Przy wyborze czajnika warto zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów, które określają jego techniczne oraz funkcjonalne możliwości.
Zaliczymy do nich przede wszystkim moc czajnika, rodzaj grzałki czy pojemność zbiornika na wodę. Warto pamiętać, że nie wszystko da się w pełni sklasyfi kować i usystematyzować, tym niemniej warto pamiętać o innych przymiotach omawianych urządzeń.
Do takich ważnych przymiotów można zaliczyć choćby jego wielkość (szerokość, wysokość), długość kabla czy z pozoru błahy, ale jakże ważny kolor czy kształt. Dodajmy, że przedstawione poniżej parametry są w pewnym sensie także wyznacznikami jakości czajnika i na pewno pozwalają na porównanie modeli i wybranie tego najlepszego.
Określa, ile zmieści się wody w zbiorniku. Jednostką są oczywiście litry [l], które z kolei przekładają się na średnią liczbę filiżanek (1 filiżanka to ok. 200 ml, większa – 250 ml). Małe czajniki, klasyfikowane również jako modele turystyczne, mają pojemność ok. 0,3–0,5 l, co pozwala zagotować maksymalnie dwie szklanki wody. Na rynku dostępne są także czajniki o pojemności 1 l (pozwalające zagotować 4 szklanki), a także modele o pojemności 1,7 l i większe (6–8 szklanek). Największe modele mieszczą nawet 2,3 l i pozwalają na zagotowanie wody na ponad 9–10 szklanek. Obok samej pojemności ważna jest także minimalna ilość wody podana przez producenta. Określa, ile minimalnie należy wlać do czajnika, aby grzanie wody odbywało się prawidłowo, bezpiecznie i nie zakłócało pracy urządzenia. Zazwyczaj jest to około 100– 150 ml w wypadku czajników z płaskim dnem i około połowa zbiornika w wypadku modeli z grzałką spiralną.
Określa m.in. sposób i funkcjonalność podgrzewania wody. Na przykład tradycyjne grzałki spiralne wymagają gotowania takiej ilości wody, aby zakryła ona całkowicie grzałkę. W czajnikach z taką grzałką gromadzi się zdecydowanie częściej i szybciej kamień. Dlatego producenci odchodzą od grzałek spiralnych i proponują czajniki z grzałką płytową/zakrytą, umieszczoną na dnie czajnika. Zastosowanie takiego komponentu zdecydowanie zmniejsza ilość osadzającego się kamienia oraz pozwala na użycie mniejszej ilości wody potrzebnej do jednorazowego zagotowania.
Określa, jak szybko i skutecznie czajnik podgrzeje wodę i ile pobierze energii. Warto pamiętać, że kluczowa jest tu jednostka czasu. Czajnik, który ma dużą moc, ale błyskawicznie zagotuje wodę jest oszczędniejszy od modelu o malej mocy, który będzie gotował wodę długo. Czajniki z grzałką spiralną pobierają od 200 do nawet 2200 W, natomiast czajniki z grzałką zakrytą w podstawie pracują ze zdecydowanie większą mocą – nawet do 3000 W i więcej, są jednak sprawniejsze i efektywniejsze, a więc de facto oszczędniejsze w użyciu. Będąc przy aspektach oszczędności, warto dobierać moc czajnika i jego pojemność do naszych potrzeb. Zbędne stałe gotowanie wody jest nieekonomiczne ani czasowo, ani ekonomicznie.
Pozwala indywidualnie dostosować temperaturę gotowanej wody do przygotowywanego napoju, np. herbaty czy ziół. Producenci oferują regulację od 40 °C (idealne do przygotowania napojów dla dzieci) do temperatury wrzenia, a więc 100 °C. Ponadto dostępne są nawet predefiniowane programy gotowania wody, które pozwalają na automatyczny dobór temperatury do programu wybranego na panelu sterowania.
Dla osób starszych lub niepełnosprawnych pewne znaczenie może mieć masa czajnika. Wpływ na nią ma oczywiście ilość nalanej wody, ale warto zwracać uwagę na masę netto czajnika, czyli samego urządzenia. Uzależniona jest ona także od materiału, z jakiego został wykonany czajnik. Czajniki z tworzywa i szklane są najlżejsze, a ceramiczne i stalowe – zdecydowanie cieższe.
© 2024 InfoMarket