Ważne parametry pomogą przy wyborze

Ważne parametry

W wypadku żelazek i innych urządzeń z zakresu aGD konkretne dane mogą być pomocne w zakupie najlepszego dla nas urządzenia.

To zaledwie kilka liczb, które dużo mogą powiedzieć o wybieranym modelu, a przede wszystkim o jego przydatności do konkretnych potrzeb gospodarstwa domowego, liczebności domowników, a nawet o udziale urządzenia w budżecie domowym.

Pojemność komory (bojlera) na wodę

Pojemność komory (bojlera)

Ma spory wpływ na sprawne prasowanie, gdyż im więcej mieści wody, tym szybciej można się z prasowaniem uporać, gdyż nie trzeba za często jej dolewać. W klasycznych żelazkach parowych zbiornik ma pojemność ok. 120–400 ml. Warto dodać, że przy 160 ml wody wystarcza na ok. 10 min prasowania, a przy 350 ml – na 20 min. W niektórych modelach bywa wyjmowany, jednak zintegrowany jest częściej spotykany. Wytwarzana w żelazku para wydobywa się przez tzw. otwory parowe, umieszczone w stopie żelazka – ich liczba oraz rozmieszczenie zależą już od konkretnego modelu. Do większości urządzeń producenci dołączają pojemniki z miarką i wyprofi lowanym dziobkiem, ułatwiającym wlewanie wody do zbiornika. Żelazka parowe mają trzy rodzaje wyrzutu pary: stały, pionowy oraz jednorazowy. Pojemniki są zdecydowanie większe w wypadku stacji pary, tam pojemność wynosi od ok. 800 ml do nawet do 2,5 l, co oczywiście wydłuża czas pracy bez konieczności dolewania wody.

Wyrzut pary i ciśnienie

Oczywiście, im więcej pary, tym prasowanie łatwiejsze i skuteczniejsze. Wyrzut pary w żelazkach określa liczba w zakresie 20– 50 g/min (gramy na minutę), w stacjach jest oczywiście większy i może osiągać do 80 g/ min, są też modele, które mają funkcję podwójnego wyrzutu, a ten może sięgać w stacjach pary nawet ok. 500 g/min. Krótko mówiąc: im większy wyrzut pary, tym łatwiejsze, sprawniejsze, a także krótsze prasowanie, co jest bezpośrednio związane z poborem energii elektrycznej. W wypadku stacji pary istotne jest również ciśnienie, pod którym wytwarzana jest para, a podawane jest ono jako liczba barów i może przyjmować wartości od 4 do 7,5 bar.

Moc urządzeń i szybkość nagrzewania

Im większa moc (w żelazkach waha się od 1000 w modelach turystycznych do 3300 W), tym szybciej żelazka się nagrzewają (średnio do 200 °C), a znaczy to, że szybciej można zacząć prasowanie, a więc i szybciej je skończyć.

Uwaga! Duża moc żelazka nie oznacza większego zużycia energii w trakcie prasowania. O tym decyduje sprawność żelazka, a więc zmiana energii elektrycznej w cieplną i jej równomierne utrzymanie na stopie żelazka z zachowaniem jak najmniejszych strat.

Modele o największej mocy potrzebują na nagrzanie się zaledwie kilkanaście sekund. Co do zakresu temperatur, to w różnych modelach można spotkać zróżnicowane oznaczenia, gdyż jedni producenci podają temperaturę w stopniach, inni rodzaje tkanin, a jeszcze inni „min” lub „max”, jednakże moc nie ma na to większego wpływu.

Długość przewodu

Jeśli żelazko nie jest bezprzewodowe, ta informacja ma znaczenie. Dłuższy sznur (średnio ma od 1,8 do 3 m) pozwala na wygodne podłączenie i nie ogranicza osoby prasującej. Równie istotne jest to, by był to przewód kulkowy, który może się swobodnie obracać nawet do 360°, dzięki czemu nie zagina się i nie plącze, co przy gorącym żelazku ma duże znaczenie.

Masa żelazka

Masa

Dawniej im było cięższe, tym lepiej się prasowało. Obecnie masa nie przekłada się na jakość pracy urządzenia. Nowoczesne żelazka parowe, zwłaszcza te, które mają wbudowane (lub wyjmowane) pojemniki na wodę, mogą ważyć od 1,5 do 2 kg i ma na to wpływ także pojemność zbiornika na wodę. Żelazka połączone z wytwornicą pary są zdecydowanie lżejsze i mogą mieć masę zaledwie 0,5 kg, co oczywiście czyni pracę lżejszą, problemem może być tylko miejsce na schowanie obu urządzeń, jeśli nie mogą stać na desce, np. w garderobie.

2016-11-15
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket