Rodzaje rusztów

Rodzaje rusztów

Ruszty to dodatkowy element budowy tosterów, który użytkownicy doceniają za jego praktyczność. Służą one do opiekania większych porcji pieczywa, rogalików czy bułek. Umieszcza się je nad szczelinami, dzięki czemu wydobywające się z nich ciepło opieka produkty. Na sklepowych półkach można znaleźć również specjalne nakładki wykonane z metalowego drutu, które pozwalają przygotować pieczywo dowolnej wielkości.

Ze względu na ruszty tostery dzielimy na:

  • tostery bez rusztu – kiedyś były standardem, dziś coraz częściej przegrywają z modelami z rusztem. Ich cechą charakterystyczną jest to, że można w nich przygotować jedynie klasyczne tosty – tak więc są to urządzenia jednofunkcyjne;
  • tostery ze zintegrowanym rusztem – w tosterach tego typu szczeliny są przymocowane na stałe. Najczęściej umieszczone są na zewnętrznych krawędziach urządzenia, dzięki czemu nie utrudniają wkładania pieczywa w szczeliny. Ruszty dają większe możliwości – bez względu na ich typ. Pozwalają opiekać większe porcje pieczywa, które nie zmieściłyby się w wąskich szczelinach;
  • tostery z niezależnym rusztem – są bardzo praktyczne. Ruszty montuje się w specjalnych otworach, które zazwyczaj umieszczone są na końcach szczelin. Pieczywo opieka się nad szczelinami, a same nakładki można potem zdjąć i umyć. Co ważne, takie rozwiązanie ułatwia także czyszczenie urządzenia. Do niektórych urządzeń dołączone są koszyki, na których kładzie się bułki.

2017-02-13
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket