Każdy pojemnik próżniowy, bez względu na przeznaczenie, składa się z pojemnika i pokrywki. Oba te elementy muszą szczelnie do siebie przylegać, tak aby maksymalnie zredukować działanie czynników zewnętrznych wpływających na świeżość produktów. Pojemniki różnią się tym, w jaki sposób są zamykane. Najprostsze modele mają klasyczne zamknięcie – wystarczy nacisnąć pokrywkę na pudełko. Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w specjalne systemy. Zazwyczaj na każdej krawędzi pojemnika znajduje się jeden zawias wieczka, który wytrzymuje nawet 3 mln zamknięć.
Wieczko może, ale nie musi być wyposażone w gumowy pasek, dodatkowo gwarantujący szczelność. W niektórych pojemnikach zastosowano specjalne otwory ułatwiające podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej oraz konstrukcję, która pozwala na przechowywanie jednego pojemnika w drugim lub pionowe układanie ich np. w lodówce. Innym rozwiązaniem są wieczka z kratką kontroli kondensacji. Warto zwrócić uwagę również na tzw. wkładki pozwalające na separowanie produktów. Wkładkę umieszcza się na dnie pojemnika. Dzięki częściowo wyciętej powierzchni umożliwia ona oddzielenie umieszczonych w niej składników od wyciekających z nich soków czy też marynat, w których je wcześniej zanurzono. Korzystnie wpływa na przechowywane składniki, zwłaszcza owoce, które dzięki temu nie rozmiękają ani nie zmieniają koloru. Dodatkowo wewnętrzna podziałka pozwala w większych pojemnikach przechowywać kilka rodzajów składników, tak by ich smaki wzajemnie się nie przenikały.
Ciekawą propozycją są pojemniki z systemem wentylacji, który ma za zadanie przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Co więcej, wbudowana instrukcja obrazuje, które produkty wymagają więcej lub mniej powietrza (otwarte/zamknięte wentyle).
© 2024 InfoMarket