Od liczby i rodzaju szczelin zależą gabaryty urządzenia oraz to, ile grzanek i jakiego rodzaju pieczywo można w nim opiekać. Ważną kwestią jest nie tylko ich liczba, ale i szerokość. Standardowo można w nich przygotować chleb tostowy lub cienkie kromki pieczywa. Na rynku dostępne są też tostery, w których można opiec znacznie większe porcje – i nie chodzi tu o dodatkowe ruszty. Urządzenia te mają możliwość regulacji szerokości szczelin, dzięki czemu można je przystosować do rodzaju pieczywa i jego wymiarów. Gwarantuje to równomierne i dokładne opieczenie.
Są najpopularniejsze. Tak naprawdę, myśląc o tosterach, najczęściej mamy na myśli właśnie te modele. Są one przystosowane do opiekania dwóch kromek jednocześnie. Wkłada się je do dwóch umieszczonych obok siebie szczelin. Każda z nich ma specjalną grzałkę, która opieka pieczywo. Rzadkim rozwiązaniem są tostery dwuszczelinowe mające bardzo szerokie szczeliny, które jednorazowo mieszczą cztery kromki chleba;
© 2024 InfoMarket