Różnią się nie tylko kształtem, ale i materiałem wykonania. To on decyduje o tym, czy mówimy o foremkach jedno- czy wielokrotnego użytku. Do pierwszej kategorii zaliczamy foremki, które wykonane są z papieru i najczęściej służą do przygotowywania babeczek czy muffinów. Piekąc w nich, warto pamiętać o nalaniu odpowiedniej ilości ciasta. Gdy będzie go za dużo, papierowa foremka nie utrzyma go w środku i ciasto wyleje się na blachę. Wykonane są z papieru odpornego na tłuszcz, temperaturę i zamoczenie.
Grupę foremek wielokrotnego użytku otwierają modele wykonane z blachy, które jeszcze do niedawna były jedynymi dostępnymi na rynku. Nowością, która cieszy się coraz większą popularnością, są foremki do ciasteczek wykonane z miękkiego silikonu. Ich największą zaletą jest łatwość wyjmowania gotowych już babeczek. Są miękkie i sprężyste, dzięki czemu można je zwinąć lub ciasno złożyć i schować w szafce. Foremki tego typu dają duże możliwości. Na rynku dostępne są ich dwa rodzaje. Mogą być niezależne, czyli każda babeczka jest przygotowywana w osobnej foremce, lub połączone na wspólnej macie. W drugim wypadku silikonowa mata ma po prostu wgłębienia, w które wlewa się ciasto. Dzięki temu foremek nie trzeba stawiać na blasze – jej funkcję spełnia właśnie mata. Ostatni typ foremek do ciasteczek to foremki do wykrawania. Zazwyczaj wykonane są z blachy i mają najdziwniejsze kształty. Mają one jedynie ścianki, które na wierzchu nie są ostre, dzięki czemu nie ma ryzyka skaleczenia w trakcie wykrawania ciasteczek.
© 2024 InfoMarket