Dziś jest to możliwe dzięki wyspecjalizowanym filtrom, które można instalować w kuchni i to w różnych wariantach, zależnie od wielkości poboru wody, a co się z tym wiąże również od częstotliwości gotowania.
W prawdzie woda w naszych kranach jest już coraz lepsza, ale nadal są regiony, w których jest twarda, więc niszczy, zapychając osadem wapiennym, konstrukcje wielu urządzeń. Dlatego też coraz więcej osób uzdatnia ją na własny użytek, zwłaszcza że możliwości jest wiele, a urządzenia w tym pomagające stają się coraz tańsze. Wielu mieszkańców domów jednorodzinnych montuje uzdatniające filtry bezpośrednio na ujęciu doprowadzającym wodę do domu.
Oferta filtrów poprawiających smak oraz stan wody jest naprawdę bogata. Znajdują się w niej urządzenia proste i te nieco bardziej skomplikowane, choć łatwe w montażu. A koszty nawet tych drogich zwracają się w postaci lepszego smaku potraw, jak też przedłużenia życia wielu urządzeniom z nią współpracujących.
Oto niektóre, wybrane urządzenia filtrujące:
Dużą zaletą tych modeli jest to, że zapewniają stały dopływ filtrowanej wody, która jest oczyszczana już w momencie uruchomienia kranu, dzięki czemu nie wymaga już kolejnej filtracji, np. w dzbanku. Filtry tego typu podłącza się do rury doprowadzającej zimną wodę i montuje w szafce pod zlewem. Takie rozwiązanie sprawia, że filtr nie zajmuje dużo miejsca i jest praktycznie niewidoczny. Dostępne na rynku rodzaje filtrów podzlewowych, możemy też znaleźć pod nazwą systemów uzdatniania wody.
Do najpopularniejszych należą:
Ważną kwestia jest liczba oraz rodzaj wkładów filtrujących, które umieszczone są w „butlach”. Filtry mogą składać się z jednej lub kilku połączonych szeregowo z wkładami likwidującymi różnego rodzaju zanieczyszczenia. Oprócz standardowych filtrów mechanicznych czy węglowych na życzenie klient a montuje się też lampy sterylizujące lub po prostu wkłady filtracyjne o właściwościach bakteriobójc zych. Można też na życzenie zamówić wkład mineralizujący. Mineralizatory przydają się zwłaszc za w ur ządzeniach działających na zasadzie odwróconej osmozy, która pozbawia wodę również mikroelementów, choć zdaniem fachowców nawet tych z wody mineralnej nie jesteśmy w stanie zbyt wiele ich przyswoić w wystarczającej dla organizmu ilości. Możliwość wyboru konkretnego wkładu umożliwia dostosowanie rodzaju filtra, do jakości wody oraz konkretnych potrzeb użytkownika. Połączenie różnych metod filtracji sprawia, że modele podzlewowe usuwają nie tylko zanieczyszczenia mechaniczne, chlor czy metale, ale również poprawiają smak czy zapach wody, zmiękczają ją, jednocześnie zmniejszając ryzyko powstawania kamienia kotłowego. Co więcej, mogą też wzbogacać wodę o niezbędne dla zdrowia minerały i zabezpieczać ją przed rozwojem bakterii. Ciekawą propozycją są modele wyposażone w diodę LED, która umieszczona jest na wbudowanym wskaźniku czasu i ilości przefiltrowanej wody i informuje użytkownika o konieczności wymiany filtra.
© 2024 InfoMarket