Dokładne odmierzenie składników to podstawa udanego pieczenia i gotowania. Precyzja to jeden z warunków właściwego dobrania produktów, które muszą być podane w odpowiednich proporcjach. Tu z pomocą przychodzą wagi kuchenne – zarówno te mechaniczne, jak i elektroniczne.
Oferta wag jest bogata i nie da się ukryć, że cieszą się one coraz większa popularnością. Przede wszystkim gwarantują dużą wygodę przygotowywania potraw – zwłaszcza ciast i różnego rodzaju wypieków. Co więcej, są bardzo wygodne w użyciu i wyposażone w rozwiązania, które sprawiają, że są to urządzenia wyjątkowe i zaawansowane. Różnice pomiędzy nimi dotyczą materiału wykonania, maksymalnego obciążenia, funkcji, budowy a także – a może przede wszystkim – sposobu obsługi. Na sklepowych półkach można spotkać dwa typy wag: mechaniczne i elektroniczne.
Wielu producentów dzieli wagi kuchenne na klasyczne i tzw. wagi precyzyjne. Drugą grupę stanowią te urządzenia, które służą do ważenia niewielkich ilości produktów takich jak przyprawy, barwniki czy proszki. Niektóre z nich mają funkcję kalibracji za pomocą odważnika oraz wyświetlacz widoczny tylko podczas pomiaru. Obowiązkowym elementem każdej wagi elektrycznej jest wyświetlacz LCD, który pokazuje nie tylko masę produktu, ale też i godzinę czy jednostkę pomiaru. Ważną kwestią jest tzw. błąd pomiaru, który jest wynikiem niedoskonałości przyrządu pomiarowego i czynników zewnętrznych. Można uznać, że najdokładniejsze wagi mierzą z dokładnością 1 g przy masie ok. 2 kg ważonego produktu. Przy większej masie wzrasta też tolerancja błędu, którego dopuszczalna wartość zazwyczaj podawana jest w opisie urządzenia. Jest to istotna kwestia zwłaszcza w modelach wag precyzyjnych, które wymagają dużej dokładności i nawet niewielki błąd pomiaru nie jest tolerowany.
Kuchenna waga, wbrew pozorom, może być urządzeniem całkiem ciekawym i wyposażonym w różnego typu funkcje. Są to m.in.:
© 2024 InfoMarket