Naczynia do pieczenia, oraz ich rodzaje

Naczynia do pieczenia,

Czyli najróżniejszego rodzaju formy, tortownice czy blachy. Kategoria ta jest bardzo rozbudowana, zwłaszcza jeśli chodzi o rodzaje produktów dostępnych na rynku. Różnią się one nie tylko materiałem wykonania, ale przede wszystkim przeznaczeniem i kształtem. Zwłaszcza to ostatnie kryterium daje producentom duże pole manewru.

Grupę tę można podzielić na:

  • tortownice i formy do ciast – wśród których wyróżniamy m.in. tortownice, klasyczne blachy czy keksówki;
  • foremki do ciasteczek – umożliwiają pieczenie ciasteczek mających określone kształty. Różnią się wielkością czy materiałem wykonania. Zaliczamy do nich m.in. foremki do babeczek czy muffinów. W zależności od materiału wykonania mogą być jednokrotnego lub wielokrotnego użytku. Ich cechą charakterystyczną jest to, że wlewa się do nich płynne ciasto;
  • foremki do wykrawania – to specjalne kształtki mające tylko krawędzie – w środku pozostają puste. Jedna strona foremek jest ostrzejsza, co ułatwia wykrawanie ciasta.

Rodzaje form do ciast

To jedna z najbardziej różnorodnych grup produktowych. Wchodzące w jej skład akcesoria pozwalają przygotować ciasta o różnych kształtach i wymiarach.

Wyróżniamy:

  • tortownice – mają różną średnicę i wysokość (ta pierwsza może mieć nawet 28 cm). Ich cechami charakterystycznymi są zdejmowane dno i specjalny zacisk, który przytrzymuje brzegi i ułatwia wyciąganie ciasta. Wymiary tortownicy wpływają na to, jakie ciasta najlepiej w niej przygotowywać. Tortownice mające dużą średnicę i wysokie, otwierane brzegi doskonale sprawdzają się podczas pieczenia biszkoptów, modele z dużą średnicą, ale za to z dnem połączonym z niskim brzegiem najlepiej wykorzystać do przygotowywania serników i innych ciast pieczonych w kąpieli wodnej, a małe też otwierane do mniejszych wypieków. Ciekawą propozycją są tortownice mające dno o różnej fakturze, np. płaskie, z wzorem czy z kominkiem. Nie zajmują one dużo miejsca, a pozawalają przygotować różnego rodzaju ciasta. Tortownice różnią się także materiałem wykonania. Niektóre od wewnątrz są pokryte powłoką, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu się ciasta, ale też uniemożliwia jego krojenie w tortownicy i łatwo można porysować blaszkę przy wyciąganiu ciasta. Na sklepowych półkach można spotkać także tortownice metalowe emaliowane na czarno, aluminiowe i stalowe. Warto wspomnieć także o formach wykonanych w całości z elastycznego silikonu, które jednak nie zawsze sprawdzają się przy pieczeniu większych ciast, które wymagają sztywniejszej i trwalszej konstrukcji. Inną propozycją są tortownice mające dno ceramiczne i ścianki wykonane z platynowego silikonu;
  • formy do babek – to kolejna grupa form, która jest bardzo bogata pod względem kształtu. Wyróżniamy formy klasyczne oraz z tzw. kominem. Pierwsza grupa kształtem przypomina okrągłą, zwiniętą harmonijkę. Ciasto wlewa się do środka, a po upieczeniu babkę odwraca się „do góry nogami”. Używając formy z kominem, ciasto rozlewa się wokół niego. W rezultacie babka ma w środku charakterystyczną dziurę;
  • brytfanki – czyli inaczej blachy do pieczenia, to najprostszy typ form, w których można przygotowywać ciasta. Mają one różną wysokość oraz powierzchnię pieczenia. Przekłada się to także na ich przeznaczenie. Wyróżniamy m.in. formy do przygotowywania keksów czy chleba. Niektóre z nich tak jak tortownice mają zdejmowane brzegi oraz zacisk, inne wyposażone są tylko w trzy ścianki. Dzięki temu placek łatwiej wyjąć z formy, z której po prostu się zsuwa. W zależności od modelu blachy do pieczenia mogą mieć idealnie gładkie lub delikatnie ryfl owane dno. Specjalnym typem jest blacha do pieczenia tzw. ciastek na patyku. Wyglądem przypomina opiekacz lub gofrownicę. Ciasto wlewa się do wgłębień, a następnie zamyka kolejną warstwą blachy;
  • specjalne formy do ciast – ta grupa zazwyczaj jest ujmowana jako element form do babek lub tortownice. My wydzielamy je z tej grupy ze względu na ich specyfi kę. Mają one fantazyjne kształty – od serca po choinki, a nawet domki. Ciekawą podgrupą są tzw. formy do ciast 3D, w których podobnie jak w klasycznych formach do babek ciasto jest pieczone „do góry nogami”.

2017-02-16
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket