To parametr istotny dla użytkowników przechowujących dużo produktów w zamrażarce.
Pełni dwie główne funkcje – po pierwsze, informuje o tym, jaką minimalną temperaturę może uzyskać zamrażarka, po drugie, czynnik ten informuje, jak długo w zamrażarce możemy w ogóle przechowywać produkty.
Klasy są oznaczane gwiazdkami, a ich maksymalna liczba to cztery. Im więcej gwiazdek, tym niższą temperaturę można osiągnąć. Minimalna zdefiniowana temperatura to -24 °C, w praktyce jednak na rynku są urządzenia przekraczające tę wartość i osiągające temperaturę nawet -32 °C.
W zamieszczonej tabeli prezentujemy kolejne wartości klasy zamrażania oraz obowiązującą w nich minimalną temperaturę i maksymalny czas przechowywania produktów.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że część chłodziarek ma tylko tzw. komorę niskich temperatur (nie ma wtedy żadnego oznaczenia gwiazdkowego), co za tym idzie, nie jest możliwe długotrwałe przechowywanie żywności.
© 2024 InfoMarket