Niemal wszystkie urządzenia AGD, pracujące z wodą mają opcje lub systemy usuwania osadu wapiennego zwanego popularnie kamieniem. Powód jest prosty: jego nadmiar może doprowadzić do uszkodzenia.
Różne systemy ochronne mają nawet tak proste wydawałoby się produkty, jak słuchawki prysznicowe, a co dopiero mówić o tak precyzyjnych urządzeniach, jakimi są ekspresy do kawy. Zwłaszcza, że te ostatnie wyposażone są rurki o niewielkich przekrojach. Dlatego też producenci ekspresów dbają o systemy czyszczące i bardzo precyzyjnie przekazują wiedzę na ten temat we wszelkiego rodzaju instrukcjach, także w Internecie. Warto dokładnie to prześledzić, bo właściwa konserwacja ma wpływ nie tylko na trwałość i bezawaryjność ekspresu, ale też na smak i zapach kawy.
Przede wszystkim należy stosować się do informacji i nakazów zawartych w instrukcji obsługi (gwarancji) oraz wyświetlanych przez ekspres poleceń. Poza czyszczeniem trzeba pamiętać o smarowaniu bloków zaparzania oraz zawiasów. Niektóre modele mają wyjmowane elementy, nadające się nawet do mycia w zmywarkach. Jednakże w przypadku stosowania niewłaściwych środków czyszczących oraz preparatów do usuwania kamienia zawsze jest ryzyko uszkodzenia urządzenia, bądź przedostania się pozostałości środków do wody, z której parzy się kawę. Dlatego najbezpieczniej jest stosować oryginalne produkty do konserwacji zalecane przez producentów. Wiąże się to także z kwestią możliwości skorzystania z naprawy gwarancyjnej. W przypadku złej konserwacji producent może nie uznać naprawy w ramach gwarancji. Na początku trzeba także sprawdzić twardość wody.
W tym przypadku należy zwrócić uwagę, na jakość wody i nie zostawiać jej resztek w pojemniku, chociażby, dlatego, by osad nie zapchał przewodów. Jeśli filtr do kawy nie jest wielokrotnego użytku, to po każdym parzeniu trzeba go wyjąć, opłukać, a w razie potrzeby oczyścić z resztek kawy delikatną szczoteczką. Dzbanek czy termos, na kawę również muszą być dokładnie myte za każdym razem.
Większość zastosowanych funkcji oraz programów ma z założenia za zadanie m.in. ułatwienie czyszczenia urządzeń. Najwięcej ich znajduje się w ciśnieniowych ekspresach automatycznych, nieco inaczej należy zadbać o kolbowe. Utrzymanie w czystości ułatwiają:
Tu proces czyszczenia wygląda nieco inaczej. Do odkamieniania stosuje się tabletki lub specjalne płyny, z których w zbiorniku na wodę sporządza się roztwór. Najpierw trzeba wyjąć ze zbiornika filtr (jeśli jest), następnie we wspomnianym zbiorniku sporządzić roztwór, którego stężenie będzie zależało od rodzaju preparatu. Do dyszy i kolby wpuszcza się nieco płynu, a następnie wyłącza urządzenie. Po ok. 30 minutach należy włączyć je ponownie i pozwolić przepłynąć reszcie roztworu. Po kolejnych 20 minutach ekspres trzeba włączyć, wlać do zbiornika świeżą wodę i przepuścić ją przez dyszę oraz kolbę, by wypłukać odkamieniacz. Należy również na bieżąco opróżniać wyjmowany pojemnik (leży na nim kratka ociekowa), do którego skapują resztki kawy oraz woda.
Zawsze powinny być myte samą woda bez dodatku detergentów, aby nie zmyć z ich ścianek delikatnej warstwy tłuszczu, która osiada po pierwszym parzeniu i chroni (na przyszłość) następne napary przed bezpośrednim kontaktem z metalem, z którego zbudowana jest kafeteria. Opróżniać i myć należy kawiarkę za każdym razem po zaparzeniu kawy i osuszyć przed „skręceniem” poszczególnych elementów, pozostawiane systematycznie resztki wody mogłyby zniszczyć z czasem urządzenie, a w skręconym wnętrzu mogłaby nawet powstać pleśń.
Można je znaleźć w najbardziej zaawansowanych technologicznie ciśnieniowych ekspresach automatycznych, które w największym stopniu odciążają pracę użytkowników. Mają do tego specjalne programy, a ich producenci zalecają korzystanie z przeznaczonych do tego celu fi rmowych preparatów – w płynie, proszku lub w tabletkach. Wystarczy zaaplikować środek zgodnie ze wskazówką i uruchomić program płukania. Wiele modeli za pomocą wyświetlacza samodzielnie zgłosi potrzebę odkamienienia, a jeśli tego nie zostanie to zrobione – odmówi wręcz zaparzenia kawy.
Najlepiej wybierać sprawdzone preparaty do czyszczenia i odkamieniania ekspresów, proponowane przez renomowanych producentów. Mamy wtedy pewność, że nasz ekspres posłuży nam przez wiele kolejnych lat a parzona w nim kawa będzie miała zawsze dobry smak.
© 2024 InfoMarket