Innym przeznaczeniem deski jest serwowanie. Tutaj producenci proponują różne rozwiązania. Jednym z nich jest wielofunkcyjne urządzenie do przygotowywania i serwowania serów oraz pieczywa. Składa się z drewnianej deski, wykonanej z melaminy tacy oraz miski na przyprawy. Jedna strona deski przeznaczona jest do krojenia i podawania pieczywa i ma głębokie rowki na okruszki. Z kolei druga strona deski jest gładka i służy do krojenia oraz serwowania sera. W desce znajduje się otwór, w którym mieści się miska na przyprawy, w którym można w niej podawać np. masło i sosy. Deska wraz z miską mieści się w tacy, która z kolei wyposażona jest w wygodne uchwyty i antypoślizgowe nóżki. Inną propozycją są zestawy składające się np. z bambusowej deski, tacy do serwowania, tacy porcelanowej oraz wkładki chłodzącej. W żłobieniach na desce zbierają się soki powstałe np. w wyniku krojenia mięsa lub warzyw. Podkładka służy do serwowania potraw i pełni funkcję uzupełniającą do deski. Zadaniem tacy jest serwowanie przystawek, z kolei wkład zapewnia utrzymanie na odpowiednio długo temperatury serwowanych potraw.
Deską, na którą warto zwrócić uwagę, jest model wykonany z polipropylenu, z antypoślizgowymi obwódkami z tworzywa TRP (gumy termoplastycznej), które zapewniają jej stabilność podczas krojenia. Takie połączenie zapewnia m.in. bezpieczeństwo – na matowej powierzchni siekana żywność nie przesuwa się pod palcami, co ogranicza możliwość zacięcia się nożem podczas krojenia. Kolejną zaletą są dwie powierzchnie robocze (oznaczone bardzo prosto – jedną i dwiema kropkami), które mogą służyć do różnych produktów – np. jedna do owoców i warzyw, a druga do mięsa i ryb. Pochyłą część deski otacza rynienka, w której zbierają się soki – zapobiega to kapaniu i brudzeniu blatu. Takie rozwiązanie zapobiega przenikaniu zapachów i, co ważne, zapewnia higieniczne krojenie.
Niektóre deski wyposażone są w wysuwaną szufladkę. W zależności od potrzeby mogą one służyć jako pojemnik na pokrojoną żywność albo resztki. Pozwala to zgromadzić w niej pokrojone produkty bezpośrednio po pokrojeniu. Szufladkę można też całkowicie odłączyć.
Dla lubiących nowoczesne i niestandardowe połączenia warte uwagi będą deski łączące drewno i szkło. Drewniana część z kratką doskonale sprawdza się w wypadku krojenia i serwowania pieczywa oraz kruchych wypieków. Szklana powierzchnia przeznaczona jest do krojenia i serwowania serów, warzyw i wędlin.
© 2024 InfoMarket