Warto mieć je pod ręką podczas gotowania, choćby po to, by bezpiecznie przestawić garnek, nie parząc się, czy zamieszać potrawę, nie rysując powierzchni.
Często już producenci naczyń sami proponują konkretne komplety przydatnych w kuchni akcesoriów. Można z tych podpowiedzi skorzystać, by uniknąć zniszczenia naczyń, ale nie tylko o nie chodzi. W kuchni przydają się również inne drobiazgi:
– robione są zazwyczaj z tworzyw bezpiecznych zwłaszcza dla powierzchni z powłokami nieprzywierającymi, nie rysują ich i nie uszkadzają, mogą też być wykonane z metalu, do niektórych kompletów dodawany jest specjalny stojak z haczykami służącymi do ich powieszenia;
– pozwalają m.in. wyjąć gorącą brytfannę z piekarnika. Najczęściej zrobione są z kilku warstw bawełny i przystosowane do prania w pralce. Innym rozwiązaniem są łapki wykonane z silikonu, z silikonu i bawełny lub wyposażone w magnes (można je zawiesić). Te silikonowe są z grubego silikonu, w rękawicach silikonowo-bawełnianych w wewnętrznej górnej części stosuje się silikonową wkładkę, która gwarantuje bezpieczniejsze, stabilniejsze i łatwiejsze przenoszenie gorących naczyń;
– dostępnych jest wiele produktów, różniących się kształtem czy kolorystyką. Przyjmują najróżniejsze formy, które dodatkowo stanowią ozdobę kuchni. Najpopularniejsze są modele metalowe, silikonowe, drewniane i bambusowe. Oprócz podstawek pojedynczych czy składanych są też składające się z dwóch dopasowanych do siebie części – dużej, zewnętrznej, która zawiera trzy magnesy, oraz małej, wewnętrznej, z jednym magnesem. Sprawia to, że podkładka przywiera do gorącego metalowego spodu naczynia, więc można je przenieść razem z nią i postawić, np. na stole;
© 2024 InfoMarket