Świat naczyń do gotowania nie jest niewielki i jednorodny. Choć zasadniczo wyróżniamy garnki i patelnie nie można zapominać też o rondlach i brytfannach, o naczyniach żaroodpornych i foremkach do pieczenia nie wspominając. Bardzo charakterystyczną grupę tworzą właśnie brytfanny, które wyróżnia przede wszystkim kształt. Tradycyjne mają spłaszczony, owalny kształt, choć mogą też być modele prostokątne lub podłużne, różny jest też materiał wykonania.
Najczęściej brytfanny wykonuje się z:
Ważnym elementem brytfanny jest pokrywka, która od wewnętrznej strony powinna mieć specjalne wypustki, które ułatwiają skraplanie wody. Dzięki temu przygotowywana potrawa pomimo długiego gotowania nadal pozostaje soczysta. Pokrywa musi szczelnie przylegać do naczynia i może być wyposażona w termostat. Kształt brytfanny i materiał z jakiego jest wykonana wpływa na zastosowanie naczynia. Owalne modele doskonale sprawdzają się w przypadku pieczenia ryb i mięs lub jako naczynie do zapiekania; podłużne, powstały z myślą o przyrządzaniu pasztetów i zapiekanek, wypiekaniu chleba, drożdżowego ciasta lub mięsa z dodatkami; a prostokątne najczęściej używa się podczas przygotowywania lasagnii, mousaki, ryb, mięs a także zapiekania potraw.
Kolejnym naczyniem, które trzeba wyróżnić jest rondel, który stanowi brakujący element pomiędzy garnkami i patelniami. Kształtem przypomina garnki, choć praktyczny uchwyt zapożyczył od tradycyjnych patelni. rondle to naczynia dość kłopotliwe w klasyfi kacji. Niektórzy producenci traktują je jak typowe garnki, inni jak osobną grupę, jeszcze inni uznają za naczynie specjalne. Prawda jak zawsze leży po środku – rondel to połączenie wszystkich tych kategorii. My potraktowaliśmy je, jako kolejny rodzaj garnka, który od pozostałych różni się tym, że ma dodatkową rączkę a nie dwa standardowe uchwyty.
© 2024 InfoMarket