ASEKOL

Webinarium: gospodarka opakowaniami w gastronomii i handlu

Webinarium: gospodarka opakowaniami w gastronomii i handlu

Organizacja Odzysku ASEKOL PL zaprasza na kolejne bezpłatne webinarium, tym razem poświęcone obowiązkom środowiskowym w gastronomii i handlu. Spotkanie odbędzie się 5 czerwca 2025 r. w godzinach 10:00–12:00 i będzie okazją do zdobycia praktycznej wiedzy dotyczącej gospodarki opakowaniami – w tym również w świetle przepisów wynikających z tzw. Ustawy Anty-Plastikowej (SUP).

Prowadzenie punktu gastronomicznego to dziś nie tylko umiejętność komponowania menu i dbałość o jakość obsługi, ale także szereg obowiązków administracyjnych i środowiskowych. Już sama sprzedaż kawy na wynos wymaga rejestracji w Bazie Danych o Produktach i Opakowaniach oraz Gospodarce Odpadami (BDO). To tylko początek – przedsiębiorców czeka również ewidencjonowanie odpadów, opłaty środowiskowe i spełnianie obowiązków informacyjnych.
Podczas szkolenia omówione zostaną najważniejsze zagadnienia związane z gospodarką opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w branży gastronomicznej i handlowej. Eksperci ASEKOL PL przedstawią m.in. zasady klasyfikacji opakowań (mono- i wielomateriałowych), wymagania dotyczące ewidencji i sprawozdawczości, a także sposób naliczania opłat produktowych oraz recyklingowych. Poruszona zostanie również kwestia publicznych kampanii edukacyjnych – czy przedsiębiorca może zrealizować je samodzielnie, czy powinien skorzystać z usług organizacji odzysku?
Ważną częścią spotkania będzie omówienie zmian wprowadzonych przez przepisy Ustawy Anty-Plastikowej. Uczestnicy dowiedzą się, jak kwalifikować opakowania jednorazowego użytku, które zawierają tworzywa sztuczne, jakie obowiązki ciążą na jednostkach gastronomicznych i handlowych, oraz jakie kary grożą za ich nieprzestrzeganie – np. za niepobieranie lub niewnoszenie odpowiednich opłat. Organizatorzy zapowiadają także omówienie najczęstszych błędów wykrywanych podczas kontroli przeprowadzanych przez urzędy marszałkowskie i inspekcje handlowe. Uczestnicy otrzymają praktyczne wskazówki, jak przygotować się do wizyt kontrolnych, aby uniknąć sankcji finansowych.
W programie znalazły się również zagadnienia dotyczące nadchodzącego systemu kaucyjnego – jego wpływu na działalność punktów gastronomicznych i placówek handlowych. Uczestnicy poznają szczegóły dotyczące obowiązku rejestracji w BDO oraz aktualizacji danych, a także potencjalnych kosztów i kar wynikających z uchybień w tym zakresie.
Szkolenie poprowadzi Beata Bartosiak – inżynier ochrony środowiska, absolwentka Politechniki Warszawskiej i Uczelni Łazarskiego oraz Michał Lotka – ekspert z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Łódzkiego w zakresie gospodarki odpadami, w tym opakowaniowymi. Webinar zakończy panel dyskusyjny, w trakcie którego będzie można zadać pytania i rozwiać wątpliwości związane z obowiązkami środowiskowymi. To wyjątkowa okazja, by uporządkować wiedzę, poznać nowe przepisy i zyskać praktyczne narzędzia do zarządzania obowiązkami środowiskowymi – bez stresu i bez ryzyka kosztownych błędów.
Udział w webinarium jest bezpłatny. Aby wziąć w nim udział, należy zarejestrować się poprzez dedykowany link udostępniony przez ASEKOL PL: https://asekolpl.clickmeeting.com/opakowania-pod-lupa-jak-oszczedzac-i-dzialac-zgodnie-z-prawem-w-gastronomii-i-handlu-/register

2025-05-31
x

Kontakt z redakcją

© 2025 InfoMarket