Specjaliści od wody twierdzą, że poczciwa kranówka ma bardzo dobrą jakość i wcale nie ustępuje niektórym gatunkom butelkowanym. Warto jednak poprawić jej smak i zapach. Świetnie radzą sobie z tym filtry dzbankowe oraz te, instalowane w ekspresach.
Woda zawierająca wysokie stężenie choćby tylko minerałów zmienia smak napoju. I tu ciekawostka – albowiem nie powinna ona być ani za miękka, ani też za twarda. Pierwsza nada kawie goryczki, co nie każdy lubi. Druga, czyli zbyt twarda może nawet pozbawić kawę jej kwaskowatego posmaku. Jeśli komuś się wydaje, że woda mineralna będzie, zatem najlepsza, jest w poważnym błędzie. Otóż woda, którą parzymy nie powinna być mineralizowana, zwłaszcza wysoko, bo zawarte w niej m.in. wapń oraz magnez ograniczą w znacznym stopniu smak i aromat ziaren, nie mówiąc o osadach, jakie pozostawią. Także przegotowana, nie nadaje się do ekspresów.
Warto też wiedzieć, że według informacji specjalistów, czyli Deutscher Kaffeeverband (Niemieckie Stowarzyszenie Importerów Kawy) idealna woda powinna mieć następujące parametry
Nic, zatem dziwnego, że specjaliści od ekspresów do kawy współpracują z tymi od filtrowania wody, jak np. Brita. Zdaniem jej fachowców ekspresy do kawy stawiają wodzie wysoką poprzeczkę, gdyż konieczna jest nie tylko ochrona wysokiej jakości ekspresów, ale także kawa powinna zadowalać klientów doskonałym smakiem, aromatem i stabilną pianką. Tymczasem filtry Brita Professional skutecznie zmniejszają twardość węglanową wody oraz usuwają z niej wszystkie substancje, które mogłyby niekorzystnie wpływać na smak i zapach. Filtrowana woda za sprawą tych filtrów ma wysoką jakość o niezmiennych właściwościach, a w urządzeniach nie gromadzą się osady wapienne, zaś minerały, potrzebne do wydobycia aromatu, pozostają w wodzie w odpowiednich ilościach.
Ważna rada: nie należy stosować tańszych zamienników markowych filtrów do ekspresów. W praktyce bardzo często umieszczony w nich granulat nie spełnia norm ciężkości i przepływności. W efekcie pompa zasysająca wodę przez filtr może ulec zniszczeniu. Naprawa pompy to znaczny wydatek.
Uzdatnianie wody można zacząć już od jej „dostarczania” w domu jednorodzinnym lub w bloku, a są to:
Inny etap to filtr umieszczony pod zlewozmywakiem albo w samej baterii dostarczającej wodę, czyli:
I wreszcie najprostsze filtrowanie, wiążące się z wykorzystaniem specjalnego dzbanka z filtrem, w którym można przesączać określone partie wody, czyli:
Filtr nakranowy Modern marki Aquaphor jest prosty w montażu i obsłudze. Zastosowane w nim wkłady węglowe z włóknami Aqualen zmiękczają wodę i usuwają metale ciężkie, chlor, rdzę, piasek oraz pestycydy.
© 2024 InfoMarket