Filtry do wody stosuje się w kilku urządzeniach z sektora drobnego AGD. Obowiązkowo w ekspresach do kawy, które ze względu na stały kontakt z wodą narażone są na osadzanie się kamienia. Jakość wody ma znaczenie nie tylko dla samej kawy, ale i dla ekspresu. Zbyt duże lub zbyt małe stężenie minerałów wpływa na jej smak, odpowiednio dodając jej goryczki lub pozbawiając ją kwaskowatego posmaku. Skład wody wpływa także na urządzenia, które aby móc służyć latami, muszą być odpowiednio eksploatowane i konserwowane. Ważną kwestią są systemy automatycznego czyszczenia, a także dodatkowe rozwiązania mające zmniejszyć negatywne skutki zbyt twardej wody. I tutaj z pomocą przychodzą producenci, którzy wyposażają ekspresy m.in. w specjalne filtry zmniejszające twardość wody i zapobiegające osadzaniu się osadów. W segmencie modeli przelewowych ciekawą propozycję przedstawiła fi ma Russell Hobbs, która stworzyła wyjątkową serię urządzeń Clarity. W ekspresie przelewowym z tej linii zastosowano system filtracji wody Brita. Wkład Brita Maxtra umieszcza się w zbiorniku na wodę. Zawiera on żywicę jonowymienną i węgiel aktywowany, które zmniejszają ilość kamienia i substancji negatywnie wpływających na smak i zapach wody, np. chloru. Co ważne, przed pierwszym użyciem musi zostać on odpowietrzony – umieszcza się go w pojemniku z zimną wodą i lekko porusza, aż przestaną się wydobywać pęcherzyki z powietrzem. Ekspres wyposażono we wskaźnik poziomu filtra, informujący o konieczności jego wymiany. W modelu z linii Clarity pokazuje on ilość tygodni pozostałych do końca aktywności filtra – każdy z czterech pasków oznacza jeden tydzień. Gdy znikają wszystkie cztery, w górnej części wyświetlacza zaczyna migać strzałka – oznacza to, że trzeba wymienić wkład. Bardziej zaawansowane rozwiązania stosuje się w modelach automatycznych, w których pierwszym krokiem jest ustalenie poziomu twardości wody i wprowadzenie tych danych do pamięci urządzenia. Jura proponuje I.W.S. (Intelligent Water System), czyli „inteligentny system wody”, stosowany m.in. w ekspresie Z6. Filtr wody Claris chroni urządzenie przed osadami z kamienia i wytrąca np. metale ciężkie i chlor, które zmieniają smak i zapach wody. Mocną stroną tego systemu jest RFID – innowacyjne rozwiązanie, dzięki któremu wkład i ekspres są ze sobą połączone radiowo. Oznacza to, że filtr jest wykrywany automatycznie, a specjalny czujnik sprawdza poziom jego zużycia i informuje użytkownika o konieczności wymiany. Po inne rozwiązanie sięgnęła firma Saeco. Dzięki filtrowi AquaClean po użyciu ośmiu serii filtrów nie będzie konieczne odkamienianie urządzenia do czasu przygotowania 5 tys. filiżanek (pojemność 100 ml). Co ważne, wkład wymienia się co najmniej raz na trzy miesiące, nawet wtedy, gdy urządzenie nie wskazuje jeszcze konieczności wymiany. Firma Miele zastosowała opatentowaną funkcję AutoDescale w modelach CM7. Ekspres odkamienia się każdego dnia, w którym wydawane są napoje. Potrzebuje jedynie wkładu ze środkiem do odkamieniania, który należy wymieniać jedynie raz do roku. Co więcej, użytkownik może sam określić optymalny moment rozpoczęcia tego procesu. W ekspresach firm Bosch i Siemens zastosowano filtry Brita Intenza. W modelu TI907201RW z linii EQ.9 Siemens wprowadził program „Filtr wody”, który ułatwia wprowadzanie odpowiednich ustawień. W tym wypadku producent zaleca wymianę wkładu co dwa miesiące, a gdy ekspres nie był używany przez dłuższy czas, przed kolejnym uruchomieniem należy go ponownie przepłukać.
Mniej zaawansowane rozwiązania stosuje się w czajnikach elektrycznych. Standardowo można w nich znaleźć niewielkie siateczki filtrujące, spełniające funkcję filtra mechanicznego. Siateczka umieszczona na wylocie wody zatrzymuje resztki osadu czy kamienia, tym samym zatrzymują wszystko to, co mogłoby zepsuć jakość zagotowanej wody. Standardowe filtry w czajnikach nie są wbudowane na stałe; można je wyjmować i myć pod bieżącą wodą. Najczęściej mają postać nylonowej siateczki zamontowanej na dzióbku. Rzadziej wykorzystuje się siateczki ze stali nierdzewnej czy filtry węglowe. Filtry z mikrosiateczką przechwytują wszystkie drobinki większe niż np. 180 mikronów, co zapewnia czystość wody wlewanej do filiżanki. Takie rozwiązania można spotkać praktycznie u wszystkich producentów: Philips, Bosch, Zelmer, Eldom, Unold, Gotie czy Concept to tylko niektórzy z nich. Ciekawą propozycję po raz kolejny oferuje Russell Hobbs. Firma wprowadziła bardziej zaawansowany system filtracji. W kilku modelach zastosowała wkłady filtrujące Brita Maxtra. Najbardziej rozwinięty system dostępny jest w urządzeniu z linii Clarity (20760-70). Czajnik ma wbudowany system filtrowania wody, który usuwa nieczystości, ogranicza ilość kamienia i chloru, a także wchłania cząstki miedzi i ołowiu. Wkład zawiera żywicę jonowymienną i węgiel aktywowany. Podobnie jak w dzbankach filtrujących umieszczony jest w specjalnym lejku (dzbanek wewnętrzny), do którego wlewa się wodę z kranu. Przepływająca przez mieszankę woda zostaje oczyszczona i można już uruchomić urządzenie. Ważnym rozwiązaniem jest zastosowanie Memo – elektronicznego wskaźnika informującego o konieczności wymiany wkładu. Podobnie jak w dzbankach czas wydajności mieszanki to cztery tygodnie.
UWAGA! Woda, także przefiltrowana, z czasem traci świeżość. Dlatego można używać jej tylko przez dwa dni.
© 2024 InfoMarket