Chłodnictwo domowe na przestrzeni ostatnich 5 lat przeszło ogromną transformację technologiczną. Najważniejsze jest niemarnowanie żywności, a obok tego energooszczędność i wzornictwo. Najpopularniejszą konstrukcją niezmiennie pozostaje chłodziarkozamrażarka wolnostojąca z dolnym zamrażalnikiem. (Fot. Bosch)
Chłodziarkozamrażarki z dolnym zamrażalnikiem to najbardziej popularna grupa asortymentowa w segmencie chłodniczym. Oferowane przez producentów modele w tej konstrukcji to duża przestrzeń przechowywania najrozmaitszych produktów spożywczych w odpowiednich dla nich warunkach. Sprzęty są ciche, energooszczędne, a do tego mogą być nawet zdalnie sterowane i wyposażone w dodatkowe ekrany czy kamery.
Chłodziarki z dolnym zamrażalnikiem należą do najpopularniejszych modeli, które znajdziemy w polskich gospodarstwach domowych. Mnogość kolorów i kształtów, a także wymiarów i nowoczesnych funkcji sprawia, że wśród modeli tego rodzaju sprzętu chłodniczego znajdziemy urządzenie nawet dla najbardziej wymagających użytkowników.
Produkowane obecnie modele lodówek z dolną zamrażarką wyposażone są w rozmaite funkcje przedłużające świeżość przechowywanej żywności i nowości techniczne poprawiające komfort codziennego użytkowania, co sprawia, że stają się nieocenionymi pomocnikami w każdej kuchni. Wśród nich znajdziemy zarówno te, które pozwalają oszczędzić energię, jak i te, które dbają o zdrowie użytkowników, stan przechowywanych produktów czy po prostu ułatwiają codzienną obsługę urządzenia.
AMICA FK2995.2FTX(E); MPM MPM-285-KB-31/E; SIEMENS KG39NXXDF
Jednym z podstawowych celów, jaki postawili przed sobą producenci domowego sprzętu chłodniczego, jest walka z niemarnowaniem żywności. Do tego wykorzystali rozmaite technologie i funkcje, których zadaniem jest dłuższe przechowywanie rozmaitych produktów spożywczych, w odpowiednich dla nich warunkach, takich jak temperatura, wilgotność, a także światło. Warto też zaznaczyć, że z pozoru proste funkcje i rozwiązania, jak choćby możliwość szybkiego schłodzenia napojów czy jednorazowego skutecznego zamrożenia większej ilości produktów, mogą w praktyce okazać się nie tylko ciekawym dodatkiem, ale i bardzo oczekiwaną funkcją. Wszystko zależy tutaj od potrzeb i wymagań konkretnego użytkownika czy też zwykle raczej grupy użytkowników, domowników.
Pierwszym istotnym parametrem, na który powinniśmy zwrócić uwagę podczas wyboru wolnostojącej chłodziarkozamrażarki, jest pojemność. Proste stwierdzenie, że im większa lodówka tym lepiej, niewiele powie nam o jej faktycznej pojemności, bowiem producenci tego sprzętu starają się, żeby współczesne modele zajmowały jak najmniej miejsca w kuchni, zachowując przy tym przestronność wnętrza komory chłodzenia i zamrażalnika. Niemniej warto wziąć pod uwagę liczebność rodziny, a także częstość robienia zakupów. Duża lodówka sprawdzi się w dużym gospodarstwie domowym, gdzie codziennie gotujemy posiłki, a także robimy duże zakupy raz na jakiś czas. W takim wypadku pojemność lodówki oraz wyposażenie w dodatkowe funkcje i strefy przechowywania będą dla nas istotne.
Posiadając model wolnostojący, możemy wybrać miejsce, gdzie postawimy lodówkę, bez zbędnych wymogów instalatorskich. Jedynym warunkiem jest odpowiednia odległość od ściany, taka, żeby powietrze swobodnie dostawało się do kratek wentylacyjnych lub tworzyło specjalny kanał powietrzny. Zanim przystąpimy do ostatecznego umiejscowienia lodówki, warto zapoznać się z instrukcją obsługi i użytkowania oraz zaleceniami producenta względem jej ustawienia. Wolnostojące chłodziarkozamrażarki z dolnym zamrażalnikiem to grupa urządzeń, w której jednym z determinantów wyboru jest kolor. To właśnie sektor chłodniczy, obok okapów, piekarników czy zlewozmywaków, oferuje najliczniejszą paletę barw. Choć na rynku nie brakuje niestandardowych wersji kolorystycznych, to w wypadku wolnostojących modeli wciąż na topie pozostają kolory takie jak czarny, srebrny czy biały.
MIELE KFN 4795 CD; CONCEPT LK3360SS; BOSCH KGN492LDF
Oprócz nowoczesnych funkcji i przestronnego wnętrza niemniej ważna jest codzienna praca, czyli głośność urządzenia. Lodówka pozostaje w trybie pracy bez przerwy, wydobywają się z niej rozmaite dźwięki, zarówno regularnie, jak i sporadycznie. Na co zwracać uwagę, by uniknąć zakupu hałaśliwego sprzętu? Przede wszystkim na etykiety energetyczne, na których producent umieszcza taką informację. Przy tym warto też wziąć pod uwagę, że nawet duża liczba decybeli nie musi oznaczać głośnej pracy. Emitowany przez lodówki hałas o natężeniu od 36 do 40 dB jest porównywalny do szumu wentylatora w komputerze, jest więc niemal niesłyszalny. Na rynku s ą także modele emitujące dźwięk o d 41 do ok. 45 dB i nadal plasują się one jako stosunkowo ciche. Warto wiedzieć, że wartość podana przez producenta na karcie produktu lub etykiecie efektywności energetycznej to dźwięk badany laboratoryjnie. Dlatego w domowych warunkach dużą wagę trzeba przywiązywać do prawidłowego montażu czy wypoziomowania nóżek.
Fot. Amica
Chłodziarkozamrażarki wolnostojące nie różnią się funkcjonalnością od modeli przeznaczonych do zabudowy. Różnice wynikają z możliwości montażowych oraz odpowiedniego umiejscowienia. Wolnostojące modele powinny mieć zachowane odpowiednie odstępy od mebli i innych sprzętów gospodarstwa domowego, na przykład płyty grzejnej czy piekarnika. Poza tym warto wspomnieć, że nawet przy zachowaniu odpowiednich odległości tych urządzeń nie należy zabudowywać. Zabudowanie takiego modelu może skutkować niedostateczną cyrkulacją powietrza, a w konsekwencji sprzęt może ulec uszkodzeniu. Co więcej, modele do zabudowy są inaczej skonstruowane, a ich wentylacja jest specjalnie zaplanowana od frontu. Sprzęt wolnostojący cały aparat pracujący ma estetycznie ukryty z tyłu urządzenia. W przypadku jego zabudowy możemy znacznie utrudnić jego prawidłowe działanie.
W wypadku pełnogabarytowych chłodziarkozamrażarek użytkownik zazwyczaj nie pyta już po funkcję No Frost, ponieważ powoli staje się ona standardem. I to zarówno w komorze chłodzenia, jak i w komorze zamrażania.
Funkcja No Frost to takie udogodnienie, dzięki któremu tradycyjne rozmrażanie lodówki, zajmujące niekiedy cały dzień, odeszło w niepamięć. To oszczędność czasu, ale także samego urządzenia. No Frost oznacza brak lodu na przechowywanych produktach i przede wszystkim na ściankach komory lodówki. Ciepłe powietrze jest na bieżąco skraplane i spływa do specjalnego pojemnika, który okresowo czyścimy.
System No Frost to również recepta na osadzanie się szronu i nadmierne skraplanie wody wewnątrz komór chłodziarkozamrażarki. Polega na zapewnieniu we wnętrzu lodówki stałego ewakuacyjnego obiegu powietrza. W ten sposób lodówka pozbywa się wilgoci, która jest odparowywana poza obie komory. Ponieważ powietrze jest suche, nie ma możliwości, żeby gromadził się lód. Oprócz tego dzięki mniejszej wilgotności produkty dłużej zachowują świeżość. Produkty takie jak mięso, owoce, warzywa czy ryby warto jednak przechowywać w opakowaniach lub specjalnych strefach (np. w szufladach), ponieważ No Frost może „wyciągać” z nich wilgoć i powodować wysychanie.
Wiele nowoczesnych modeli, zgodnie z oczekiwaniami klientów oraz na podstawie przeprowadzonych badań dotyczących marnowania żywności przez jej nieprawidłowe przechowywanie, wyposażonych zostało w specjalne strefy. Zaliczamy do nich na przykład pojemniki do przechowywania owoców i warzyw. W lodówkach dostępne są zazwyczaj dwa pojemniki, które mają dwojaką funkcję. Po pierwsze, pozwalają zachować porządek w komorze (warzywa i owoce mają swoje miejsce), a po drugie – co ważniejsze – zapewniają optymalną wilgoć, która potrzebna jest do przechowywania i dojrzewania takich produktów. W pojemnikach panuje nie tylko odpowiednia dla tego rodzaju produktów temperatura, ale przede wszystkich zachowany jest odpowiedni poziom wilgotności.
Fot. Siemens
Wybierając odpowiednią dla rodziny lodówkę, zwróćmy też uwagę na przepływ powietrza. Może on być statyczny lub dynamiczny. Chłodziarkozamrażarki z obiegiem statycznym to najprostsze technicznie urządzenia. Wykorzystują prawa fizyki, zgodnie z którymi najwyższa temperatura panuje w górnej części, a najniższa w dolnych partiach lodówki. Dlatego decydując się na takie urządzenie, powinniśmy odpowiednio rozkładać produkty w jego wnętrzu. Zdecydowanie wygodniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie dynamicznego obiegu powietrza, który wykorzystuje wentylator rozprowadzający zimne powietrze w komorze chłodzenia. W takim wypadku rozłożenie produktów w chłodziarce ma mniejsze znaczenie dla ich prawidłowego przechowywania, bo w praktyce zimne powietrze dostaje się wszędzie równomiernie.
© 2024 InfoMarket