16 października to obchody Światowego Dnia Żywności, który ustanowiony został przez ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 r. Corocznie w samej tylko Polsce gospodarstwa domowe marnują ponad 2 miliony ton żywności (Eurostat). Celem nadrzędnym tego dnia jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat światowych problemów żywnościowych oraz walka z głodem i niedożywieniem. Marka FoodSaver, jako lider w segmencie produkcji systemów pakowania próżniowego, prezentuje proste sposoby na wydłużenie przydatności artykułów spożywczych.
Szacuje się, że co trzeci Polak wyrzuca jedzenie do śmietnika. Indywidualni konsumenci, a nie markety, odpowiedzialni są w większości za skalę marnotrawstwa żywności w Europie. W koszu na śmieci najczęściej lądują wędliny, warzywa, pieczywo oraz owoce. Główną zaś przyczyną są przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz zbyt duże zakupy. W walce ze złymi nawykami pomóc może technologia pakowania próżniowego, której zadaniem jest wydłużenie świeżości oraz zapewnienie ochrony produktom spożywczym.
Marka FoodSaver od lat zajmuje się projektowaniem takich właśnie systemów. Produkowane przez nią worki, pojemniki oraz folie potrafią nawet pięciokrotnie wydłużyć okres spożycia. Dzieje się tak dzięki powietrzu, a dokładniej jego braku w kontakcie z żywnością. Za sprawą braku powietrza w pojemniku owoce, warzywa oraz mięso zachowują swój smak, kolor i świeżość na dłużej.
Zaletą korzystania z próżniowego przechowywania żywności oprócz wydłużenia daty jej spożycia jest również wyeliminowanie obecności bakterii, które nie namnażają się w wyniku braku tlenu. Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnych produktów, utrzymuje produkty bogate w tłuszcz i olej w odpowiedniej kondycji, ułatwia marynowanie ryb i mięs.
Najprostszym systemem próżniowym, który pomoże zachować świeżą żywność na dłużej są zgrzewarki próżniowe. Obecnie w sprzedaży są 3 zgrzewarki próżniowe FoodSaver. Zróżnicowane są pod względem funkcji, wyposażenia oraz designu.
Zgrzewarka posiada łatwy mechanizm zamykania: zatrzaśnij by zamknąć. Wykonano ją z nowoczesnych materiałów, dzięki czemu zredukowano pozostawianie nieestetycznych odcisków palców (30%) na obudowie. Ponadto posiada złącze akcesoriów oraz możliwość przechowywania w pionie. Wbudowane kontrolki informują o postępie pracy. Wyjmowana tacka nadaje się do mycia w zmywarce.
Zgrzewarka posiada łatwy mechanizm zamykania: zatrzaśnij aby zamknąć. Wykonano ją z nowoczesnych materiałów, dzięki czemu zredukowano obecność odcisków palców (30%). Ponadto posiada funkcję zgrzewania oraz możliwość wyboru trybu do żywności wilgotnej. Wbudowane kontrolki informują o postępie pracy. Wyjmowana tacka nadaje się do mycia w zmywarce. Zgrzewarka posiada schowek na rolkę i gilotynę.
Zgrzewarka powstała z myślą o kucharzach amatorach, ale poradzi sobie również w kuchni zawodowego chefa. Posiada kilka trybów pracy: tryb zgrzewania, tryb pakowania produktów suchych i wilgotnych oraz funkcję pulsacyjną stworzoną dla delikatnych produktów m.in. owoców sezonowych. Oprócz tego do wyboru są 3 prędkości pracy. Wbudowane kontrolki LED informują o postępie pracy. Wyjmowana tacka nadaje się do mycia w zmywarce. Zgrzewarka posiada schowek na rolkę i gilotynę.
Zgrzewarki próżniowe marki FoodSaver dostępne są w Polsce w sugerowanych cenach katalogowych:
W ofercie dystrybutora marki FoodSaver znajdują się również akcesoria: pojemnik do marynowania, worki oraz folia do pakowania próżniowego.
Więcej informacji na temat FoodSaver można uzyskać na stronie http://www.food-saver.pl/.
Źródło: informacja prasowa
© 2024 InfoMarket