Filtracja wody w czajnikach

Filtracja wody

Filtry do wody stosuje się w kilku urządzeniach z sektora drobnego AGD. W czajnikach natomiast standardowo można znaleźć niewielkie siateczki filtrujące, spełniające funkcję filtra mechanicznego. Siateczka umieszczona na wylocie wody zatrzymuje resztki osadu czy kamienia, tym samym zatrzymują wszystko to, co mogłoby zepsuć jakość zagotowanej wody. Standardowe filtry w czajnikach nie są wbudowane na stałe; można je wyjmować i myć pod bieżącą wodą. Najczęściej mają postać nylonowej siateczki zamontowanej na dzióbku. Rzadziej wykorzystuje się siateczki ze stali nierdzewnej czy filtry węglowe. Filtry z mikrosiateczką przechwytują wszystkie drobinki większe niż np. 180 mikronów, co zapewnia czystość wody wlewanej do filiżanki. Takie rozwiązania można spotkać praktycznie u wszystkich producentów: Philips, Bosch, Zelmer, Eldom, Unold, Gotie czy Concept to tylko niektórzy z nich.

Ciekawą propozycję po raz kolejny oferuje Russell Hobbs. Firma wprowadziła bardziej zaawansowany system filtracji. W kilku modelach zastosowała wkłady filtrujące Brita Maxtra. Najbardziej rozwinięty system dostępny jest w urządzeniu z linii Clarity (20760-70). Czajnik ma wbudowany system filtrowania wody, który usuwa nieczystości, ogranicza ilość kamienia i chloru, a także wchłania cząstki miedzi i ołowiu. Wkład zawiera żywicę jonowymienną i węgiel aktywowany. Podobnie jak w dzbankach filtrujących umieszczony jest w specjalnym lejku (dzbanek wewnętrzny), do którego wlewa się wodę z kranu. Przepływająca przez mieszankę woda zostaje oczyszczona i można już uruchomić urządzenie. Ważnym rozwiązaniem jest zastosowanie Memo – elektronicznego wskaźnika informującego o konieczności wymiany wkładu. Podobnie jak w dzbankach czas wydajności mieszanki to cztery tygodnie.

UWAGA! Woda, także przefiltrowana, z czasem traci świeżość. Dlatego można używać jej tylko przez dwa dni.

2017-01-20
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket