Poza standardowymi modelami wolnostojącymi dostępne są także ekspresy, które możemy wbudować w szafki kuchenne. To bardzo praktyczne i zarazem efektowne rozwiązanie. Warto dodać, że tego typu konstrukcje to urządzenia zazwyczaj z najwyższej półki.
Decydując się na zakup ekspresu do zabudowy, warto przeanalizować kilka ważnych aspektów, związanych z samą zabudową, stylistyką oraz funkcjonalnością. Atutem tego typu modeli jest jednolita aranżacja z innymi urządzeniami do zabudowy. Znakomitym dodatkiem może być szufl ada do podgrzewania naczyń (w tym wypadku także filiżanek). Komfort, a przy tym smak i zapach tak podanej kawy są czymś tak przyjemnym, że nie da się tego ani zdefiniować, ani opisać.
Ekspresy do zabudowy (z ang. built in) to modele niezwykle popularne w wielu krajach świata. Bez wątpienia dołącza do nich także Polska. W większości dostępne na rynku modele są ekspresami ciśnieniowymi i w pełni automatycznymi, aczkolwiek występują niekiedy modele półautomatyczne, kolbowe lub też na kapsułki. Te pierwsze pozwalają zaparzyć aromatyczny napar po naciśnięciu zaledwie jednego przycisku. Zaawansowana automatyka zastosowana w ekspresach do zabudowy pozwoli zaparzyć kawę nawet (w niektórych modelach) w kilka sekund. To ich główna i jakże komfortowa zaleta. Z nowoczesnego panelu sterowania (który może przyjąć formę sterowania w pełni elektronicznego lub dotykowego) można wybrać różne rodzaje kawy: od mocnego espresso, przez macchiato, latte, po cappuccino. Producenci nie zapominają także o funkcjach dodatkowych, np. wyborze gorącej wody, spienionego mleka itd. Modele automatyczne do zaparzenia kawy wykorzystują wysokie ciśnienie, rzędu od 8 do 19 barów, a także optymalną temperaturę 40–90 °C. W ekspresach spotkać można zintegrowany zbiornik na wodę o pojemności ok. 2–3 l, umieszczony z boku urządzenia albo też na jego górnej części. W zależności od oferowanego modelu zbiornik na wodę może być wyjmowany lub trzeba go napełniać bezpośrednio przy urządzeniu. Popularnym rozwiązaniem jest także hydrauliczne podłączenie do dopływu zimnej wody. Ponadto modele do zabudowy wyposażone są w pojemnik na skroploną wodę, pojemnik na kawę (mieloną lub ziarnistą; często producenci stosują pojemniki na te dwie formy kawy), a także pojemnik na zmieloną już kawę, który trzeba regularnie opróżniać (aby nie było tam pleśni). Urządzenia te mają także zainstalowany młynek, który automatycznie mieli ziarno. Wysokość wszystkich standardowych ekspresów do zabudowy osiąga średnio od ok. 40 (modele kompaktowe) do 60 cm (modele standardowe).
Zaletą urządzeń do zabudowy jest wszechobecna automatyka. W tych modelach często wystarczy jeden przycisk, aby ekspres zaczął nalewać boski napar. Funkcje automatyczne znajdują odwzorowanie także w zastosowaniu czujników (m.in. braku ziaren kawy w zbiorniku, zapełnionego pojemnika na fusy, czujnika odpowiedzialnego za informowanie o konieczności dolania wody). To one są kluczem do sukcesu w wielu nowoczesnych modelach, tym bardziej, że dziś użytkownik oczekuje, aby urządzenie było w pełni „inteligentne” i całkowicie samowystarczalne. Dlatego jeśli nie chcemy pamiętać, czy analizować, co przyekspresie powinniśmy aktualnie zrobić, warto zakupić właśnie taki sprzęt. Poinformuje on nas o potrzebie umycia, dolania wody czy dosypania ziaren kawy. Ponadto ekspresy do zabudowy są wyposażone m.in. w wybór czasu mielenia, a nawet wielkości zmielonego ziarna. Dodatkowo wyświetlacze LCD lub LED pozwalają wyświetlać praktyczny zegar, a nawet dzień tygodnia! Równie praktyczne okazuje się zastosowanie oświetlenia podczas nalewania kawy. Niektóre ekspresy do kawy wyposażone są w automatyczną regulację wysokości dozownika kawy, który samodzielnie ustawia dozownik, dostosowując jego położenie do wysokości naczynia. Inne modele pozwalają na dostosowanie wysokości w sposób ręczny, nie mniej funkcjonalny. Dla amatorów białej kawy (cappuccino czy cafe latte) producenci ekspresów do zabudowy stworzyli spieniacze, które automatycznie napowietrzają mleko. Zazwyczaj producenci stosują specjalne dzbanki lub pojemniki, dołączone do mechanizmu w ekspresie. Wystarczy wyciągnąć mleko w pojemniku z lodówki i zainstalować go w ekspresie. Dzisiejsze systemy montażu pojemnika są tak proste w obsłudze, że wystarczy, kolokwialnie mówiąc: „klik-klik”, a pojemnik jest gotowy do działania. Ekspresy do zabudowy są także bardzo funkcjonalne pod względem używania przez wiele osób. W niektórych modelach można tak spersonalizować ustawienia, że każdy użytkownik może ustawić własny profil i wybierać ulubioną kawę z pamięci urządzenia. W ekspresach do zabudowy bez problemu znajdziemy funkcje typu Multi Cup, czyli zaparzania dwóch, czterech, sześciu, a nawet 8 porcji kawy jednocześnie. Producenci innowacyjnych rozwiązań nie zapominają o systemach odkamieniających i płuczących przewody mleczne, które odpowiadają za czystość urządzenia.
Jak na wstępie wspomnieliśmy, ekspresy do zabudowy mogą być również wyposażone w opcjonalną podgrzewaną szufl adę. Taki element może być dołączony do urządzenia w zestawie (ale nie musi). Wtedy możemy nawet regulować temperaturę w szufl adzie z poziomu ekspresu do kawy. Jeżeli urządzenie nie ma takiego rozwiązania, warto zakupić taki sprzęt osobno. Pamiętajmy, że profesjonalni bariści zalecają, aby używać do kawy zawsze ciepłych fi liżanek, ponieważ kawa wówczas staje się bardziej aromatyczna, a ciepła fi liżanka dodatkowo utrzymuje dłużej jej temperaturę
Tak, to prawda, szczególnie kiedy decydujemy się na całkowicie spójną linię wzorniczą do zabudowy. Na zdjęciach obok zobaczą Państwo sami, jak rozbieżne są style w projektowaniu i produkcji ekspresów do zabudowy, ale i tego typu sprzętu AGD w ogóle. Z jednej strony stosowane są wykończenia nawiązujące do prostego i bardzo eleganckiego minimalizmu, z drugiej zaś bryły ekspresów do zabudowy nawiązują do stylu prowansalskiego, klasycznego, stosowanego w kuchniach angielskich i francuskich czy retro. Stosowane są także różne wykończenia „pomiędzy”, które łączą nowoczesny efekt ze zdobieniem ornamentyką lub klasycznymi relingami. Kolorystyka urządzeń do zabudowy zachowana jest najczęściej w podobnej palecie – dominuje kolor stalowy oraz barwionego szkła. Te ostatnie z kolei najczęściej są odcieniami brązu, czerni, bieli lub nawet beżu. Często spotkać się można także z emaliowaną stalą, która „proponuje” więcej kolorów: od czerwonego po niebieski lub zielony. My zaś polecamy linie ekspresów: Crystal marki Franke, Serie | 8 marki Bosch, Cube marki Whirlpool, iQ700 marki Siemens, Ethos marki Teka, serię 400 marki Gaggenau, Havannabrown czy Brilliantwhite marki Miele, Gorenje+ marki Gorenje, Inspiration marki Electrolux czy H-design marki AEG
Po prawidłowym montażu, ustawieniu godziny oraz języka obsługi (jeśli to możliwe) niezwłocznie należy ustawić twardość wody. Jest to bezwzględny wymóg prowadzący do długotrwałego eksploatowania modelu. Zazwyczaj do urządzenia producenci dołączają pasek kontrolny, który należy zanurzyć w wodzie na kilka sekund. Po wyjęciu z wody i odczekaniu średnio 30 sekund na pasku zmienia się kolor. Odpowiedni kolor (lub często czerwone kwadraciki) wskazuje na daną twardość wody. Aby wprowadzić ją do pamięci urządzenia, należy wejść w menu ekspresu i postępować zgodnie z instrukcja obsługi. Drugim bardzo ważnym obowiązkiem każdego użytkownika jest okresowe odkamienianie urządzenia. Poprawia ono wydajność pracy, a także przedłuża trwałość komponentów mających styczność z wodą. Dzięki odkamienianiu osad wapienny jest usuwany z wszelkich przewodów. Co ważne, w zależności od producenta i modelu ekspresy przystosowane są do informowania o konieczności odkamieniania. Kiedy tylko na wyświetlaczu pojawi się komunikat o potrzebie wykonania tej czynności, nie powinniśmy z tym zwlekać, tym bardziej, kiedy model jest na gwarancji – zaniechanie tej czynności może stać się podstawą do nieuznania usterki na warunkach gwarancyjnych. Większość producentów sugeruje, aby używać środków rekomendowanych przez nich, jednak w wielu wypadkach nie będzie problemem, jeśli użyjemy tradycyjnego, powszechnie dostępnego środka do odkamieniania (ale sprawdzonej marki). Aby wykonać tę czynność, należy opróżnić zbiornik na wodę i wlać tam specyfik (w zależności od środka można go także rozcieńczyć z wodą). Zgodnie z instrukcją obsługi należy wykonać dokładnie wszystkie kroki ustalone przez producenta. Najczęściej jest to po prostu włączenie funkcji odkamieniania lub aktywowanie płukania. Nie chcemy sugerować dokładnie, jak to wykonać, ponieważ każdy ekspres jest inny, a wiele z nich aktywuje konkretne funkcje po naciśnięciu kombinacji przycisków. Po wyborze tej funkcji na wyświetlaczu urządzenia powinien pojawić się komunikat, który wskazuje, że odbywa się odkamienianie. W języku angielskim prawdopodobnie pojawi się informacja: Decalcification (podajemy tę wskazówkę, gdyż wiele modeli nie jest wyposażonych w menu w języku polskim). Czynność odkamieniania powinna trwać średnio 30–45 min. Na wyświetlaczu powinien również pojawić się komunikat o zakończeniu procesu. Potem powinniśmy napełnić ponownie zbiornik z czystą wodą i przepłukać po raz kolejny przewody do opróżnienia zbiornika. Gdy płukanie się zakończy, można eksploatować urządzenie. W razie wątpliwości można zrobić „próbną” kawę. O czyszczeniu i konserwacji ekspresów przeczytać można w poświęconym temu temu dziale.
© 2024 InfoMarket