Wagi z tą funkcją obliczają zawartość m.in. kalorii, tłuszczu, cholesterolu, błonnika czy protein. Niektóre modele mają dodatkowo przelicznik kalorii, cholesterolu, tłuszczu, jednostek chlebowych, białka oraz węglowodanów.
Pozwala na zmianę jednostek wagowych w zależności od potrzeb i tego, w jakich jednostkach w przepisie podana jest masa konkretnych produktów.
Przypomina miarki służące do mierzenia ilości. W wagach z miarką na dnie dzbanka znajduje się klasyczna waga umożliwiająca określanie masy produktów sypkich.
Na rynku można znaleźć urządzenie, które ma specjalną powierzchnię, po której można pisać dołączoną do urządzenia kredą.
Waga tego typu ma kształt koła. W środku znajduje się wyświetlacz, który można wyjąc. Całe urządzenie można także powiesić na ścianie.
Urządzenie wyświetla temperaturę w pomieszczeniu i na zewnątrz (°C/°F). Prognoza pogody ustalana jest na podstawie ciśnienia powietrza. W zestawie dołączony jest czujnik zewnętrzny do postawienia lub zawieszenia.
Pokazuje wyniki pomiarów, jednostkę pomiaru czy też godzinę. Niektóre wyświetlacze mogą być podświetlane, np. na niebiesko, czarno lub biało lub mogą mieć matrycę punktową.
Dzięki niemu urządzenie nie wymaga każdorazowego chowania do szafki. W razie potrzeby jest tuż pod ręką, a ponadto zajmuje niewiele miejsca.
To rzadkie rozwiązanie. Miskę można zdjąć z powierzchni ważącej i po prostu złożyć.
Wskaźnik świetlny pokazuje dostępne funkcje podczas pomiaru wagi i ułatwia wybranie odpowiedniego ustawienia.
© 2024 InfoMarket