Podział artykułów do pieczenia

Podział artykułów

Nieodłączną kwestią związaną z pieczeniem jest to, z jakich piekarników korzystamy. Podczas obróbki termicznej urządzenie nagrzewa się do wysokich temperatur, co wymusza zastosowanie określonego typu naczyń – duże znaczenie mają tutaj zarówno materiał wykonania, jak również kształt i ich przeznaczenie. Z drugiej strony to, jakie naczynia/ akcesoria będą używane, zależy od tego, jaka potrawa będzie przygotowywana. Inne produkty stosuje się do zapiekania potraw, a inne do przygotowywania ciast czy tortów.

Właśnie ta kwestia jest głównym kryterium podziału artykułów do pieczenia.

Wyróżniamy:

  • naczynia do duszenia/zapiekania – różnią się przede wszystkim materiałem wykonania. Zazwyczaj są to klasyczne brytfanny mające owalny kształt. Ale nie tylko. Coraz częściej można spotkać kwadratowe lub przypominające prostokąt. Wszystko zależy od konkretnego producenta. Służą do przygotowywania m.in. różnego rodzaju makaronów, faszerowanych warzyw czy mięsa. Naczynia te muszą być przede wszystkim żaroodporne i trwałe. Wymagają grubego dna, które lepiej rozprowadza i rozprasza ciepło. Można je podzielić na te z pokrywką lub bez niej. To, czy mają dołączoną pokrywkę czy nie, zależy już od konkretnego modelu. Dzięki temu potencjalny użytkownik może łatwo dostosować naczynie do własnych potrzeb. Jeżeli ma ono pokrywkę, duże znaczenie ma jej szczelność. Warto pamiętać, że oszczędza ona energię i zapobiega ulatnianiu się olejków eterycznych odpowiedzialnych za smak i zapach potraw oraz soków własnych produktów. W tej grupie wyróżniają się klasyczne brytfanny, najczęściej pozwalające na przygotowanie większych porcji. Innym typem są naczynia służące ściśle do zapiekania, np. tart czy zapiekanek, które wykonane są najczęściej z ceramiki i nie mają dołączonej pokrywki;
  • naczynia/formy do wypieków – to bardzo zróżnicowana grupa produktów, które mają najróżniejsze kształty i materiały wykonania. Do tej kategorii zaliczamy wszelkiego rodzaju tortownice, blachy do ciast, foremki do ciasteczek, formy do babek, pierników itd. Obok klasycznych modeli wykonanych z metalu już kilka lat temu na rynku pojawiły się coraz popularniejsze formy silikonowe. Ale to tylko jedne z kilku możliwości;
  • maty do pieczenia – wyglądem przypominają klasyczne płaskie blachy do pieczenia lub silikonowe stolnice i służą do pieczenia nie tylko ciast czy ciasteczek, ale i zapiekania mięs. Wykonane są z elastycznego, nieprzywieralnego silikonu mającego podwyższone brzegi. To właśnie dzięki temu, że są plastyczne często wykorzystuje się je do przygotowywania no. Rolad wymagających zawinięcia. Ważnym elementem mat są podwyższone brzegi. Rant zatrzymuje soki i płyny wydzielające się podczas pieczenia, zapobiegając kapaniu, co pozwala to utrzymać piekarnik w czystości. Wielkość maty jest dostosowana do standardowych półek w piekarnikach.

W tym miejscu obowiązkowo trzeba wspomnieć także o innych naczyniach, w których można piec w piekarniku. Mowa m.in. o klasycznych garnkach w pełni przystosowanych do zapiekania czy duszenia potraw. Wymagają one szczególnego traktowania ze względu na oddziaływanie wysokiej temperatury. Tego typu produkty charakteryzują się przede wszystkim dobrej jakości uchwytami – te wykonane ze złej jakości tworzywa sztucznego w kontakcie z wysoką temperatura ulegają roztopieniu. Najczęściej podczas zapiekania w piekarniku sprawdzają się garnki mające uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej – zarówno te puste, jak i pełne w środku. Praktycznym rozwiązaniem są także te produkty, które mają odłączane rączki.

Dopiero niedawno na rynku pojawiły się specjalne naczynia wykonane z silikonu, umożliwiające zarówno zapiekanie, jak i gotowanie na parze. Póki co można zaliczyć je do produktów niszowych, które lepiej znane są szukającym innowacyjnych i niepowtarzalnych akcesoriów. Dzięki specjalnej budowie naczynie zapewnia cyrkulację powietrza. To właśnie ona sprawia, że potrawy mają chrupiący wierzch, a jednocześnie pozostają soczyste, zachowują witaminy i wszystkie sole mineralne. Są to produkty wielofunkcyjne, mające nierzywieralną powłokę, ułatwiającą pieczenie mięsa, warzyw, ryb, a także chleba.

Naczynia do duszenia/zapiekania – materiał wykonania

Naczynia tego typu muszą przede wszystkim być wykonane z odpowiedniego materiału, a także mieć grube dno i ścianki pozwalające dłużej zatrzymać ciepło. W ich wypadku najważniejszym kryterium podziału jest właśnie materiał wykonania, który wpływa także m.in. na ich masę.

Mogą być one wykonane z:

  • tworzywa sztucznego – które coraz częściej stosuje się w produkcji artykułów kuchennych. W wypadku naczyń do pieczenia i zapiekania wykorzystuje się inne tworzywa, mające określone właściwości. Przede wszystkim nie mogą być one zbyt elastyczne, co jest znakiem rozpoznawczym np. foremek do muffi nów. Ich zaletą jest duża odporność na zmiany temperatury – upieczone potrawy można zamrozić w tym samym naczyniu, co przede wszystkim oznacza dużą wygodę. Naczyń tych można także używać w kuchence mikrofalowej; przystosowane są także np. do pieczenia chleba. Na rynku dostępne są też naczynia żaroodporne wykonane z silikonu. Mają one charakterystyczną budowę i właściwości. Służą do gotowania, pieczenia i prażenia mięsa, ryb, warzyw i owoców w sosie własnym. Niektórzy producenci oferują naczynia żaroodporne wykonane ze specjalnego silikonu, mającego fakturę np. przydymionego szkła;
  • szkła hartowanego – to jeden z najlepiej znanych materiałów do produkcji naczyń do zapiekania czy duszenia. Dobrej jakości szkło jest odporne na wysoką temperaturę, nie wchodzi w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi, nie zabarwia się i nie pochłania zapachów. Ponadto zachowuje naturalne właściwości smakowe oraz odżywcze przetwarzanych produktów;
  • ceramiki – naczynia ceramiczne przeznaczone są zarówno do używania w piekarniku, jak i na kuchenkach. Charakteryzują się dużą odpornością na zmiany temperatury, dzięki czemu można je wstawić do nagrzanego piekarnika prosto po wyjęciu z lodówki, część można myć także w zmywarce. Ceramika sprawia, że duszone potrawy są nadal soczyste, nie tracą składników odżywczych, smaku i aromatu. Idealnie gładka ceramiczna powłoka nie chłonie zapachów, tłuszczu czy bakterii. Zamyka pory mięsa, co sprawia, że wszystkie witaminy i naturalne soki pozostają we wnętrzu przygotowywanych potraw;
  • kamionki – podobnie jak naczynia ceramiczne pokryte są specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Materiał wykonania sprawia, że woda, którą garnek nasiąknie przed pieczeniem, oddawana jest potrawie podczas pieczenia;
  • ze stali nierdzewnej – materiał ten najczęściej stosowany jest przy produkcji klasycznych brytfann do duszenia potraw. Naczynia ze stali są bardzo łatwe w czyszczeniu, odporne na wysoką temperaturę i trwałe – część z nich przystosowana jest do używania na płytach indukcyjnych oraz do mycia w zmywarce. Brytfanny ze stali nierdzewnej często mają pokrywki, które mogą być także wykorzystywane jako naczynie do opiekania lub serwowania. Część z nich ma także dodatkowe stalowe wkłady, umożliwiające gotowanie na parze, grillowanie lub gotowanie ryb. Niektóre modele w pokrywie mają wmontowany termometr, pozwalający stale kontrolować temperaturę gotowanej lub pieczonej potrawy.

2017-02-15
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket