Jak już wspomnieliśmy, oferta desek do krojenia jest bardzo duża. Różna jest też ich cena. Najprostsze modele można kupić już za 10–20 zł. Cena za dobrą deskę może dochodzić nawet do kilkuset złotych. Oprócz typowych desek można kupić także bardziej wyszukane propozycje. Tutaj warto wspomnieć o tzw. matach do krojenia, które spełniają funkcję desek. Tak naprawdę trudno powiedzieć, czy to jeszcze mata czy już deska. Wykonane są z tworzywa sztucznego połączonego z grubą warstwą silikonu, który zapobiega ślizganiu się maty po blacie. Ciekawym rozwiązaniem są tzw. składane deski do krojenia. Są to specjalne maty, które dzięki miękkiemu materiałowi i charakterystycznym wyżłobieniom umożliwiają „złożenie” deski. Mata tego typu pozwala na bezpieczne wrzucanie pokrojonych produktów bezpośrednio do garnka oraz na uniknięcie ich rozsypania. Co więcej, deski składane mają specjalnie wyprofi - lowane zakończenie, które przypomina rączkę. Takie rozwiązanie sprawia, że łatwiej je złożyć i wygodniej jest przesypywać pokrojone produkty.
Wariacje na temat desek dotyczą także kolorów i kształtów. Propozycją wartą uwagi są deski jednocześnie spełniające funkcję tacy do noszenia. Mają one wysuwaną tackę na okruszki i pozostałości po krojeniu, a także specjalne kanaliki odprowadzające wodę i soki. Ich podstawy są umieszczone na stabilnych, antypoślizgowych nóżkach, które sprawiają, że taca nie przesuwa się po blacie, a dodatkowe uchwyty ułatwiają jej noszenie.
Innym typem desek są deski do krojenia chleba, które mają specyfi czną budowę. Charakteryzują je otwory w powierzchni, przez które przepuszczane są okruszki. Niektóre modele składają się z dwóch części. Pierwsza to deska do chleba z dziurami, druga to standardowa deska, wykonana np. ze szkła. Deskę można myć w całości lub wyjąć każdy z elementów i wyczyścić go osobno.
Rodzajów desek jest wiele. Dla tych, którzy nie mogą zdecydować się na konkretny model, producenci przygotowali coś specjalnego. Coraz częściej można spotkać zestawy desek mających różne kształty, kolory i przeznaczenie. Rozwiązanie to bardzo często jest stosowane w wypadku desek i mat z tworzywa sztucznego. Zazwyczaj każdy typ ma inny kolor, dzięki czemu łatwiej zapamiętać, do jakiego typu produktów są przeznaczone. Standardowo rozróżnia się deski do krojenia warzyw i owoców, mięsa, potraw gotowanych i do ryb. Szukając zestawu desek, można znaleźć takie, które mają dołączony stojak ułatwiający ich przechowywanie.
Cena niestandardowych desek do krojenia może wynosić nawet ponad 200 zł. Kupując je, oprócz fantazyjnych kolorów i kształtów konsument otrzymuje też ciekawe rozwiązania. Wydając większą kwotę, może się skusić na deskę mającą schowek na noże, które są w zestawie, dwustronną deskę wielofunkcyjną lub ekologiczną.
© 2024 InfoMarket