W maszynkach do mielenia, tak jak i w większości urządzeń AGD, duże znaczenie ma materiał wykonania obudowy. W tym przypadku wpływa on na wagę oraz trwałość urządzenia.
Zasadniczo maszynki wykonane są z tworzywa sztucznego lub wysokiej jakości stali nierdzewnej – oba materiały mają swoje zalety. Stal jest bardzo odporna na uszkodzenia, trwała, ale za to ciężka. Z kolei tworzywo sztuczne sprawia, że urządzenie jest lżejsze, ale nie tak trwałe jak te stal. Wybór konkretnego rodzaju przekłada się na komfort użytkowania. Trzeba pamiętać, że maszynka musi być przede wszystkim stabilna gdyż to właśnie ta cecha gwarantuje wydajne i bezproblemowe mielenie.
Oprócz materiały wykonania liczą się także moc i wydajność. Maszynki do mielenia należą do urządzeń, które nie wymagają dużej mocy – najczęściej ma ona poziom 250 – 500 W. Oczywiście na rynku można znaleźć modele o mocy 2000 W jednak są to produkty już dla bardziej wybrednych konsumentów. Jeśli chodzi o wydajność to jest to parametr określający możliwości maszynki i jej moce przerobowe. Wydajność pokazuje jak duże ilości produktów urządzenie jest w stanie zmielić w ciągu minuty. Najczęściej jest to od 1,5 do 3 kg.
© 2024 InfoMarket