W przeciwieństwie do naczyń i narzędzi elektrycznych noże można spokojnie myć w zmywarce lub ręcznie przy pomocy gąbki i płynu do mycia naczyń. Drugi sposób jest bardziej pożądany, ponieważ mycie ręczne jest dokładniejsze, a noże zachowują dłużej swą ostrość. Tym, o czym trzeba pamiętać, jest natychmiastowe suszenie noży, by nie pozostawiać na nich zacieków. Przy myciu należy zwrócić szczególną uwagę na to, by nie pozostawiać na nożu resztek pokarmów. Jeśli nóż jest zaschnięty, należy go wstępnie namoczyć w ciepłej wodzie, aby rozmiękczyć pozostałości. Owe resztki, pozostawione przez dłuższy czas na nożu, mogą uszkodzić go całkowicie, ponieważ zawierają kwasy niszczące powierzchnię sztućca. Jeśli klient wybiera mycie noży w zmywarce, powinien pamiętać, że niewielkie ilości rdzy znajdujące się w niektórych zmywarkach mogą rozprzestrzenić się na powierzchnię noży. W celu zmniejszenia zagrożenia od razu po wyjęciu sztućców ze zmywarki należy ją na chwilę pozostawić otwartą, by wypuścić parę, oraz natychmiast wysuszyć noże. Jeśli mimo tego rdza pozostaje na nożu, należy zakupić odpowiedni środek do czyszczenia stali polecany przez producenta. W tej sprawie należy skontaktować się z działem obsługi lub bezpośrednio z producentem.
© 2024 InfoMarket