Czyszczenie i bezpieczeństwo

Czyszczenie i bezpieczeństwo

Każde urządzenie elektryczne, a w szczególności te, które mają kontakt z żywnością, wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Tak naprawdę nie da się uniknąć systematycznego czyszczenia tostera, który mimo upływu czasu nadal powinien być w dobrej formie.

O ile czyszczenie jest po stronie użytkownika, o tyle o bezpieczeństwo obsługi zadbali sami producenci. Wprowadzili kilka bardzo przydatnych rozwiązań, które mają zadbać o bezpieczeństwo użytkownika. Poniżej przedstawiamy kilka porad dotyczących czyszczenia i przybliżamy funkcje, które mają zapewnić sprawne działanie urządzenia.

Czyszczenie tostera

Wymaga dużej systematyczności. W szczelinach zbierają się okruchy, które nieusunięte mogą się przypalać i powodować powstawanie dymu – o przykrym zapachu nie wspominając. Dlatego warto dbać o urządzenie, by uniknąć tego typu komplikacji. W tej kwestii producenci wyszli naprzeciw użytkownikom i wyposażyli tostery w wysuwane tacki na okruchy. Zazwyczaj ma ona postać szufladki umieszczonej w podstawie urządzenia. To właśnie na niej gromadzą się okruchy z pieczywa, które potem łatwiej usunąć. Większość tacek można wyjąć i myć w zmywarce. Bardziej kłopotliwe jest czyszczenie samych szczelin. Najlepszym sposobem jest odwrócenie urządzenia do góry nogami i potrząsanie nim tak, aby wszystkie okruchy wyleciały przez szczeliny. Wielu użytkowników korzysta z pomocy szczoteczek do zębów, które ułatwiają czyszczenie trudno dostępnych miejsc.

Czyszczenie tostera

Bezpieczeństwo użytkowania tostera

Bezpieczeństwo to podstawowa kwestia właściwego użytkowania wszystkich urządzeń, a tych, które mają kontakt z wysoką temperaturą, w szczególności. Podobnie jest też z tosterami, które źle użytkowane mogą spowodować bolesne oparzenia. Jednak obecnie są to produkty nowoczesne, wyposażane w rozwiązania zapewniające maksimum bezpieczeństwa.

Do najważniejszych zaliczamy:

  • automatyczne wyłączenie – sprawia, że toster wyłącza się automatycznie wtedy, gdy zostanie przypadkowo przewrócony lub gdy w szczelinie zablokuje się pieczywo;
  • funkcję automatycznego „wyrzucania” tostów – ułatwia ich wyciąganie i minimalizuje ryzyko poparzenia. Rozwiązanie to zostało opatentowane już w 1919 r. przez Charlesa Strite’a i od tamtego czasu jest stosowane w większości tosterów. Zasady działania mechanizmu są proste. Gdy użytkownik włoży pieczywo do szczeliny i opuści dźwignię, rozpocznie się proces opiekania. Po jego zakończeniu dźwignia zostaje automatycznie podniesiona, co powoduje „wyrzucenie” tostów. Dodatkowo w niektórych tosterach dostępna jest funkcja ułatwiająca wyjmowanie małych kawałków pieczywa;
  • termoizolacyjną obudowę – obudowa tostera pokryta jest specjalną powłoką chroniącą zewnętrzne ścianki przed zbytnim nagrzaniem;
  • antypoślizgowe nóżki – zapewniają stabilność i zapobiegają przesuwaniu się urządzenia po blacie.

Bezpieczeństwo użytkowania tostera
2017-02-13
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket