Ogólnie rzecz ujmując, roboty kuchenne służą do przygotowywania potraw. Między innymi miksują, rozdrabniają, ubijają, mieszają czy szatkują. W ofertach producentów można znaleźć szereg urządzeń, które oprócz tych czynności dodatkowo także gotują.
Roboty z funkcją gotowania nie są nowością. Najczęściej wybierane są przez te osoby, które nie mają czasu na samodzielne przyrządzenie potraw i które stawiają na wygodę – za którą trzeba zapłacić. O ile najprostsze modele blenderów czy mikserów kosztują kilkadziesiąt złotych, o tyle robot z funkcją gotowania to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych – płacimy za wielofunkcyjność, szybkość przyrządzania potraw, automatyzm i pełną kontrolę nad gotowaniem. W tej grupie wyróżniamy:
To rzadkie rozwiązanie w robotach planetarnych. Na rynku jest zaledwie kilka takich urządzeń, które wzorowane są na produktach profesjonalnych. Roboty tego typu wyglądem nie różnią się od klasycznych modeli. Wyjątkiem jest płyta indukcyjna, która umożliwia gotowanie bezpośrednio w misie. Urządzenie jednocześnie przygotowuje, miesza i gotuje. Elementem grzewczym jest płyta indukcyjna o mocy np. 1100 W, która podgrzewa naczynie i znajdujące się w nim składniki. Oznacza to, że w tym samym czasie możemy robić kilka rzeczy naraz, ale nie tylko. Dzięki dodatkowym akcesoriom urządzenie umożliwia m.in. gotowanie na parze. Wybierając robot planetarny z funkcją gotowania, warto zwrócić uwagę na dodatkowe akcesoria i rozwiązania poprawiające bezpieczeństwo, a także zwiększające możliwości urządzenia. Mowa m.in. o możliwości regulacji temperatury. Z zastosowaniem płyty wiązała się konieczność wprowadzenia dodatkowych funkcji. Jedną z nich jest możliwość regulacji temperatury wewnątrz misy. Zakres temperatury od 20 °C do 140 °C z możliwością ustawienia jej z dokładnością do 2 °C w dużym stopniu przekłada się na różnorodność zastosowań urządzenia. Temperaturę można ustawić na delikatne podgrzewanie, gdy przygotowujemy deser, np. na bazie karmelu lub włoskie bezy, lub gotowanie, np. podczas gotowania na parze. Regulację ustawień ułatwiają pokrętło oraz wyświetlacz LCD, pokazujący aktualną temperaturę wewnątrz misy, co jest niezbędne podczas robienia gorących emulsji. Co ważne, urządzenia tego typu mają duże możliwości rozbudowy o kolejne elementy. W zestawie dostępnych jest kilka mieszadeł oraz dodatkowe przystawki czy koszyk do gotowania na parze.
To połączenie klasycznych robotów kuchennych z urządzeniami do gotowania. Ich największą zaletą jest kompleksowość – nie tylko przygotowują, ale także gotują składniki, i to na wiele, różnych sposobów. Od klasycznych urządzeń różnią się przede wszystkim budową. Co ciekawe, w ich produkcji specjalizują się konkretni producenci – rzadko są one w ofercie fi rm mających rozbudowane portfolio produktowe. Zbudowane są z kilku elementów, a najważniejsze to korpus, system grzewczy oraz naczynie główne. W korpusie umieszczone są gniazdo z elementem grzejnym i panel sterowania – do niego przytwierdza się także naczynie. W zależności od urządzenia funkcję elementu grzejnego spełnia grzałka (o mocy np. 1000 W) lub płyta indukcyjna. Obowiązkowym rozwiązaniem jest możliwość ustawiania temperatury gotowania, która może wynosić od 37 do 100 °C lub od 40 do 130 °C. Wbudowany czujnik pozwala na kontrolę temperatury wewnątrz misy, a wbudowana w korpus waga umożliwia odważanie kolejnych składników w jednym naczyniu. Waga dodatkowo wyposażona jest w funkcję tarowania i doważania. Moc robotów z funkcją gotowania wcale nie jest duża i wynosi np. 500 W. Przy takim poziomie mocy urządzenia pracują z prędkością od 40 do ok. 10 200 obr./min; mają też ok. 10 stopni regulacji prędkości. Sercem robota jest naczynie, najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej. Nie ma co ukrywać, że właśnie ten materiał jest najczęściej wybierany przez producentów. Jest trwały, odporny na uszkodzenia i wysoką temperaturę, a dodatkowo dobrze utrzymuje ciepło. Misy lub naczynia są różne w zależności od urządzenia. Ich pojemność zazwyczaj wynosi 2–2,5 l, co pozwala przygotować większą ilość produktów. Obowiązkowo wyposażone są w nienagrzewający się uchwyt i pokrywkę, która nie tylko zamyka naczynie, ale także uruchamia czujniki bezpieczeństwa, a także demontowane ostrza, odpowiadające za rozdrabnianie składników. Kolejnym ważnym elementem, jak w każdym robocie kuchennym, są dostępne akcesoria. Do najważniejszych zaliczamy: nóż miksujący, końcówkę do mieszania, do ubijania piany i przygotowywania sosów, pojemnik do gotowania ryżu, owoców lub warzyw oraz naczynie do gotowania na parze.
© 2024 InfoMarket