Jest bardzo ważny. Od niego zależy to, jak odpowiednio pielęgnować i czyścić deskę oraz w jakim stopniu i w jaki sposób krojenie wpływa na ostrza noży.
Na rynku dostępne są:
- deski drewniane – to najstarszy i najczęściej stosowany materiał, który wymaga jednak specjalnej konserwacji. Na nieszczęście wielu użytkowników o tym zapomina. Deska desce nierówna, dlatego warto bliżej przyjrzeć się temu, z czego została zrobiona. Stosuje się kilka rodzajów drewna, mających różne właściwości. Dlatego warto się zastanowić nad wyborem któregoś z nich. Rodzaj drewna przekłada się też na twardość deski. Zasada jest prosta: im twardsza, tym lepsza. Do produkcji desek wykorzystuje się drewno bardzo miękkie (np. świerk, jodłę, wierzbę lub topolę), drewno miękkie (np. brzozę, olchę, sosnę, jałowiec), średnio twarde (np. lipę, sosnę, orzech), twarde (np. dąb, jesion, wiśnię), drewno bardzo twarde (np. buk lub cis) i drewno najtwardsze (np. heban, kokos). Większą część oferty na rynku stanowią modele wykonane z dębu. Można spotkać też deski wykonane z orzecha lub buku, jednak są one raczej rzadkością. Warto pamiętać, że im twardsze drewno, tym wyższa cena deski. Zaletami desek wykonanych z drewna są ich trwałość, estetyczny wygląd oraz zdolność regeneracji. Cięcia, które powstały na ich powierzchni podczas krojenia, o ile nie są zbyt głębokie, zostają w sposób naturalny wypełnione i zamknięte. Dzięki temu mimo częstego używania deska przez długi czas zachowuje dobry i estetyczny wygląd;
- deski z tworzywa sztucznego – zazwyczaj wykonane są z polietylenu, który jest odporny na działanie kwasów, alkoholi, wysokich i niskich temperatur, a co najważniejsze, nie jest toksyczny. W przeciwieństwie do desek drewnianych, których kolorystyka i faktura zależą od rodzaju drewna, deski z tworzywa sztucznego dają duże możliwości, jeśli chodzi o kolorystykę i powierzchnię. Na rynku dostępne są z modele z idealnie gładką powierzchnią lub lekko chropowatą, co ma za zadanie ułatwić krojenie. Również i w tym wypadku twardość materiału ma znaczenie. Miękkie modele szybciej „przyjmują” zarysowania powstałe podczas krojenia i w przeciwieństwie do drewna nie mogą się one zregenerować. Dlatego też warto uważać podczas krojenia na deskach z tworzywa;
- deski szklane i marmurowe – są przede wszystkim bardzo higieniczne. Nie wsiąka w nie woda, można je myć w zmywarkach i dobrze się prezentują na kuchennym blacie. Ich największą wadą jest nietrwałość i delikatność materiału. Każdy upadek takiej deski może okazać się dla niej zabójczy. Co więcej, zarówno szkło, jak i marmur szybko tępią noże i często niszczą ostrza. Pisząc o tego typu deskach, trzeba wspomnieć, że ze względu na ich materiał i fakturę powierzchni noże często ślizgają się po nich, co nie tylko utrudnia krojenie, ale też grozi skaleczeniem. Znawcy tematu podkreślają, że idealnym zestawieniem są deski marmurowe i noże ceramiczne, które nie tępią się na tym materiale. Jednak i jedne i drugie wymagają specjalnego traktowania;
- deski bambusowe – wykonane są ze specjalnie sprasowanej trawy, która jest poprzecznie ułożona w stosunku do kierunku krojenia. Deski tego typu nie gromadzą płynów pozostałych po krojeniu, szybko schną, nie wchłaniają wody i w większości są przystosowane do mycia w zmywarce.