczędność czasu, gdyż za jednym razem możemy przygotować większą ilość napoju. Konsystencja koktajli jest gładka, wręcz aksamitna i zachowują one naturalne kolory.  

2024-05-07
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket