Picie świeżo przygotowanych soków to doskonały sposób na dostarczenie do organizmu najważniejszych składników odżywczych, w które powinna być bogata codzienna dieta.
Sokowirówki czy wyciskarki to obowiązkowy element wyposażenia kuchni, której właściciele dbają o zdrowe odżywianie. Polecając klientowi jedno z tych urządzeń, warto zwrócić uwagę na to, że mają one inny sposób działania i w efekcie dają dwa rodzaje soków. O czym warto pamiętać i co jest ważne w trakcie użytkowania tych urządzeń? Sok z sokowirówki należy pić zaraz po spożyciu. W przeciwnym razie dojdzie do utlenienia, co spowoduje zmniejszenie ilości składników odżywczych. Piana to znak rozpoznawczy napoju w niej przygotowanego, który powinien być klarowny. Napoje robione w wyciskarce dłużej zachowują świeżość i można je przechowywać w lodówce. Trzeba jednak mieć świadomość, że po kilkudziesięciu godzinach ze świeżością nie mają zbyt wiele wspólnego… Warto pamiętać o systematycznym czyszczeniu urządzeń, zwłaszcza że zalegające w sitku lub tarczach resztki włókien mogą przyschnąć i skutecznie utrudnić walkę z zabrudzeniami. Przed pierwszym użyciem należy koniecznie sprawdzić, z jakich rodzajów warzyw i owoców można przygotowywać soki w konkretnym produkcie, gdyż inne są zalecenia dla sokowirówek, a inne dla wyciskarek.
© 2024 InfoMarket