Na wagę smaku - wagi kuchenne

Na wagę smaku -

Dokładne odmierzenie składników to podstawa udanego pieczenia i gotowania. Precyzja to jeden z warunków właściwego dobrania produktów, które muszą być podane w odpowiednich proporcjach. Tu z pomocą przychodzą wagi kuchenne – zarówno te mechaniczne, jak i elektroniczne.

Oferta wag jest bogata i nie da się ukryć, że cieszą się one coraz większa popularnością. Przede wszystkim gwarantują dużą wygodę przygotowywania potraw – zwłaszcza ciast i różnego rodzaju wypieków. Co więcej, są bardzo wygodne w użyciu i wyposażone w rozwiązania, które sprawiają, że są to urządzenia wyjątkowe i zaawansowane. Różnice pomiędzy nimi dotyczą materiału wykonania, maksymalnego obciążenia, funkcji, budowy a także – a może przede wszystkim – sposobu obsługi. Na sklepowych półkach można spotkać dwa typy wag: mechaniczne i elektroniczne.

Kilka słów o wagach kuchennych

Wielu producentów dzieli wagi kuchenne na klasyczne i tzw. wagi precyzyjne. Drugą grupę stanowią te urządzenia, które służą do ważenia niewielkich ilości produktów takich jak przyprawy, barwniki czy proszki. Niektóre z nich mają funkcję kalibracji za pomocą odważnika oraz wyświetlacz widoczny tylko podczas pomiaru. Obowiązkowym elementem każdej wagi elektrycznej jest wyświetlacz LCD, który pokazuje nie tylko masę produktu, ale też i godzinę czy jednostkę pomiaru. Ważną kwestią jest tzw. błąd pomiaru, który jest wynikiem niedoskonałości przyrządu pomiarowego i czynników zewnętrznych. Można uznać, że najdokładniejsze wagi mierzą z dokładnością 1 g przy masie ok. 2 kg ważonego produktu. Przy większej masie wzrasta też tolerancja błędu, którego dopuszczalna wartość zazwyczaj podawana jest w opisie urządzenia. Jest to istotna kwestia zwłaszcza w modelach wag precyzyjnych, które wymagają dużej dokładności i nawet niewielki błąd pomiaru nie jest tolerowany.

Najciekawsze rozwiązania funkcjonalno-techniczne

Kuchenna waga, wbrew pozorom, może być urządzeniem całkiem ciekawym i wyposażonym w różnego typu funkcje. Są to m.in.:

  • wskazywanie masy oraz objętości w różnych jednostkach – wiele modeli wag może pokazywać wyniki pomiarów w różnych jednostkach. W wypadku pomiaru masy są to kilogram oraz funt, natomiast w wypadku pomiaru objętości cieczy są to mililitry oraz uncje;
  • wyświetlacz LED/LCD – wyświetla wyniki pomiarów, jednostkę pomiaru czy też godzinę. W wagach zaawansowanych wyświetlane są także m.in. liczba kalorii, zawartość tłuszczu, białka, a nawet temperatura, data, wilgotność powietrza itp. Niektóre wyświetlacze mogą być podświetlane, np. na niebiesko, czarno lub biało, lub mogą mieć matrycę punktową;
  • migający wyświetlacz – występuje w zaawansowanych urządzeniach. Jest on widoczny tylko podczas pomiaru;
  • panele słoneczne – perełką na rynku jest waga kuchenna zasilana ogniwami słonecznymi, która jest zawsze gotowa do pracy i nie wymaga kupowania ani wymiany baterii. Dzięki temu rozwiązaniu waga jest gotowa do użycia już po kilku sekundach;
  • osłona przeciwrozpryskowa – występuje w kilku modelach wag z pojemnikiem do odmierzania. Modele te mają zdejmowaną miarkę z osłoną przeciwrozpryskową i pokrywą;
  • składana miska – to rzadkie rozwiązanie. Miskę można zdjąć z powierzchni ważącej i po prostu złożyć;
  • zintegrowany termometr – stosowany jest tylko w nielicznych modelach. Urządzenie ma minutnik i zintegrowany termometr pokojowy;
  • funkcja tablicy na notatki – to innowacja. Na rynku można znaleźć urządzenie, które ma specjalną powierzchnię, po której można pisać dołączoną do urządzenia kredą;
  • stacja meteorologiczna – ciekawostką są wagi kuchenne ze zintegrowaną stacją meteorologiczną. Urządzenie wyświetla temperaturę w pomieszczeniu i na zewnątrz (°C/°F). Prognoza pogody ustalana jest na podstawie ciśnienia powietrza. W zestawie dołączony jest czujnik zewnętrzny do postawienia lub zawieszenia;
  • sterowanie dotykowe – w niektórych wagach ustawienia wprowadza się za pomocą przycisków dotykowych, które mają specjalne czujniki;
  • wyjmowany wyświetlacz – to rzadkie rozwiązanie. Waga tego typu ma kształt koła. W środku znajduje się wyświetlacz, który można wyjąć. Całe urządzenie można także powiesić na ścianie. Po wyjęciu wyświetlacza korpus wagi (który przypomina oponkę) może służyć jako powierzchnia do odmierzania produktów w dużych miskach;
  • miska z dzióbkiem – w niektórych wagach z miską ma ona specjalny dziobek, który ułatwia odlewanie płynów po skończonym odmierzaniu;
  • powłoka anti-fi ngerprint – to standardowe rozwiązanie stosowane w dużym AGD, np. w lodówkach i piekarnikach. Specjalna powłoka zapobiega powstawaniu odcisków palców na powierzchni służącej do ważenia. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać urządzenie w czystości;
  • zegar – najczęściej spotykany jest w wagach płaskich. Ważone produkty kładzie się właśnie na zegarze. Urządzenia tego typu można także powiesić na ścianie;
  • radio – nie jest częstym rozwiązaniem;
  • funkcja tary – polega na ważeniu masy samych produktów bez masy ich opakowania;
  • funkcja pomiaru kalorii – w zależności od typu produktu informuje o jego wartości energetycznej. Wagi z tą funkcją mają bazę danych np. 999 produktów i obliczają zawartość m.in. kalorii, tłuszczu, cholesterolu, błonnika czy protein. Niektóre modele mają dodatkowo przelicznik kalorii, cholesterolu, tłuszczu, jednostek chlebowych, białka oraz węglowodanów;
  • funkcja pomiaru objętości płynów – dostępna jest nie tylko w wagach z miarką, występuje też w modelach płaskich i z misą;
  • zdalne sterowanie – spotykane w modelach z najwyższej półki;
  • misa na produkty sypkie – wagi z misą ułatwiają ważenie produktów sypkich oraz cieczy. Na misie często znajduje się podziałka do odmierzania objętości. W zestawie z wagą znajdować się może także pokrywka na misę, dzięki czemu produkt można np. schować do lodówki bez konieczności szukania odpowiedniego pojemnika;
  • automatyczny włącznik/wyłącznik – waga może uruchamiać się od nacisku oraz wyłączać po dokonaniu pomiaru automatycznie po upływie kilku minut bezczynności;
  • wskaźnik przeciążenia – informuje, że ważony produkt przekracza nośność urządzenia;
  • przełącznik jednostek – pozwala na zmianę jednostek wagowych w zależności od potrzeb i tego, w jakich jednostkach w przepisie podana jest masa konkretnych produktów;
  • antypoślizgowe nóżki – jeden z podstawowych elementów budowy wagi kuchennej. Gumowe nóżki zabezpieczają przed przesuwaniem się urządzenia po stole czy blacie;
  • uchwyt do wieszania – urządzenie nie wymaga każdorazowego chowania do szafki. W razie potrzeby jest tuż pod ręką, a ponadto zajmuje niewiele miejsca.

2017-02-15
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket