Pojemniki na żywność można podzielić ze względu na przeznaczenie oraz materiał, z jakiego są wykonane. Dzięki bogatej ofercie producentów każdy znajdzie coś dla siebie – nie tylko pod względem przeznaczenia pojemnika, ale i jego pojemności, kształtu a nawet kolorystyki!
Pojemniki na żywność różnią się nie tylko rodzajem materiału, z którego zostały wykonane, ale także przeznaczeniem. Inne pojemniki wykorzystuje się do przechowania kanapek, sałatek, a inne do ryżu czy makaronu.
– tradycyjne – wykonane ze styropianu. Mają przegródki, w których można umieszczać różne potrawy (najczęściej trzy przedziałki). Są one dość tanie i, niestety, praktycznie jednorazowego użytku. Na rynku najczęściej można spotkać je w trzech kolorach: białym, grafi towym i czarnym. Oprócz typowych, prostokątnych opakowań istnieją także opakowania okrągłe, przeznaczone do przechowywania w nich pizzy lub placków, oraz specjalne opakowania na zupę;
– z tworzywa sztucznego – pojemniki obiadowe, wykonane najczęściej z tworzywa ABS oraz polipropylenu. Niektórzy producenci wyposażają tego typu pojemniki w dodatkowy wkład, który bez problemu można umieszczać w kuchence mikrofalowej. Dzięki termiczności przechowywane w nich produkty utrzymują ciepło do 8 godzin;
– stalowe – pojemniki wykonywane ze stali nierdzewnej. Potrawy w nich przechowywane nie tracą świeżości i oryginalnego zapachu. Często tworzone z domieszką tworzywa sztucznego.
© 2024 InfoMarket