Gaz lub energia elektryczna

Zacznijmy jednak od początku i prześledźmy cały proces w kontekście różnych sposobów zasilania.

W wypadku płyty (kuchni) gazowej

Trzeba najpierw wziąć pod uwagę umieszczenie we właściwym miejscu samego urządzenia. To niezwykle ważne, by nie stało ono w miejscu narażonym na przeciąg, który może zdmuchnąć płomień. Poza tym urządzenie gazowe musi stać jak najbliżej instalacji (doprowadzenia gazu), gdyż rur gazowych nie można zabudowywać, więc poprowadzone w inne miejsce mogą po prostu szpecić wnętrze. Teraz można się zabrać za rozstawianie naczyń. Niewątpliwym błędem jest stawianie małych garnków na dużych palnikach, ponieważ wieniec gazu będzie wychodził poza dno i oddziaływał na ścianki naczyń, co jest nieekonomicznym jego wykorzystywaniem, podobnie działa to w drugą stronę – duży garnek na małym palniku będzie miał nie w pełni podgrzewane dno, będą zatem miejsca, do których ciepło będzie docierało z mniejszą siła, pomijamy już fakt, że łatwo może się z takiego palnika zsunąć.

W wypadku płyty (kuchni) gazowej

Jeśli mamy do czynienia z duża płytą gazową

(są takie, które mają nawet 120 cm szerokości), może być ona wyposażona w duży owalny palnik, który najczęściej umieszczony bywa pośrodku, zaś przeznaczony jest dla brytfanny i takie właśnie naczynie jest tu najwłaściwsze, nie powinno się na nim stawiać klasycznych okrągłych garnków, gdyż wykorzystanie energii będzie nieekonomiczne, a ciepło będzie rozprowadzane po dnie nierównomiernie.

Jeśli mamy do czynienia z duża płytą gazową

Gdy mamy w kuchni płytę ceramiczną

(do zabudowy czy też będącą płytą główną kuchni wolnostojącej) lub indukcyjną, to nie ma praktycznie znaczenia, gdzie urządzenie umieścimy. Tu przeciąg nie ma nic do rzeczy, a i instalację elektryczną można „zakryć”, a to znaczy, że montujemy urządzenie tam, gdzie według nas będzie pasowało najlepiej, choć warto w tym miejscu kierować się ergonomią, czyli płyta powinna się znaleźć w ostatniej tzw. strefie gotowania, którą poprzedza strefa przygotowywania z blatem roboczym. Warto przypomnieć, że strefy postępują według wskazówek zegara, czyli: pierwsza jest strefa zapasów (z lodówką), druga przechowywania z szafkami na naczynia, trzecia zmywania ze zlewozmywakiem i ewentualnie ze zmywarka, czwarta to przygotowywanie – blat roboczy i piąta – gotowanie z płytą (kuchnią) oraz piekarnikiem. Płyta ceramiczna ma zazwyczaj zaznaczone pola grzewcze o różnej średnicy, co zwykle wiąże się też z mocą pól, i do ich średnicy należy dostosowywać wielkość naczyń. Niektóre pola można łączyć w jedno większe, a wtedy zyskujemy miejsce na duży garnek lub brytfannę.

Gdy mamy w kuchni płytę ceramiczną
2016-12-19
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket