Co można robić w robotach z funkcją gotowania?

Co można robić

Roboty kuchenne z funkcją gotowania sprawiają, że mamy całą kuchnię w jednym urządzeniu. Dzięki nim możliwe jest nie tylko przygotowywanie potraw, ale też ich gotowanie. Poniżej przedstawiamy krótki spis możliwości tych urządzeń.

 

 

 

 

 
 
  • Gotowanie na parze – dotyczy tych modeli, które wyposażone są w specjalne wkłady. To najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków i doskonała metoda przygotowywania ryb, warzyw, owoców morza, a także mięsa.
  • Wyrabianie ciasta – umożliwiają je specjalne mieszadła. W robocie można przygotować ciasto na pizzę, pieczywo, ciasto francuskie czy masy do ciast.
  • Rozcieranie i szatkowanie – wystarczy ustawić czas i prędkość rozdrabniania, aby uzyskać pożądany rezultat. W ten sposób można zrobić kremy, puree czy desery owocowe.
  • Emulgowanie – to łatwy sposób na przygotowanie majonezów, sosów do mięsa czy lodów i musów.
  • Ubijanie – to jedna z podstawowych funkcji wszystkich robotów kuchennych. Odpowiednie mieszadła umożliwiają ubijanie jaj lub śmietany, a także przygotowanie np. lukru do ozdabiania wypieków.
  • Miksowanie – czyli mielenie produktów bez miażdżenia ich. Przydatne podczas robienia kremów czy ciasta na naleśniki.
  • Mielenie, proszkowanie, ścieranie – dotyczy nie tylko orzechów czy cukru. Dzięki możliwości ustawienia czasu i prędkości łatwiej jest uzyskać pożądany rezultat.
  • Rozdrabnianie – dzięki specjalnym nożom rozdrabnianie warzyw, mięsa czy kostek lodu nie może być już łatwiejsze.
  • Przyrządzanie napojów – funkcja ta pozwala m.in. na zrobienie koktajli czy smoothie z owoców lub warzyw.
  • Przygotowywanie wywarów – to funkcja skracająca czas przygotowywania wywarów do zup czy sosów.
  • Ważenie – wbudowana waga zapewnia precyzję odmierzania składników – nawet tych, które dokładamy do naczynia.

2016-10-27
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket