Bardzo często te same lub podobne rozwiązania stosowane są zarówno w sokowirówkach, jak i wyciskarkach do owoców. Zupełnie osobna kategorię także pod tym względem stanowią wyciskarki do cytrusów, które rządzą się własnymi prawami.
Czyli standard w wypadku mikserów czy blenderów. Trochę inaczej wygląda to w kategorii urządzeń do przygotowywania soków, które nie zawsze są wyposażone w funkcję, która umożliwia szybkie osiągnięcie maksymalnej liczby obrotów.
Jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, które umożliwia dostosowanie liczby obrotów do konkretnych owoców i warzyw.
Występuje w zaledwie kilku urządzeniach i dotyczy również wyciskarek do owoców i warzyw.
Jest niezbędny w urządzeniach wyposażonych w lejek i ma postać specjalnego zacisku blokującego kapanie soku.
Urządzenie zostaje uruchomione tylko wtedy, gdy wszystkie jego elementy są właściwie założone. Rozwiązanie to zapobiega skaleczeniom i rozpryskiwaniu przygotowywanego soku;
Gumowe końcówki w podstawie gwarantują stabilność pracy urządzenia.
Dotyczy tych elementów, które można zdemontować.
Warto wspomnieć, że niektórzy producenci do sokowirówek dodają akcesoria do mycia sita.
Występuje w większości urządzeń. Ułatwia przechowywanie oraz rozwiązuje problem plączącego się kabla.
To rozwiązanie stosowane w niektórych wyciskarkach do cytrusów.
Dzięki niemu, wyciskając produkty, użytkownik może regulować ilość miąższu w soku. Zazwyczaj można to robić płynnie, obracając zbiornik soku w zakresie znacznika na zbiorniku.
W niektórych wyciskarkach zastosowano system czyszczenia wnętrza urządzenia.
© 2024 InfoMarket