Przede wszystkim w naprawdę dobrym piekarniku. Nie ma co ukrywać, że rodzaj i funkcje piekarnika mają duży wpływ na efekt końcowy.
Talent, doświadczenie i odpowiednie akcesoria, to niestety nie wszystko. Do wyboru mamy dwa typy urządzeń: piekarniki do zabudowy oraz piekarniki będące elementem kuchni wolnostojącychy. Najbardziej różnorodna jest pierwsza grupa. To właśnie w niej wyróżniamy tradycyjne piekarniki elektryczne, modele, funkcją pary, parowe, z funkcją mikrofali, kompaktowe i o powiększonych rozmiarach. Decydując się na zakup piekarnika warto wziąć pod uwagę nie tylko typ urządzenia, wymiary, czy zastosowane rozwiązania, ale przede wszystkim dodatkowe programy ułatwiajace pieczenie. A tych jest naprawdę dużo. Im bardziej zaawansowany piekarnik, tym więcej dodatkowych funkcji posiada. Każda z nich sprawdza się przy przygotowywaniu innego rodzaju potraw, wymagających innych parametrów pieczenia. Stosuje się także tzw. programy automatyczne – to opcja, która bardzo ułatwia pracę w kuchni. Wystarczy wybrać rodzaj potrawy, a piekarnik sam dobierze odpowiednie parametry i poinformuje o konieczności obrócenia potrawy albo dolania wody. Dlatego też poniżej przybliżamy najciekawsze propozcyje producentów piekarników.
© 2025 InfoMarket